1 de maig 2023 | Dia internacional de la classe treballadora

Prenem el que és nostre!
Treballadores dels Països Catalans: Unim-nos!

La crisi econòmica iniciada l’any 2008 no ha acabat, sinó que s’ha vist agreujada especialment en els últims mesos. Les conseqüències són més que evidents: inflació disparada, guerres imperialistes i l’empitjorament de les condicions de vida de la classe treballadora. Davant d’això les receptes de la Unió Europea són les de sempre, augment de l’austeritat, privatitzacions, retallades al sistema de pensions i empitjorament del marc laboral de les treballadores. Tot això s’intensifica en un context decreixent masclisme, augment de la LGTBIfòbia i feminització de la pobresa. Cada vegada és més evident que aquest sistema no funciona i és irreformable.

Davant d’aquesta situació, la classe treballadora dels Països Catalans hem d’articular les lluites sindicals i socials des de la resposta col·lectiva i l’organització popular. Les vagues a educació, la vaga general del 8M i el conflicte contra l’estat francès per la reforma de les pensions són un punt de partida per començar a recuperar el conflicte al carrer. Aquests exemples demostren que el sistema capitalista és incompatible amb unes condicions de vida digna per a la classe treballadora.

Cal construir una alternativa que permeti gestionar els recursos productius en base a les necessitats de les classes popular i no per satisfer els interessos de la burgesia. Aquest canvi polític només serà possible trencant amb el capitalisme, representat pels estats espanyols i francès i la Unió Europea, a través d’una ruptura independentista liderada per la classe treballadora.

Si fa 100 anys la Vaga de la Canadenca va aconseguir la reducció de la jornada laboral a 40 hores setmanals, avui en dia la lluita perdura i pren noves formes: riders, kellys i altres sectors confronten la normalitat imposada en la vigília d’una crisi que ja comencen a patir. L’Esquerra Independentista fem una crida a la unitat i mobilització de la classe treballadora i les seves organitzacions per la construcció d’un Marc de Relacions Laborals dels Països Catalans. Per avançar, necessitem propostes urgents que orientin un procés de transformació social que garanteixi una vida digna per a la nostra classe. 

Aquest primer de maig, dia internacional de la classe treballadora, omplirem els carrers de lluita i dignitat. Prenem el que és nostre! Treballadores del Països Catalans: Unim-nos!

Compartir: