28J Només la lluita ens durà a l’alliberament

Manifest d’Endavant OSAN amb motiu del 28J del 2023, dia per l’alliberament sexual i de gènere.

El 28 de juny, com cada any, prenem el relleu de totes les persones que han lluitat per l’alliberament sexual i de gènere. D’aquelles que ens han precedit i han plantat cara a les condicions més difícils. Les que van reivindicar l’orgull de ser qui som: lluitadores lesbianes, gais, trans, bisexuals…

Aquest és l’orgull més gran: la diversitat de la nostra classe, que no està disposada a cedir ni un mil·límetre de llibertat a ningú. Ni en la nostra manera de ser, de relacionar-nos, de viure la nostra sexualitat o de ser sobiranes dels nostres cossos.

L’ascens reaccionari que han constatat les darreres eleccions és profundament preocupant. La dreta i la ultradreta ja governen a diferents institucions autonòmiques i municipals dels Països Catalans, amb representació arreu del país. Situen clarament en el centre de la diana grans capes de la població treballadora: les dones, les dissidències sexuals i de gènere, les persones migrades i racialitzades, i els pobles que disputen conflictes nacionals, com els Països Catalans. La seva violència no tindrà límits més enllà dels que nosaltres, des de l’autoorganització, puguem posar.

De res no ens ha servit que l’esquerra institucional hagi pintat amb els colors de l’arc de Sant Martí les seves polítiques liberals. Ara que el feixisme  aprofita l’enèsima crisi capitalista per tornar a manifestar-se amb bel·ligerància, i ens assenyala com a cap de turc de la misèria i la pobresa creixent, partits i candidatures progressistes faran servir els nostres cossos i la nostra llibertat com a mercaderia electoral. Ens diran que cal frenar l’extrema dreta a qualsevol preu i s’ompliran la boca amb la defensa dels nostres drets mentre ens fan la vida impossible. Ens parlaran de llibertat, però seguiran treballant al servei de les empreses que ens exploten, que destrueixen el territori, que persegueixen la nostra llengua, o que s’aprofiten del treball esclau de milers de treballadores al sud global.

Tenim clar que cap institució capitalista ens pot oferir la llibertat, que només la lluita col·lectiva i organitzada pot conduir a l’alliberament. No ens podem deixar endur pel maquillatge de les millores superficials ni pel xantatge del mal menor. No només perquè aquestes polítiques poden revertir-se d’un dia a l’altre tal com s’han implementat. No només perquè obvien gran part de les persones dissidents sexuals i de gènere de classe treballadora que ni tan sols se’n beneficien. També perquè instrumentalitzen la nostra lluita, la manipulen i la buiden de radicalitat, per presentar-nos un capitalisme més amable que, tot i quatre reformes, manté l’opressió i la desigualtat.

Sabem que el capitalisme és incompatible amb l’alliberament sexual i de gènere, és incompatible amb l’alliberament de tota la humanitat. Cal combatre l’LGTBI-fòbia cada dia, arreu on siguem. Lliurant batalla ideològica i cultural contra la reacció. Practicant l’autodefensa contra la violència, des de la solidaritat de classe i feminista. Enfortint un feminisme de classe, antiracista i internacionalista, que sigui una força motor per un procés de ruptura independentista amb els estats capitalistes patriarcals espanyol i francès. Construint una lluita conjunta, en què totes ens defensem entre totes de tot allò que ataca qualsevol de nosaltres.

Seguim el llegat de la revolta de Stonewall. Organitzem-nos i fem caure aquest sistema violent. No hi ha dreceres: construïm una alternativa socialista i feminista als Països Catalans.

Compartir: