I Fuster va treure la llengua!

Després de 2 anys sense, Sant Andreu va tornar a tenir Jornades per la Llengua! Van ser les 12es i per primer cop van estar organitzades per una munió diferent de col·lectius. Hi érem Endavant (OSAN), el Casal Independentista El Noi Baliarda, la Plataforma per la Llengua, l’ANC, la CUP i Arran. L’origen d’aquesta feina conjunta cal situar-lo en l’acte central de la comissió Any Fuster a Sant Andreu, el juliol passat.

Enguany, doncs, les Jornades per la llengua recuperaven el format tardorenc, més propi del Correllengua, iniciativa que duu la flama per la llengua de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, de Sant Joan ençà i fins la Diada nacional del 7 de novembre, data en què commemorem la partició de la Catalunya Nord i la seva submissió a l’actual Estat francès. Enguany, la manifestació a Perpinyà tindrà lloc el dissabte 5 de novembre.

Tornant a Sant Andreu, les Jornades per la Llengua tenien com a figura principal Joan Fuster, així com ho havia enfocat el Correllengua per enguany. Les activitats del divendres 21 d’octubre van tenir lloc al Casal Independentista El Noi Baliarda. Tot i un contratemps de darrera hora, amb l’absència forçada d’un ponent, vam donar el tret de sortida a les jornades amb la projecció de l’entrevista de Montserrat Roig al savi de Sueca. Vam poder constatar-hi interessants reflexions sobre la seva vida i pensament polític de Fuster i que van donar peu a comentaris posteriors entre el públic assistent.

Tot seguit, en Pere Ros ens va llegir unes reflexions sobre l’estat de la llengua i algunes paraules en desús. El monòleg va agradar d’allò més i també va propiciar que tothom comentés paraules d’aquí i d’allà que trobaven a faltar. En acabat, uns pintxos boníssims van ser un sopar de luxe que va fer petar la xerrada i allargar l’estona fins tard; els pintxos van acabar-se abans que una agradable nit posés punt i final a la primera de les jornades.

L’endemà, dissabte 22, el centre neuràlgic de les activitats es traslladava als Jardinets de Can Fabra. Paradetes amb material de les entitats vestien un espai que aviat es convertiria en zona infantil: la matinal infantil, dinamitzada per l’AEiG Gregal, va aplegar canalla que jugava pel parc. A continuació, una interessant xerrada sobre el català com a llengua de l’educació aportava actualitat i proposta política al context que estem vivint.

Al migdia, més de 30 persones van poder gaudir de l’amanida i d’una excel·lent paella vegana! Tot seguit, recuperàvem una activitat que ja havia tingut molt d’èxit en les darreres Jornades per la Llengua, les 11es, el juliol del 2019: els Jocs de paraules! N’Anna Serra ens va fer gaudir i divertir tot jugant amb la llengua… on vam comptar amb especialistes de luxe: un equip de la llibreria La Tribu!

La glosa de Cor de carxofa va fer que es parés molta gent de la plaça a escoltar i uns i altres ens ho passéssim d’allò més bé. Ja al vespre, el concert de Nel·lo C i de les Pd.G van animar la festa, que es va anar animant a mesura que s’omplia la plaça.

Educació, cultura, música, jocs, gastronomia, debat… amb les Jornades per la Llengua vam demostrar, un cop més, que es pot viure plenament en català. I vam palesar, un cop més, que volem fer-ho i que hi tenim tot el dret. I a qui ens ho vulgui negar, li plantarem cara i li traurem la llengua!

Laia Toneu Domènech, militant d’Endavant (OSAN) Sant Andreu. Article publicat al ‘Sant Andreu de Cap a peus‘, revista veïnal de l’AVV de Sant Andreu de Palomar.

Compartir: