D’un roig encès, per tots els nostres drets

Butlletí andreuenc n. 05 (2a època) – Maig 2022

D’un roig encès, per tots els nostres drets

Per solidaritat amb companyes antifeixistes. Per defensar la nostra terra. Per protegir i compartir la nostra llengua. Per tenir un sostre. I pels nostres drets laborals, clar. Aquest mes de maig, de cada dia n’hem fet de lluita un raig.

El mes començava denunciant l’essència del sistema capitalista: els seus beneficis són la nostra misèria. Aprofitàvem el Dia Internacional dels i les Treballadores per denunciar que l’encariment continuat de la vida està significant enormes beneficis per les grans empreses, mentre a la classe treballadora cada vegada ens costa més arribar a final de mes. Hem de prendre el poder!

Una setmana després, acompanyàvem en Baliarda a una nova excursió del Casal; aquest cop, vam fer cim al Turó de l’Home i Les Agudes! I ho fem perquè sabem que qui estima la terra, no la destrueix. Per això, una setmana després, ens desplaçàvem fins a Puigcerdà per participar a una manifestació històrica, la més gran que s’han fet al Pirineu. Amb les companyes del territori cridàvem que No als Jocs Olímpics d’hivern perquè volem un Pirineu viu!

Entremig de les mobilitzacions i les sortides, també vam trobar temps per a la lectura i el debat. Així, vam participar de la segona sessió del Club de lectura que organitzava en Baliarda al voltant de Nosaltres, els valencians, i al primer de la Comissió Civica del Centenari Joan Fuster. De fet, no només llegíem i parlàvem sinó que també escrivíem: el Cap a peus ens publicava el segon article sobre la figura de Joan Fuster. I encara uns dies després vam canviar la ploma pel pinzell per a poder immortalitzar la figura de Fuster a les parets del nostre poble: en el marc de les Festes de Primavera, vam pintar un mural amb motiu del centenari de Joan Fuster. I recordant que «o ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble. O ara o mai!».

Parlant de llengua, mai més ben dit, aquest mes de maig vam haver de tornar a sortir al carrer a defensar la nostra llengua. Davant de l’ofensiva espanyolista i la inhibició de les institucions, defensem l’escola pública, de qualitat i en català per a tothom. Perquè només així podrem garantir la cohesió social de tot el nostre poble, perquè només així garantim drets per a tothom i evitem la segregació social i l’aniquilació cultural. Ho vam denunciar a diferents escoles del poble. Organitzem-nos i defensem la llengua!

Precisament, l’organització per a defensar i exercir els nostres drets és la clau de volta a tot arreu; i també, clar, en l’accés a un habitatge digne. A mitjans de mes vam ser presents a peu de conflicte per evitar un desnonament a les mans de Càritas: els gossos repressors, com sempre, van actuar com a fidels lacais del capital i el van executar. Però clar que els que ens governen, ens empobreixen i ens desnonen ho tinguin clar: la classe treballadora sabem que hem d’organitzar-nos per prendre el poder i que els quedi clar que així ho farem!

En defensa dels nostres drets, contra la repressió i contra el feixisme, vam acabar el mes mostrant la solidaritat amb les nostres companyes encausades per manifestar-se contra el sindicat policíac feixista Jusapol. I hi serem els cops que faci falta, perquè la lluita antifeixista és prioritària, perquè la solidaritat és imprescindible i perquè a les nostres quatre companyes no les deixarem mai soles ni un moment. I parlant de companyes: benvinguda a les de les Corts!

Així mateix, volem recordar que la violència masclista continua matant: aquest mes, com a mínim, hi ha hagut un feminicidi a Barcelona i de dues dones de Terrassa. Aquests assassinats augmenten les víctimes d’aquesta xacra als Països Catalans.

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Maig 2022. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: