[Onda] Endavant – la Plana Baixa, davant la instal·lació d’Amazon en la comarca.

La notícia de l’arribada d’Amazon a Onda mitjançant l’establiment d’una planta logística de la multinacional nord-americana en un dels polígons industrials de la localitat de la Plana Baixa ha provocat una gran expectació entre la classe treballadora de la comarca, ja que la informació va vindre acompanyada de l’anunci de 1.000 llocs de treball. Tota una carta de presentació del gegant del comerç electrònic.

Som conscients que, en l’actual situació de crisi econòmica, l’oferta de 1.000 llocs de treball pot generar un entusiasme molt gran en la població, però cal analitzar fredament el que pot suposar l’establiment d’Amazon a la nostra comarca. Per aquest motiu, i guiant-nos per la manera de funcionar de la multinacional als seus centres logístics arreu del món, l’assemblea d’Endavant OSAN a la Plana Baixa volem mostrar el nostre posicionament polític respecte d’aquest assumpte.

En primer lloc, observem que l’empresa de Jeff Bezos s’acollirà a unes bonificacions fiscals, a iniciativa de l’Ajuntament d’Onda, en les quals se li descomptarà un 50% en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres, un incentiu del qual deu estar agraïda una companyia que va facturar milions de dòlars l’any 2019, i que segurament necessita més que cap altra empresa aquesta rebaixa, encara que siga a costa de les arques municipals, que deixen d’ingressar el que els pertoca.

Tampoc podem ignorar les queixes de les treballadores i els treballadors als centres logístics repartits per Europa i els Estats Units, ja que malgrat les diverses legislacions i contextos econòmics i socials, es repeteixen situacions d’allò més preocupants: l’excessiva utilització de les ETT, la falta de promoció interna, la vulneració de convenis laborals, la pressió psicològica per a complir els terminis, la temporalitat, la repressió cap al moviment sindical, la impossibilitat de gaudir d’una conciliació laboral, la manca de mesures de prevenció, l’incompliment de directives pel que fa a les baixes laborals, etc.

Així és com la multinacional es pot permetre competir en la guerra de preus amb les altres grans companyies del sector, a costa de la devaluació dels costos laborals fins al punt de pagar sous de subsistència, tot aprofitant la gran demanda de treball existent i que en la majoria de casos no deixa marge per a la negociació entre l’empresa i la gent que hi treballa per tal d’aconseguir unes condicions laborals dignes, ja que, finalment, per la situació de vulnerabilitat de la classe treballadora, s’accepten aquests treballs, cosa que retroalimenta aquest model de negoci. Un model que ja s’està assentant a tot arreu i que ara aterra a la nostra comarca amb una planta que ocuparà 200.000 metres quadrats, i pel que tot pareix indicar per les dimensions, esdevindrà un dels centres logístics d’Amazon més grans d’Europa.

Lluny de celebrar l’arribada de la multinacional a Onda, tal com han fet els partits del règim, des de l’Esquerra Independentista volem reivindicar la lluita sindical i la unió de les treballadores i treballadors com una eina essencial per a la defensa dels drets laborals, que de segur seran atacats des del minut 1 de l’establiment de la companyia, així com reivindicar l’existència del xicotet comerç als nostres barris i pobles, que fomenta l’economia circular i garanteix la prosperitat del veïnat.

En conclusió, sembla evident que el fet de “donar” 1.000 llocs de treball no compensa el treball temporal precari que es crearà ni la destrucció del xicotet comerç.

 

Endavant (OSAN) – Assemblea comarcal de la Plana Baixa.

17 de novembre de 2020

Compartir: