Un programa per a una vida digna #ÉsDeMínims!

Endavant col·loquem desenes de caps a fonts per denunciar que estem #AmbLAiguaAlColl

Publiquem cinc mesures d’un programa que #ÉsDeMínims per a una vida digna arreu dels Països Catalans

El dilluns 18 de febrer, Endavant (OSAN) hem col·locat desenes de caps a fonts arreu dels Països Catalans per denunciar que la classe treballadora i les classes populars estem #AmbLAiguaAlColl. L’acció posa damunt de la taula la necessitat d’un programa que #ÉsDeMínims per a una vida digna, basat en cinc mesures bàsiques.

Endavant (OSAN) denunciem, així, que la classe treballadora i les classes populars als Països Catalans estem #AmbLAiguaAlColl, una situació encara més agreujada per a les dones treballadores. La situació de les treballadores no ha deixat d’empitjorar des de l’inici de la crisi financera, les condicions són actualment de més explotació, més perill de caure en la pobresa, més precarietat i més desigualtat. Considerem que les treballadores estem amb l’aigua al coll, i moltes dades ho demostren:

– Una quarta part de les dones treballadores cobra menys de 850 euros al mes, entre un 16 i un 25% menys que els homes.
– L’any 2018, l’1% més ric es va quedar amb el 40% de la riquesa creada, mentre el 50% més humil, amb el 7%.
– Als Països Catalans es destina, de mitjana, el 40% del minso salari a pagar l’habitatge.
– Des del 2009, els serveis sanitaris de caràcter públic han patit retallades entre 15.000 i 21.000 milions d’euros anuals.
– L’estat ha destinat 61.000 milions d’euros al rescat bancari: hi haurà 40.000 milions que no es recuperaran.

Davant d’aquesta situació, Endavant (OSAN) proposem la necessitat d’articular un programa de mínims que garanteixin una vida digna, no des de mesures pal·liatives, sectorials i sucursalistes, sinó mesures que toquin qüestions de fons del sistema capitalista patriarcal en el qual vivim. Considerem que es necessiten unes condicions mínimes per a una vida digna i posem damunt de la taula cinc mesures per a un programa que #ÉsDeMínims:

1. Salari mínim de 1200 euros per 30 h. Equiparació salarial real entre homes i dones, i pensions dignes.
2. Regulació del lloguer a un màxim del 10% del salari.
3. Aigua, llum, gas i telecomunicacions públics i a preus socials.
4. Serveis públics bàsics 100% garantits, sense privatitzacions ni repagaments.
5. Una banca pública.

L’acció s’ha fet a Cambrils, l’Espluga de Francolí, Lleida, Platja de Nules, Girona, la Selva del Camp, Mataró, Navàs, Palma, Reus, Sant Feliu de Llobregat, Manresa, Tarragona, la Seu d’Urgell, Vilafranca del Penedès i als barris de Gràcia, el Poblenou, Sants i el Baix Guinardó, a Barcelona. Al costat de les fonts s’hi han penjat pancartes i cartells reivindicant que aquest programa per a una vida digna #ÉsDeMínims.

Compartir: