Tres voltes rebel, les voltes que calguin!

Butlletí andreuenc n. 03 (2a època) – Març 2022

Tres voltes rebel, les voltes que calguin!

Al mes de març, sempre hi ha una data que pren tota la centralitat i protagonisme: el dia internacional de les dones treballadores. I enguany, no ha estat una excepció. El 8M ens ha servit per sortir al carrer contra l’ofensiva capitalista.

A Sant Andreu, l’autodefensa feminista l’hem articulada al voltant del comitè de vaga, com els darrers anys. Dissabte 5, vam ser a plaça Orfila en una jornada que va incloure un intercanvi de llibres feministes, una performance contra els feminicidis i la presentació del llibre de Maria Ferotge Dolça fera que en l’il·lícit trobes el plaer. Al cap de dos dies, vam prendre els carrers amb la manifestació nocturna no mixta a Ciutat Meridiana. La mobilització era l’avantsala de la jornada de lluita de l’endemà. Així, el dimarts 8M vam prendre part del tall al lateral de la Gran Via, en coordinació amb Perifèria Nord (coordinadora de col·lectius feministes i comitès de vaga de la zona nord de Barcelona). Tot seguit, vam anar cap al piquet central (que va patir una forta presència i persecució policial) i després, a la convocatòria de la manifestació anticolonial i antiracista, a pl. Colon. Si bé la jornada va cloure’s amb la manifestació unitària del 8M a Barcelona, la lluita feminista i socialista continua fins a aconseguir una vida que pagui la pena ser viscuda!

El mes, però, l’havíem començat de la mateixa manera que l’acabaríem: en solidaritat amb Palestina. Així, el dijous 3 el Casal va projectar la pel·lícula 3000 nits, que narra el cas real d’una presa política palestina, i vam fer cinefòrum posterior amb dues convidades palestines. Dijous 31, va ser el torn del documental Fedayin, el combat de Georges Abdallah, que també va tenir cinefòrum amb un ex-pres polític palestí i un membre del grup de suport a Juani Rishmawi, cooperant internacional que ha estat 11 mesos empresonada per l’Estat racista i genocida d’Israel. També en clau internacionalista, vam fer que les parets parlessin per denunciar la situació al Sàhara i a Còrsega. I de l’agitació a l’anàlisi: la nostra organització ha editat un llibret que analitza la situació a Ucraïna, i que podreu trobar al Casal. Així mateix, us compartim la xerrada que ha fet Ítaca, organització internacionalista dels Països Catalans, sobre el conflicte.

Tornant a ca nostra, aquest mes de març ha estat prolífic, també, en clau de construcció nacional. D’una banda, com a nucli hem encetat les col·laboracions amb el Cap a peus per a anar parlant sobre la figura de Joan Fuster, en motiu del centenari del seu naixement. Així mateix, vam impulsar una reunió per a crear la comissió Any Fuster a Sant Andreu el mateix dia que el Casal donava el tret de sortida a la celebració de l’efemèride, amb llançament de club de lectura inclòs. I tot just 15 dies després, la nostra organització feia el seminari Països Catalans ara: la vigència del pensament polític de Joan Fuster, a València, i que podeu recuperar aquí.

I és que no només la construcció nacional és un deure immediat, sinó també la defensa de la llengua arreu, i especialment, a l’educació. Així, aquest mes de març, el Principat ha viscut una jornada de vaga de la comunitat educativa exclusivament per aquesta qüestió, mentre que també n’ha viscut més 5 més en defensa d’una educació pública i qualitat. Com no podia ser d’altra manera, tot el suport i força a qui lluita pels drets de tothom! I encara, entremig, vam viure una primera mobilització en defensa de la llengua. I seguim i seguirem!

Perquè la defensa de la llengua és un dret tan material i necessari per a la vida digna com ho són els serveis públics. Per això, també vam participar a la manifestació en defensa del CAP de Cotxeres. Cal tenir en compte que els serveis públics estan en el punt de mira de la regeneració capitalista de la UE: en parlem i ho analitzem al primer número de la Tanyada; subscriviu-vos-hi!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Març 2022. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: