Esmolant les eines del debat i la pràctica

Butlletí andreuenc n. 13 (2a època) – Febrer 2023

Esmolant les eines del debat i la pràctica

De la repressió sense escrúpols a la solidaritat sense límits. De la resposta a la proposta. De la necessària reacció a la imprescindible acció. Construïm travessades en lila combatiu.

Arrenecàvem febrer a ritme de mobilitzacions contra la infiltració de l’Estat als moviments socials de Sant Andreu i les violacions policíaques contra companyes. I ho fèiem amb una primera mobilització al poble i una altra a Barcelona: perquè contra l’espionatge policíac i la repressió de l’Estat, hi responem totes, i ho farem tant aquí com a València i arreu dels Països Catalans!

I en clau de proposta feminista, el poble s’activa enfilant ja el 8 de març. D’una banda, el comitè de vaga ja s’ha començat a reunir per a preparar la vaga general convocada per al dia internacional de les dones treballadores. De l’altra, vam sumar-nos a la presentació de Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans que convocava a la vaga general i emplaçava a activar-nos i prendre-hi part. Amb la COS, a la vaga general, perquè feminisme és lluita de classes!

Entremig, l’acció reivindicativa i duta a la pràctica i al debat. Per un costat, vam assistir a la gimcana històrica transfeminista organitzada per La Crema. Per l’altre, com a nucli vam organitzar una xerrada sobre la història del moviment d’alliberament al Kurdistan, que, al Noi Baliarda, va aplegar-hi tot de gent per a formar-se i debatre.

Per a la lluita feminista de classe, Endavant (OSAN) tenim proposta i programa: per això, fem una crida a les treballadores dels Països Catalans perquè ens unim al voltant d’un programa de lluita. Justament, amb les companyes de l’Esquerra Independentista d’Horta-Guinardó, Nou Barris i la resta de Sant Andreu vam exposar-ho en una xerrada organitzada braç a braç per parlar de la crisi capitalista i la necessitat d’organització feminista. Recordem, també, que aquest febrer, dues dones més han estat assassinades a les nostres comarques; els feminicidis continuen sent una insofrible xacra als Països Catalans.

Perquè tenim ben clar que els debats i les anàlisis els hem de conjugar i fer conviure amb la lluita i pràctica diària. Per exemple, organitzant-nos amb els sindicats d’habitatge per aturar desnonaments, que afecten en molta més mesura a les dones de la nostra classe. O donant suport a les candidatures de l’Esquerra Independentista per a les municipals d’enguany.

Per a desenvolupar tot això, ens cal sens dubte d’un aixopluc teòric i polític però també físic i material, i en el nostre cas, el Casal Independentista El Noi Baliarda és qui ens dóna aquest espai, caliu i possibilitats. Així, hi començàvem el mes amb un nou club de lectura, que ens ajuda a fomentar la lectura en català, debatre al voltant del llibre i aterrar la proposta cultural, Fuster inclòs, més enllà de circuits mercantilitzats. I hi acabàvem el mes amb una tarda de jocs de taula, espai necessari per a un oci i lleure no regits per la lògica capitalista.

Tot això, però, no tindria sentit si no ho féssim imbricades en una organització amb anàlisis, propostes i acció nacionals. I en una organització, també, que fa les revisions i autocrítiques necessàries per a corregir errors i afinar més en les properes propostes polítiques a fer i a desenvolupar. Per això, a finals de mes, més de cent militants d’Endavant (OSAN) ens vam trobar al Cafè de Mar de Mataró en la Conferència Nacional, espai de debat previ i que obre el camí cap a la XII Assemblea Nacional. La revisió crítica de la Unitat Popular, la revisió crítica del 1r d’octubre i el cicle polític del procés, i el paper de l’organització política van centrar els nostres principals debats. Com va dir el líder de la revolució democràtico-popular a Burkina Faso, Thomas Sankara, “Hem d’atrevir-nos a inventar el futur”.

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Febrer 2023. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: