Internacionalistes, feministes… i reivindicatives!

Butlletí andreuenc n. 21 (2a època) – Novembre 2023

Internacionalistes, feministes… i reivindicatives!

«Dona, vida i llibertat!» Del Kurdistan a Sant Andreu, de Palestina a Perpinyà. Enfront de l’espoli, l’explotació i la destrucció capitalistes, la dignitat, la resistència i la determinació del nou món que portem als nostres cors.

Aquest mes de novembre l’iniciàvem participant en la Marxa de torxes pel dia internacional de Kobane. I ho fem per mostrar tota la solidaritat internacionalista amb aquelles que lluiten contra governs imperialistes i genocides, a qualsevol racó del món.

Precisament per aquest mateix motiu, just l’endemà començàvem les concentracions setmanals dels dijous en solidaritat amb Palestina. El genocidi televisat que estem presenciant, amb total impunitat per part de l’Estat colonial militar i racista d’Israel, és fomentat, auspiciat i tolerat pels governs occidentals: uns i altres no són res més que màquines capitalistes que destrossen pobles, vides i terres per poder engreixar les seves maquinàries militars i poder continuar engruixint els seus beneficis econòmics. La solidaritat amb Palestina no pot cessar, ni tan sols enmig d’una falsa treva. Hem de fer-nos nostres les crides del BDS: «1- Finalitzar la seva ocupació i colonització de totes les terres àrabs ocupades el juny de 1967 i destruir el Mur; 2- Reconèixer els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel per a una total igualtat; i 3- Respectar, protegir i promoure el dret dels refugiats palestins de tornar a les seves cases i propietats tal com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides».

La reivindicació palestina també va ser present en la commemoració de la Diada Nacional del 7 de Novembre, la diada de Catalunya Nord, quan recordem el Tractat dels Pirineus que, el 1659, va significar l’inici de l’esquarterament de la nostra nació. «Nos cal vertebrar un projecte per a Catalunya Nord i la classe treballadora que hi vivim; posar sobre la taula el dret a decidir a tots els nivells. L’únic instrument que tenim per a fer-ho possible és el de la lluita, passant per sobre les barreres mentals, els límits dels estats opressors i les seves derivades autonòmiques o departamentals, regionalistes totes». Sem lluita, sem Països Catalans!

I sens dubte que cap alliberament, cap emancipació, de cap part de la nostra nació, es farà amb el pacte o la submissió. Per això, també vam dir ben clar «No al pacte d’Estat» i cridem a la mobilització per l’autodeterminació i la independència: «L’acord entre JxCAT, ERC i el PSOE i Sumar no s’ha plantejat en clau de fer avançar el procés d’alliberament nacional i social dels Països Catalans sinó com a tancament definitiu d’un cicle de conflicte».

Finals de novembre vol dir posar èmfasi en una violència estructural que ens afecta a totes les dones i molt més especialment a les treballadores. Com l’assassinat masclista que va tenir lloc a Sagunt, que ens va recordar que els feminicidis continuen sent una insofrible xacra als Països Catalans. «L’Esquerra Independentista tenim clar que l’ofensiva que patim les dones de classe treballadora i l’empitjorament de les nostres condicions de vida és imprescindible per la reproducció del sistema capitalista patriarcal». Per això, vam sortir als carrers el divendres 24 a la nit en la mobilització no mixta per reivindicar que la nit és nostra. L’endemà al matí, 25N, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, vam fer un taller d’autodefensa feminista amb Arran. I a la tarda, vam tornar a omplir els carrers per deixar clar que ens defensarem juntes perquè sabem «que només tindrem vides dignes i lliures si prenem amb les nostres mans allò que és nostre, si ens defensem juntes i fem que la por canviï de bàndol

I entremig de tanta lluita, novembre sempre l’acabem amb una mica d’oci: la festa major de Sant Andreu dona pas a la FMR! Però amb la consigna clara: festa sí, lluita també!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Novembre 2023. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: