A poc a poc i amb bona lletra

Butlletí andreuenc n. 07 (2a època) – Juliol 2022

A poc a poc i amb bona lletra

Sovint confonem l’activisme amb l’acció, la quantitat amb la qualitat, el ritme frenètic amb la incidència real. Però cada cosa té el seu temps i n’hi ha que es couen a foc lent.

Una d’aquestes coses, per exemple, podria ser l’acte central de l’Any Joan Fuster a Sant Andreu. Va tenir lloc aquest mes de juliol, però vam tirar-ne la primera pedra el mes de març, és a dir, 4 mesos enrere. Una feina de formigueta entre diverses entitats i col·lectius de Sant Andreu a qui Endavant havíem reunit al Noi Baliarda quan aquest presentava el seu Any Fuster.

La comissió unitària de l’Any Fuster a Sant Andreu va realitzar un exitós acte a la plaça Comerç del poble. Amb música des de primera, a càrrec del cantautor Jordi Montañez, vam poder degustar orxata i fartons per esmorzar. Tot seguit, un acte polític tocant diferents vessants del savi de Sueca —lingüística, política, cultural, etc.—; precisament, fou una companya militant de la nostra organització qui es va encarregar d’aterrar la proposta política de Fuster a l’actualitat i com de vigent és encara per a la construcció nacional dels Països Catalans. A continuació, diverses persones van llegir fragments de l’intel·lectual de Sueca. I per acabar, el duet Subversions va cloure la jornada amb un acompanyament musical variat i amb referències, clar, al País Valencià.

I si això passava portes al carrer, portes endins del Casal també hi havia coses que avançaven a foc lent. D’una banda, s’anunciava el nou club de lectura: després de dedicar-ne dues edicions a llibres del savi de Sueca, el Baliarda ens proposa de llegir un altre clàssic, L’hora violeta, de na Montserrat Roig. Val a dir que, qui hi vagi, es trobarà un Baliarda renovat: les obres del Casal van progressant i les millores a l’interior són notòries! Si vols col·laborar-hi, no dubtis a fer-te’n sòcia!

Enmig de tota aquesta feina, encara hem tret temps per a l’estudi. I més que en traurem! Hem assistit a alguna de les sessions de l’escola de formació d’estiu que les companyes d’Endavant Nou Barris han organitzat durant tot aquest mes. I és que aquesta és una altra de les coses que requereixen temps, dedicació i poc lluïment.

Per això, les companyes dones de la nostra assemblea assistiran, aquest tombant de mes, a l’Escola Nacional de Formació d’Endavant que, per primer cop, se celebra en format no mixt. Del 30 de juliol al 3 d’agost, les dones militants d’Endavant estem cridades a esmolar les eines: “Aquesta escola té l’objectiu de fomentar la iniciativa política de les dones militants, incentivar la nostra convicció, combatre el desànim i la frustració. Només sota el lideratge de les dones treballadores podrem construir un autèntic subjecte revolucionari”. Som filles d’Engels, quan deia que “Un gram d’acció pesa que una tona de teoria”, però també de Lenin quan afirmava que “No hi ha teoria revolucionària sense praxi revolucionària i viceversa”.

I amb aquesta mirada llarga i treball invisible encarem l’estiu, perquè, com deia aquell, “la revolució no fa vacances”. Així, amb d’altres entitats i col·lectius, estem treballant ja en les Jornades per la Llengua. Enguany, tindran lloc a la tardor i aniran dedicades, com el Correllengua 2022, a la figura de Joan Fuster. Abans, però, començarà el curs amb un altre acte en què estem treballant: la commemoració de la Diada Nacional de l’Onze de Setembre al poble. Amb l’Esquerra Independentista de Sant Andreu estem treballant braç a braç per a poder presentar la proposta política que oferim a la classe treballadora dels Països Catalans, la unitat popular, camí dels nostres objectius últims: la independència, el socialisme i el feminisme.

Per això, volem denunciar un cop més la violència masclista continua actuant, de múltiples maneres. Els feminicidis segueixen sent una insofrible xacra als Països Catalans.

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Juliol 2022. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: