Sense novetats a Alacant

Feixistes passejant-se per la ciutat amb l’aprovació dels jutges, realitzant activitats d’exaltació del colp d’estat franquista a dependències municipals; Subdelegació del govern espanyol desautoritzant concentracions de protesta; policia identificant, desallotjant les voreres a espentes i agressivitat; el plenari de l’Ajuntament acusant una consellera de corresponsable, en tant que comunista, de la mort de 100 milions de persones, i assegurant que mantindrà els tres monuments franquistes que romanen al municipi. Quatre persones denunciades per Vox i la Fiscalia Provincial d’Alacant per manifestar-se contra el seu discurs supremacista. Les catorze encausades de Pego rebent la notificació del seu judici: serà el 17 d’octubre del 2023 a l’Audiència Provincial d’Alacant. Aquesta és l’estrena de la Llei de Memòria Democràtica a la ciutat d’Alacant. Res nou baix del sol. Tot està com estava. Ni democràcia ni transicions ni lleis ni hòsties. Impunitat per al feixisme, repressió a l’antifeixisme.

Em contava el meu amic Julio que son pare i son tio, comunistes de llarga trajectòria clandestina i fundadors de les comissions obreres, passaven un temps a la garjola els dies previs al 20N. El franquisme els empresonava, preventivament, perquè les cerimònies en honor a José Antonio que se celebraven a Alacant transcorregueren en ordre. S’apagava l’il·luminat públic i els falangistes desfilaven per la ciutat tètricament. A vegades, eren els propis comunistes els que desapareixien de casa uns dies. Millor dormir en les vivendes de camarades que als calabossos.

Les autoritats ja no empresonen aleatòriament, però continuen intentant enviar a presó, a través de la Fiscalia Provincial, a totes les persones que gosen manifestar-se i oposar-se al feixisme. Els 14 de Pego i els 4 d’Alacant en són un bon exemple. El municipi ja no celebra grandiloqüentment la mort de José Antonio, però continua cedint el cementeri per a les cerimònies d’homenatge i manté el memorial en el cementeri mateix: un forat i una coberta de ferro amb els símbols i els colors de la Falange. A pocs metres dels afusellats i bombardejats pel franquisme. Tan a prop, que l’any passat els feixistes van asclar una làpida en memòria de les víctimes dels 71 bombardejos que va patir Alacant durant la Guerra Civil.

La Subdelegada del Govern a Alacant, la socialista Araceli Poblador, s’ha lluït en la gestió institucional d’aquesta setmana. Primer, prova amb la boca xicoteta de prohibir l’homenatge feixista. Tan tímidament, que els jutges (aquesta casta intocable i rància) li la tomben, la prohibició. S’ho hauria de mirar, si amb l’acabadeta d’estrenar Llei de Memòria Democràtica, de la qual el PSOE està tan satisfet, és incapaç d’impedir que feixistes es manifesten per a honorar el seu fundador, un dels responsables del colp d’estat franquista. Després, desautoritza la concentració de protesta convocada pel moviment antifeixista, i envia la Policia a identificar i desallotjar de les voreres els assistents. Amb l’elevada dotació policial que s’hi va presentar, la seguretat pública estava més que garantida. Però clar, a la subdelegada del Govern li interessa molt més prohibir una concentració antifeixista que garantir els drets de manifestació encara que són aquests els que la sol·liciten en temps i forma.

Alguna persona s’ha sorprès del que ha passat a Alacant aquesta setmana? És molt diferent que a la resta del país? Hi ha res, de nou, baix del sol? Tantes preguntes, tantes qüestions…

Article d’opinió d’Aquil·les Rubio, militant d’Endavant Alacantí, publicat al Diari La Veu.

Compartir: