Endavant Ponent i ARRAN Pla i Urgell denuncien la instal·lació de càmeres lectores de matrícules dels vehicles per motius aliens al trànsit

Aquesta setmana s’ha fet públic que el Palau d’Anglesola, aplicarà una mesura pionera consistent en la instal·lació de càmeres lectores de les matrícules dels vehicles. La informació que recullen les càmeres s’envia directament al Departament d’Interior i a l’espai Schengen per tal que els cossos de seguretat puguin disposar de dades en el seguiment de delictes.

 

Des d’Endavant Ponent i des d’ARRAN Pla i Urgell, manifestem el nostre rebuig a aquesta mesura populista de l’estil les que proposa l’extrema dreta per resoldre els conflictes, que no proporcionen més seguretat sinó que vulneren drets i contribueixen al control social de la població. A més a més, aquests sistema està gestionat per una empresa privada, desconeixent quin cost real té per a la ciutadania, quin ús farà aquesta empresa privada d’aquestes imatges, i quin ús se’n farà tant al Departament d’interior com, encara menys, a l’espai Schengen, encarregat del control migratori de l’Europa i les polítiques contra els refugiats.

 

En els darrers anys, hem pogut comprovar, a més, com el Departament d’Interior disposava de fitxers polítics il·legals; l’Agència Catalana de Protecció de Dades i la Sindicatura de Greuges han obert diversos expedients informatius per investigar el procediment que van usar els Mossos d’Esquadra per identificar per exemple els autors de la crema de fotografies del monarca espanyol a Girona fa més de 10 anys.

 

Per tot això, considerem inadmissibles mesures com aquestes que, sota una falsa justificació de necessitat de major seguretat, suposen una vulneració dels drets fonamentals de qualsevol ciutadà. L’enregistrament d’imatges, l’enviament i possible difusió de les mateixes en espais que no han quedat determinats afecta la privacitat, la pròpia imatge, i la llibertat deambulatòria. Així, exigim la retirada d’aquest sistema.

 

Ponent, 5 d’abril de 2023

Compartir: