Teoria per a la pràctica, formació per a l’acció

Butlletí andreuenc n. 18 (2a època) – Juliol 2023

Teoria per a la pràctica, formació per a l’acció

«Les revolucionàries no fan vacances» és una frase tan suada com certa. No només perquè les opressions que combatem tampoc no en fan, i ens obliguen a plantar-los cara diàriament, sinó perquè tot allò que fem cada dia, cada setmana, cada mes, està encarat a la lluita revolucionària. De vegades, són coses més visibles i palpables; d’altres, més invisibles o inidentificables: totes, però, igual de necessàries i imprescindibles per tirar endavant la lluita.

I és així com, si bé durant l’any no manquen els debats i formacions, aprofitem certes èpoques, com l’estiu, per poder-hi aprofundir més. I ho fem amb una màxima conscient que Lenin va sintetitzar perfectament: «sense teoria revolucionària no hi ha pràctica revolucionària, i viceversa».

Tot amb tot, el mes de juliol el vam començar als carrers i amb orgull: vam sortir-hi a fer visible la celebració de la diada internacional per l’alliberament LGBTI. I ho fem amb l’orgull d’aquells avalots del 28J de l’Stonewall del 1969 que van fer néixer la data reivindicativa al calendari. Perquè «aquest és l’orgull més gran: la diversitat de la nostra classe, que no està disposada a cedir ni un mil·límetre de llibertat a ningú. Ni en la nostra manera de ser, de relacionar-nos, de viure la nostra sexualitat o de ser sobiranes dels nostres cossos». Només la lluita ens durà a l’alliberament!

Però de principi a final de mes, juliol ens ha recordat com els feminicidis continuen sent una insofrible xacra als Països Catalans: 4 dones més assassinades pel fet de ser-ho. L’horror patriarcal ens martelleja cada dia en una barbàrie masclista que el capitalisme continua tractant com a casos aïllats o individuals perquè li és del tot funcional.

Precisament, per plantar cara al capitalisme patriarcal i poder-ho fer amb una proposta que el superi i que ens permeti anar a l’ofensiva, Endavant i Arran vam celebrar la 1a Escola Feminista d’Estiu. Compromeses amb la millora contínua i el combat permanent, lluitem per uns Països Catalans socialistes i feministes!

Entremig, juliol encara ens deixava un altre episodi més de l’estabilització de l’estat i dretanització que ja vam analitzar arran dels resultats de les eleccions municipals del 28 de maig. Davant de la convocatòria d’eleccions estatals per al 23 de juliol, convocades pel govern del PSOE precisament com a reacció a aquells resultats, la nostra proposta se centrava en la necessitat d’evitar el reforçament del règim i de construir l’alternativa política dels Països Catalans. La no entrada de la CUP al Congreso, més enllà dels imprescindibles debats interns pendents, deixa encara més clara l’aposta que hi apuntàvem: «D’una banda, la reivindicació de l’autoorganització i la unitat de la classe treballadora com a subjecte i motor fonamental de lluita (contrapoder). (…) D’altra banda, la construcció, a través de la lluita concreta i l’agitació, d’un programa polític de transició socialista-feminista i d’independència, és a dir, d’un horitzó de canvi que serveixi per vertebrar un bloc polític i social de lluita revolucionària contra l’estat.»

I per poder precisament dur a terme aquest projecte, Endavant ens vam reunir per criticar, debatre i formar-nos sota una premissa ben clara: esmolem les eines! Xerta va acollir, durant 5 dies, una nova edició de l’Escola Nacional de Formació. Punt de trobada de militants d’arreu dels Països Catalans, l’ENF planteja el debat i la crítica no només al voltant de la formació teòrica o la praxi política, sinó també de la nostra ètica revolucionària, i posa damunt de la taula i en primer ordre els múltiples valors de la camaraderia. La convivència entre militants esdevé la base imprescindible per a la construcció sòlida i aterrada de l’organització revolucionària que volem ser. Esmolem les eines!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Juliol 2023. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: