Llengua, classe, Països Catalans

Butlletí andreuenc n. 04 (2a època) – Abril 2022

Llengua, classe, Països Catalans

Deia Joan Fuster que “la nostra llengua és la nostra pàtria”. I afirmava, també, que “el ‘conflicte lingüístic’ és, en el fons, o més que res, un conflicte intern. ¿De classe? Naturalment. ¿De què, si no?”. I aquest mes d’abril, prou que ens hi hem esmerçat en aquest context.

Ja el dissabte 2, tornàvem a sortir als carrers de Barcelona en defensa de la nostra llengua. I com que l’atac és nacional, les manifestacions també ho foren: València, Palma i Perpinyà també acolliren sengles mobilitzacions. Amb aquesta ofensiva en contra del català, durant el mes d’abril desplegaríem diferents accions en defensa de la nostra llengua i de l’extensió del seu ús social. Així, després de l’èxit de la campanya ‘Per Nadal, #LlegimEnCatalà’, repetíem la iniciativa emmarcada al voltant de la diada del llibre, el 23 d’abril. Justament, en aquesta data de reivindicació de la llengua, vam sortir als carrers tant de Sant Andreu com de Barcelona. I, com no podia ser d’altra manera, la nostra reivindicació literària era eminentment política.

La parada de Sant Andreu era del Casal, que va començar el mes havent d’ajornar l’excursió prevista per al diumenge 3 d’abril, degut al mal temps. La nova data és el diumenge 8 de maig, encara sou a temps d’anar-hi! I aquesta és només una de les iniciatives que estan sorgint al voltant del Casal. Justament, parlant de llengua i Països Catalans, i del savi de Sueca que obre aquest butlletí, el Baliarda va iniciar un club de lectura que vol estendre’s més enllà de l’Any Fuster. Estigueu-ne al cas!

I és que, parlant de Fuster i Països Catalans, una data ineludible del mes d’abril és la commemoració de la Diada del País Valencià, que enguany celebrarem amb dues jornades. Així, el passat dilluns 25 d’abril, València va ser el centre de les mobilitzacions i reivindicacions. D’aquí a pocs dies, el dissabte 7 de maig, Castelló de la Plana li’n prendrà el relleu a l’hora de reivindicar unitat i lluita com a classe i com a poble!

En defensa de la classe, precisament, vam encarar la recta final del mes. Així, d’una banda, vam fer agitació al centre comercial la Maquinista, un dels màxims exponents del capitalisme que vivim als Països Catalans del segle XXI. D’una banda, les treballadores hi són amb condicions de temporalitat, precarietat i vulneració de drets en la seva majoria. De l’altra, es fomenta un consum absurd, superflu i infinit per tal que fem girar la roda del capitalisme, tant com a treballadores com com a consumidores. Nosaltres ho tenim clar: la nostra vida no és un negoci! Per això, també, fem una crida a afiliar-se a la COS, el sindicat nacional i de classe dels Països Catalans: sindicar-se és defensar-se! Així mateix, també hi vam repartir fulletons per socialitzar la idea que que cal treballar menys, treballar totes i repartir la riquesa.

Amb la vista posada al 1r de maig, Dia Internacional de la Classe Treballadora, vam voler dur també l’explicació de motius per sortir al carrer al poble. L’Esquerra Independentista fem una crida a la nostra classe, a les treballadores, a organitzar-nos i a prendre el poder! Així, amb les companyes d’Arran Sant Andreu vam organitzar una xerrada per entendre què és l’explotació laboral, què és la precarietat i com ens afecta als Països Catalans. I és que la síntesi és clara: els seus beneficis, la nostra misèria.

Tal com diu el manifest de l’Esquerra Independentista, “cridem a la unitat, organització i mobilització de la classe treballadora i les seves organitzacions entorn a unes reivindicacions urgents que orientin cap a un procés de transformació que garanteixi una vida digna de la classe treballadora dels Països Catalans”. Així mateix, volem recordar que la violència masclista continua matant: aquest mes han sigut 5 les víctimes d’aquesta xacra als Països Catalans.

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Abril 2022. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: