Que floreixin roses roges a cada instant

Butlletí andreuenc n. 15 (2a època) – Abril 2023

Que floreixin roses roges a cada instant

«Mai no mor qui mai s’oblida». I això, als Països Catalans, ho duem gravat a foc: en el foc de la lluita per la nostra llibertat.

Una llibertat que es forja amb el batec immortal de milers de Guillems: enguany hem commemorat que fa 30 anys que ens van assassinar el nostre company Guillem Agulló. Enguany hem recordat que fa 30 anys que al cel dels Països Catalans hi tenim un nou estel. Enguany ens hem abraçat més fort que mai perquè fa 30 anys que en Guillem és amb totes i cadascuna de nosaltres. I a Sant Andreu, com en altres punts del nostre país, vam fer-lo visible als carrers.

Aquest mes, també, hem revifat de manera definitiva una altra lluitadora, andreuenca, en aquest cas, que ja fa temps que vam decidir que no morís mai: la miliciana Elisa García. A partir d’ara, seu serà el nom de la biblioteca del Casal Independentista El Noi Baliarda, la seu de l’Esquerra Independentista de Sant Andreu.

Un Casal que aquest mes d’abril ha estat seu d’activitats de tota mena. Nosaltres hi vam projectar una pel·lícula per a continuar recordant lluitadores antifeixistes i comunistes: Les tretze roses. La CUP, pel seu compte, hi va presentar dos llibres en dies diferents: un sobre la ciutat de Barcelona i sobre les dones torturades en diferents èpoques a la comissaria de la policia espanyola de la Via Laietana. I és que el Casal no para: per la diada de la llengua i la cultura catalanes, va fer parada amb tant Endavant com Arran i la CUP vam col·laborar; la CUP, a més, també va fer parada pròpia. La Crema va fer parada amb taller de roses i recital de poesia.

Per aquesta mateixa Diada del 23 d’abril, Endavant Barcelonès vam organitzar un seguit d’activitats per a tota la jornada. I això no és tot: la feina cultural i l’organització creixen. Així, les Corts va acollir el concurs de glosa que concloïa els tallers que s’havien fet a diferents casals de la ciutat. I el barri del Clot veia créixer la nostra organització amb la presentació del nou nucli del Clot-Camp de l’Arpa. Benvingudes, companyes!

Enguany, la diada del 23 d’abril tenia lloc just l’endemà de la commemoració d’una altra diada nacional, la del 25 d’abril. El dissabte 22, l’Esquerra Independentista tornàvem a sortir als carrers de València per deixar clar que, contra el capital i l’espanyolisme, defensem la terra!

El mateix dimarts 25, ens tocava ser altre cop als carrers per a defensar drets bàsics com l’habitatge. El desnonament s’ajornaria malgrat que s’hauria de suspendre per ser una aberració extrema, més encara que habitualment.

L’endemà, la Diada de la visibilitat lèsbica ens recordava que encara hem de lluitar per a poder ser qui volem ser i estimar lliurement. Ho tenim claríssim: estima com vulguis! Cal recordar, també, que, aquest abril, una altra dona ha estat assassinada en un feminicidi familiar no reconegut oficialment. Els feminicidis continuen sent una insofrible xacra als Països Catalans..

Tot plegat, camí d’un dia internacional de la classe obrera on les treballadores dels Països Catalans ens hem d’unir per a poder prendre el que és nostre. Com? Treballem menys, treballem totes. No pot ser que encara treballant 40 hores setmanals, com fa un segle.

Per això, Endavant Barcelonès estem organitzant un cicle de xerrades en el marc d’ #UnimNos. A Sant Andreu, vam acollir la relacionada amb la feminització de la pobresa i les conseqüències de la doble explotació de la dona: un debat clau que podeu recuperar aquí.

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Abril 2023. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: