Un 1 de maig socialista i feminista arreu dels Països Catalans

Un 1 de maig socialista i feminista arreu dels Països Catalans

Endavant i l’Esquerra Independentista, amb el sindicat COS al capdavant, participem d’unes mobilitzacions arreu dels Països Catalans més impregnades que mai del feminisme de classe.

Aquest 1 de maig, l’Esquerra Independentista, amb el sindicat Coordinadora Obrera Sindical com a referent, vam sortir al carrer amb un lema clar: “Som una sola classe, som classe treballadora”. De nord a sud i d’est a oest dels Països Catalans, desenes de mobilitzacions van omplir la jornada del Dia Internacional dels Treballadors i Treballadores.

Endavant (OSAN) ho fèiem, a més, denunciant que “Capitalisme patriarcal és explotació i espoli”. El tret de sortida per la jornada de l’1 de maig l’havíem donat el 27 d’abril amb una acció per denunciar l’escletxa salarial que patim les dones treballadores: entre un 16% i un 25% menys de salari que els homes, arreu dels Països Catalans. A ambdues jornades fèiem una crida a organitzar-nos i lluitar al carrer, a la feina, a casa o a classe. És en aquest sentit que apostem per situar les dones treballadores al centre de la lluita i treballar per la presa de consciència i l’apoderament en clau de gènere i classe.

Més de dues-centes persones ens van acompanyar aquest 1 de maig a la manifestació de l’esquerra anticapitalista de Lleida. Amb la pancarta de capçalera composta únicament per dones sota el lema La lluita ens dóna el que el poder ens pren, la manifestació va iniciar-se com cada any a la Plaça del Treball i va finalitzar a la Plaça Sant Joan, on a més dels parlaments dels membres dels dos sindicats, CGT i CNT, aquest any comptàvem amb la intervenció d’una portaveu dels CDRs de la ciutat, la d’un grup de suport a les preses de Lleida i també d’en Pablo Hasél.

A Palma, l’Esquerra Independentista ens manifestàvem sota el lema Com a dones, com a poble, com a classe, #GuanyemFutur. La manifestació anticapitalista on participàvem es va haver de dissoldre en caure un diluvi a mitja mobilització. Les activitats, però, no s’acaben amb la jornada de l’1 de maig i se segueix treballant amb assemblees antipatriarcals de l’illa.

A la manifestació anticapitalista del Camp, a Tarragona, un miler de persones es mobilitzaren sota el lema Conquerim drets i llibertats, organitzem-nos!; hi hagué bloc de pensionistes, bloc de dones, bloc juvenil i bloc unitari. En acabar, el parlaments anaren a càrrec d’una membre de Cau de Llunes, una membre del moviment juvenil del camp, una dona sindicalista i una membre de la Marea Pensionista.

L’assemblea Nord-Oriental d’Endavant va participar de la taula rodona organitzada pel teixit social de la població a Sant Feliu de Guíxols; precisament, la nostra intervenció fou sobre l’escletxa salarial i el món laboral de les dones treballadores. A la tarda, donàrem suport a la manifestació de Girona, que contenia un discurs rupturista i de trencament amb l’Estat espanyol.

A València, la manifestació d’enguany fou al matí, a diferència d’altres anys. La mobilització aplegà vora 5000 persones.

A la Plana Baixa, Endavant i la COS ens vam sumar a la convocatòria que CGT Castelló va fer a Borriana. Al voltant d’un centenar de manifestants vam recórrer els carrers principals de la ciutat. En acabar es van llegir diversos manifests; un militant d’Endavant va llegir el de l’Esquerra Independentista. Com a cloenda es va fer un dinar de paiporta per fer germanor i es va valorar molt positivament la jornada, així com la necessitat de repetir-ho en futures mobilitzacions.

Unes 200 persones van participar en els actes previs, la manifestació i els parlaments organitzats per la Coordinadora de la Esquerra Independentista del Penedès, que agrupava ambdues comarques. Dues xerrades a Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia, sobre sindicalisme i pensions, respectivament, van escalfar l’ambient les setmanes prèvies. El mateix dia 1 de maig, la manifestació va recórrer els carrers de Vilafranca del Penedès. En acabar, va tenir lloc l’acte polític on es va llegir el manifest del 1 de Maig i hi van haver diferents intervencions que van denunciar la diferenciació salarial entre homes i dones o repassar les diferents condicions laborals amb perspectiva de gènere. També es va tenir un record pels presos, els rapers i pels professors del Sant Andreu i es va fer una referència a la infame i masclista sentència de la violació de ‘la manada’.

Al Vallès Oriental, 300 persones es van manifestar a Granollers. Durant la mobilització es van fer diferents parlaments i accions. Des de l’Esquerra Independentista, i en la línia de la denúncia contra l’escletxa salarial i la rebaixa de drets, es va assenyalar l’empresa Inditex. En acabat, la Porxada va acollir parlaments i un dinar en suport a Càrnies en Lluita.

L’Esquerra Independentista i Endavant també vam participar en mobilitzacions a Alacant, Barcelona (acte polític i manifestació), Castelló de la Plana, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Vicenç dels Horts o la Seu d’Urgell, entre altres.

Compartir: