D’arrels i llengua

Butlletí andreuenc n. 09 (2a època) – Octubre 2022

D’arrels i llengua

Arrelades a la lluita. La diària, la quotidiana. La que construeix a poc a poc, amb la mateixa força i determinació de les plantes que creixen a mesura que les reguem amb el compromís i disciplina.

Així vam començar el primer dia d’octubre: de la mà del Jardí de la Julieta, per denunciar la situació que pateix i que és extensible al procés de gentrificació que patim a tot Sant Andreu. I d’una lluita contra l’especulació a una altra: al cap de dos dies, era de la mà del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu que omplíem pl. Orfila per visibilitzar la tasca diària dels moviments que lluiten per l’habitatge digne.

No oblidem, però, que la lluita per l’habitatge va lligada a la repressió. Sense anar més lluny, aquest mes, en un desnonament a la Sagrera, van identificar i multar una companya de la nostra assemblea per intentar aturar-lo. Això se suma a la multa d’un altre company del nucli per les aturades del trànsit de Meridiana Resisteix el 2018; una multa que, tot i haver prescrit, s’ha fet efectiva i li han embargat 742€.

De la repressió econòmica i invisible a la més mediàtica, sempre donem suport a totes les persones represaliades. I per això vam ser a Sallent, per rebre la nostra companya Anna Gabriel i donar-li la benvinguda a casa!

Aquesta quotidianitat de la repressió la vam trobar també a València, quan hi vam baixar per a manifestar-nos-hi per la Diada. Seguim i seguirem en la lluita: unim-nos contra el feixisme, enterrem l’espanyolisme! Una lluita contra el feixisme que pocs dies després també vam escriure a les parets de Sant Andreu i als carrers de Barcelona!

I si per anar a Barcelona cal fer-ho amb transport públic, nosaltres estarem sempre al costat dels i les treballadores de TMB. En les vagues, que guanyen drets, i perquè ho tenim ben clar: treballar menys, treballar totes. Unim-nos pel treball i salaris dignes! No debades, davant la pujada de preus i les retallades socials, nosaltres ho tenim clar: unim-nos! Per això també hem estat repartint fulls volants entre gent de la nostra classe: unim-nos i activem-nos en la lluita!

Qui tenia molt clar a quina classe pertanyia era Jordi Martínez de Foix i Llorenç, el jove andreuenc comunista i patriota català que va morir el 14 d’octubre de 1978. El millor homenatge, la victòria! I de moment, humilment, en continuem la lluita. Venim de lluny: tant, que enguany la lluita juvenil a Sant Andreu ha arribat als 20 anys de vida. I per molts més segant Arran!

Una lluita, sens dubte, que ha de relligar la indestriabilitat de l’alliberament nacional, social i de gènere. I que ha de situar la defensa del català com una peça clau de construcció nacional i de cohesió social del nostre poble i la nostra classe als Països Catalans. Enguany, les jornades per la llengua arribaven a la 12a edició, i ho fan en un moment on la defensa de la nostra llengua és més necessària que mai. Benvingudes sigui, doncs, totes les iniciatives per una vida plena en català!

Tot això que diem ja ho havia dit, i molt millor, el savi de Sueca. Teniu l’ocasió de recuperar-ho gràcies al llibre Ara, Joan Fuster, de l’editorial Tanyada. Col·laboreu-hi! Que si el feixisme i l’amnèsia històrica han intentat esborrar-lo, és per algun motiu: aquí us en parlem.

Sense l’estridència de les bombes, però amb la mateixa violència, assassins patriarcals continuen assassinant dones pel fet de ser-ho: aquest mes, un altre feminicidi, a l’Alcoià. Els feminicidis continuen sent una insofrible xacra als Països Catalans.

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Octubre 2022. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: