Denuncien a Gràcia l'ofensiva espanyola contra la llengua als Països Catalans (Vídeo inclòs)

17 febrer gràcia 1Unes 50 persones es van aplegar el passat divendres 17 de febrer per escoltar el Tomeu Martí, el Xavi Sarrià i l'Aleix Cardona sobre quina és l'ofensiva espanyola que s’està duent a terme contra la llengua catalana arreu dels Països Catalans en l'acte organitzat per l'assemblea d'Endavant de Gràcia, que va tenir lloc a l'Ateneu La Torna.

Atenent al fet que el punt de partida de la situació de la llengua catalana és diferent a les Illes, al País Valencià i el Principat, en Tomeu Martí afirmava que “estem patint els atacs més greus comesos des del franquisme”. Així els tres fets on s’ha constatat amb més claredat aquests atacs són la regressió del català als mitjans de comunicació, amb la desaparició de Ona Mallorca, castellanització de IB3 i l’ofegament econòmics als mitjans en català; la farsa de la llibertat d’elecció de llengua a l’ensenyament, on no hi ha una proposta concreta d’implantació; i la futura llei que reformarà l’accés a l’administració pública que elimina el requisit del coneixement de la llengua catalana.

17 febrer gràcia 2En Xavi Sarrià al seu torn explicava que, al País Valencià, tot i partir d’una situació on el català té un reconeixement i suport institucional molt menor que a les Illes o al Principat la cultura popular de resistència ens ha fet avançar. I malgrat el reiterat boicot institucional, la demanda d’ensenyament en català s’ha anat incrementant cada any.

Aquesta situació d’agressió de la llengua catalana no és nova als Països Catalans però ara està prenent una nova dinàmica fruit del fracàs que ha suposat deixar en mans de la política autonòmica el nostre desenvolupament nacional. Davant d’això afirmava l’Aleix Cardona que hem de crear un projecte nacional per ajudar a la normalització del català i passa necessàriament per evidenciar la territorialitat de la llengua, només així podrem parlar de normalitat.

Vídeo de l'acte (Graciamon TV):

{youtube}mhTnZijY7fA{/youtube}

Compartir: