Seminari / Països Catalans ara: la vigència del pensament polític de Joan Fuster

Des d’Endavant OSAN organitzem un seminari de formació, amb el títol Països Catalans ara: la vigència del pensament polític de Joan Fuster.
Aquest seminari està emmarcat dins del conjunt d’actes i iniciatives que la nostra organització emprendrà pel centenari del naixement del pensador de Sueca #AnyFuster. El seminari se celebrarà el pròxim dissabte 26 de març al Teatre el Micalet de València i també es podrà seguir per streaming.

Constarà de dues ponències:

 • De la reconstrucció del País Valencià, a la construcció nacional: el pensament polític de Joan Fuster.
  Amb:
  Irene Mira, membre del Casal Popular Tio Cuc d’Alacant i de la Comissió cívica pel centenari de Joan Fuster.
  Aure Silvestre, membre del Consell Editorial de Tanyada.
 • Fuster en l’estratègia actual d’alliberament nacional.
  Amb:
  Isabel Vallet, militant i exportaveu nacional d’Endavant OSAN.
  Borja Garcia, membre de l’Executiva Nacional i portaveu al País Valencià d’Endavant OSAN.

És necessari inscriure’s a la jornada mitjançant aquest enllaç.

Volem destacar la vigència de l’obra de Fuster i les tesis que hi formulà. Que no hi havia futur ni reconstrucció possible del País Valencià que no passara pel camí d’uns Països Catalans conseqüents. Que per entendre l’actualitat de la nostra nació, el paper de la burgesia i les condicions de vida del poble, el que calia era observar la realitat des d’unes arrels fortament materials. Que la llengua era el vehicle de cohesió i alhora la constatació d’un desenvolupament històric comú, el producte d’un conflicte irresolt. Que aquest anhel de llibertat, en absència d’una burgesia nacional, només podia ser culminat per les classes populars. I que ni una “Gran Catalunya” ni derives regionals acabarien mai per resoldre una lluita que només admetia dos destins contraposats: o la plena autodeterminació dels Països Catalans, o la desaparició com a poble. O ara o mai.

L’#AnyFuster és doncs l’oportunitat que se’ns presenta per retornar el pensament polític de l’escriptor valencià a l’actualitat, al segle XXI. Aquesta no és una batalla per l’erudició, ni per reivindicar-nos els únics hereus possibles del seu pensament. Al contrari, és una lluita per popularitzar al màxim el seu pensament. Des de la constatació de com va ser determinant la seua proposta a l’hora d’influenciar a totes les forces polítiques comunistes, d’esquerres o nacionalistes durant dècades. I com el pensament polític de Fuster va aportar en la conformació de les bases del marxisme d’alliberament nacional, això és, l’embrió del nostre moviment: l’Esquerra Independentista.

A part d’aquest seminari, Endavant durà a terme altres iniciatives dins del marc de l’#AnFuster, com:

 • La participació en la Comissió cívica pel centenari de Joan Fuster.
 • Actes i mobilitzacions nacionals arreu dels Països Catalans
 • La promoció i participació amb espais unitaris i populars dels barris, pobles i ciutats dels Països Catalans per organitzar actes amb motiu de l’#AnyFuster.

I la ja pública litografia de Joan Fuster, dissenyada pel col·lectiu mallorquí Malafolla.

Compartir: