Comunicat de l’Aplec de Camp de Túria sobre l’assetjament i amenaces feixistes

Comunicat de l’Aplec de Camp de Túria davant els fets ocorreguts aquesta vesprada a Bétera:

Hui, divendres 14 de setembre de 2018 han començat els actes del VII Aplec del Camp de Túria. Fins hui, l’Aplec ha sigut un punt de trobada festiu i reivindicatiu de la comarca. Milers de persones han passat pels aplecs de Bétera (dues vegades), l’Eliana, Nàquera, Llíria, Riba-roja i la Pobla de Vallbona. Fins hui, mai hi havia hagut cap indicent; fins hui l’Aplec s’ha viscut amb la normalitat i la dignitat que mereixen aquesta comarca.
Però hui ha sigut diferent. I no pas per sorpresa.

Des de feia dies, diferents grupuscles d’extrema dreta han estat amenaçant amb boicotejar l’acte. Els mateixos que van caldejar els dies previs del 9 d’Octubre; alguns dels quals, com Pepe Herrero, imputats per aquells fets que van escandalitzar la societat valenciana.

Des de l’organització ens vam reunir amb les diferents administracions i, fins i tot, amb el delegat del Govern per garantir el correcte desenvolupament dels actes.

L’estupor nostre i dels assistents ha sigut veure com des de les 18h de la vesprada, grups de feixistes s’han començat a reunir al voltant del recinte davant la passivitat de la Guàrdia Civil.

Aquest dispositiu policial ha obligat els assistents a la cercavila d’inauguració de passar entre els feixistes, que, com al 9 d’Octubre, han amenaçat, insultat i escopit els participants de l’Aplec, entre els quals gent major i menors d’edat.

A partir d’aquest moment, els feixistes han assetjat el recinte i els assistents que han hagut de suportar moments de molta tensió mentre la Guàrdia Civil es limitava a fer un cordo sense cap separació del recinte, de manera que els feixistes han pogut arrancar alguna pancarta i increpar als assistents a menys d’un metre de distància.

Els participants en l’Aplec hem hagut d’aguantar intents d’agressió, llançament d’ous, insults i amenaces, i tot mentre ens feien càntics i salutacions feixistes.

Davant la situació de violència i tensió i la permanent amenaça a la integritat dels assistents a l’Aplec, l’organització hem posat en coneixement de l’Ajuntament i de la Delegació del Govern els esdeveniment que s’han produït al parc del Jonqueral. Però res ha modificat la permissivitat de la Guàrdia Civil que ha permés que durant més de dues hores els feixistes impediren la normal celebració de l’Aplec. És més, en paraules del secretari del delegat del Govern se’ns ha dit que el dispositiu era en tot moment proporcional.

Des de l’organització de l’Aplec considerem que el que s’ha viscut hui a Bétera és una altra mostra de com el feixisme té impunitat per vulnerar els drets més fonamentals dels que no pensen com ells. Considerem vergonyós que en ple segle XXI no es puga garantir el dret d’expressió, de reunió i de manifestació.

Per això, exigim que es depuren les responsabilitats polítiques corresponents; exigim saber si els feixistes comptaven amb algun tipus de permís i/o acord amb la Guàrdia Civil donada la camaraderia i complicitat que han mostrat.

Exigim que des de la fiscalia es procedisca a la investigació dels fets i es prenguen mesures fermes per acabar amb la impunitat feixista que ja fa massa temps que dura a casa nostra.

Anunciem, així mateix que emprendrem les accions legals contra les persones i entitats que han vulnerat els nostres drets més fonamentals. Perquè està en joc la llibertat i la dignitat de les persones.

Bétera, 14 de setembre de 2018

Compartir: