Fusterianes en lila, unides amb i per la classe

Butlletí andreuenc n. 10 (2a època) – Novembre 2022

Fusterianes en lila, unides amb i per la classe

La línia més curta entre Perpinyà, Reus i Sueca és la llengua. I la millor manera d’enfortir-la és amb el feminisme. De Sant Andreu als Països Catalans, amb la solidaritat i la classe per bandera.

Tota pedra fa paret. I al mateix temps que el Casal acull les classes de català, tira endavant una nova edició del club de lectura, aquest cop, amb Manuel de Pedrolo. La iniciativa va sorgir enguany amb l’Any Fuster a Sant Andreu: les jornades per la llengua hi van estar dedicades. I justament el dia 23 de novembre vam celebrar el centenari del naixement del savi de Sueca. Immillorable ocasió per a contribuir a fer possible el llibre!

Perquè la construcció nacional és una cosa que es fa tant cada dia com també en les diades assenyalades. Per això, el dissabte 5 de novembre vam pujar a Perpinyà a commemorar la Diada del 7 Novembre i el Tractat dels Pirineus. En defensa de la llengua i en defensa de la nostra classe, i per la construcció de la unitat popular: tres setmanes després baixàvem a Reus a les jornades nacionals d’acollida de la nostra organització.

I això que a Sant Andreu no hem parat gens! Vam fer costat al Sindicat d’Habitatge en una tancada a l’Ajuntament. També en defensa del dret a l’habitatge vam ser al c. Llenguadoc, 72 i al barri del Congrés, tot aturant-hi desnonaments. I és que l’habitatge és només una de les parcel·les de la nostra vida per on ens empobrim, per on ens empobreixen: amb la campanya “Unim-nos contra la pujada dels preus!” denunciem aquest espoli que patim i fem una crida a la nostra classe perquè ens organitzem i hi plantem cara! I ho farem malgrat la repressió que sabem que patirem quan ens organitzem i lluitem: ni estem soles ni ho estem!

Precisament, per donar a resposta a les agressions masclistes que patim les dones aquest mes hem sortit especialment al carrer. A principis de mes, per denunciar una agressió masclista al barri de la Trinitat Vella. Són múltiples les violències que patim i per això La Crema les recollia per a denunciar-les. I ho faria en el marc de les mobilitzacions convocades tant a Sant Andreu com a Barcelona.

També tant al nostre poble com a Barcelona denunciàvem aquesta violència estructural, l’existència d’un patriarcat imbricat perfectament amb el capitalisme per sotmetre’ns a les dones treballadores. L’Esquerra Independentista subratllàvem que una d’aquestes violències és la prohibició del dret al propi cos. I coneixedores que aquest masclisme és transversal i estructural i que ni la nostra organització ni ningú n’està exempta, fèiem públic un nou informe sobre estratègies per a la feminització d’Endavant (OSAN).

En aquest mes de novembre, en què reivindiquem l’erradicació de les violències masclistes, hem de celebrar que no ha tingut lloc cap feminicidi. No obstant això, no podem mai abaixar la guàrdia: els feminicidis continuen sent una insofrible xacra als Països Catalans.

Si algú està obrint camí amb el feminisme com a punta de llança són, sens dubte, les dones kurdes. I en solidaritat amb elles i per denunciar l’enèsima agressió militar de l’Estat turc contra el Kurdistan, vam assistir a la mobilització convocada a Barcelona.

I entremig de tota la tempesta, invertim temporalment el nostre leitmotiv per dir “lluita sí, festa també!”: novembre és sempre el mes que comença la Festa Major del nostre poble i, amb ella, la proposta lúdico-política de l’Esquerra Independentista de Sant Andreu, la Festa Major Reivindicativa. I dissabte vam ser-hi ben presents al cercatasques! Que segueixi la festa!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Novembre 2022. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: