Llengües per a fer trontollar estats

Butlletí andreuenc n. 02 (2a època) – Febrer 2022

Llengües per a fer trontollar estats

El 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna, un dia que va especialment bé per recordar una de les riqueses mundials més amenaçades pel capitalisme: la lingüística. La diversitat lingüística és un fre al procés d’acumulació capitalista i a la seva voluntat uniformadora i homogeneïtzadora. També des d’aquí, doncs, la defensa de totes les riqueses lingüístiques és anticapitalista. I en el nostre cas, la defensa del català esdevé punta de llança contra els estats espanyol i francès i la Unió Europea, no només perquè siguin una amenaça per a la supervivència de la nostra llengua sinó perquè és la forma legal que adopta el capitalisme als Països Catalans. Per això i molt més, ara fa un any que Endavant vam engegar la campanya Als Països Catalans, en català!, que durant tot un any ha subratllat la necessitat de lluitar en català, amb totes les lletres. I seguirem, amb la fita de la vaga del 23 de març i més enllà!

I ho farem, com deia el savi de Sueca, tot recobrant-nos en la nostra unitat com a poble. El 2022 és l’Any Joan Fuster, amb motiu dels 100 anys del seu naixement (i els 30 de la seva mort, i els 60 de la publicació de Nosaltres, els valencians). Fuster també aterrarà a Sant Andreu: El Noi Baliarda ja s’ha fet seu l’Any Fuster, i nosaltres també estem preparant activitats per a tot a l’any; i serà una tònica arreu de la nació. I si en voleu cap làmina, poseu-vos en contacte amb nosaltres!

Aquest mes de febrer, també han coincidit dates agredolces: l’Assemblea Nacional d’Endavant (OSAN) i la marxa a l’exili suís de la nostra companya Anna Gabriel. Però ni els 4 anys d’exili han aconseguit distanciar-nos personalment ni política de la nostra companya. El dia abans, havíem omplert els carrers de Gràcia en solidaritat amb ella. I amb la seva empenta i força, i amb els debats mantinguts a partir dels documents, la nostra participació en ple a l’Assemblea Nacional ens fa sortir encara amb més força: Moviment / Compromís / Lluita / Organització, sempre endavant!

I ho farem malgrat la repressió que sempre patim quan lluitem pels nostres drets, per evitar que ens segueixin robant. Aquest mes, però, hem tingut dues notícies positives sobre això: un militant nostre, encausat per l’okupació del Jardí de la Julieta, va ser absolt. I dues militants nostres van saber que se’ls retirarà una multa per un desnonament de feia mesos. Són èxits col·lectius i no s’haurien aconseguit sense la lluita conjunta i l’organització imprescindibles per tirar-les endavant. Fou així, també, com es va aconseguir aturar un desnonament a la Sagrera, el dia 17.

Si l’habitatge és un dret, també ho són els subministraments i tot allò necessari per a tenir una vida digna. Per això, el divendres 11, i conjuntament amb Arran i el SEPC, vam organitzar una xerrada sobre l’encariment desorbitat del preu de la llum. És molt simple: la llum és un dret; nacionalitzem-la! Parlant d’energia, podríem obrir el focus del que passa arreu del món i afegir elements a tenir en compte per mirar d’entendre què passa a Ucraïna… I com deien aquells, “els acomiadaments d’avui són els desnonaments de demà”: per això diem “Ni ERO ni ERTO, Repartim els treballs i la riquesa”. L’Esquerra Independentista vam repartir més de 20.000 tríptics; alguns centenars d’aquests, els vam repartir el dimarts 15 a Fabra i Puig, a primera hora del matí.

Ben d’hora també ens vam llevar el diumenge 27 de febrer: era el dia de la segona sortida de la secció excursionista del Casal! I altre cop, un èxit: 15 persones vam conèixer el camí i funció de l’antic Rec Comtal. El Casal avança en les obres i es va omplint d’activitats: no us les perdeu!

Parlant de dies internacionals: el 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, esdevé una de les lluites que millor sintetitza la globalitat de fronts, amb el feminisme de classe. Sant Andreu viurà, un any més, una jornada de lluita que fa dies que es prepara. Estigueu-hi atentes!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Febrer 2022. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: