Arxiven la denúncia del Bisbat per amenaces i deixen sense investigar les denúncies d’abusos

El Jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida ha decretat l’arxiu de la denúncia que va presentar el Bisbat contra tres militants d’Endavant-OSAN arran d’unes pintades que denunciaven la negativa de l’Església a donar les dades sobre els abusos sexuals alhora que n’assenyalaven la seva complicitat i encobriment. La denúncia, a més, vinculava aquesta acció amb unes cartes anònimes enviades al Bisbat per una persona que afirmava haver estat víctima d’abusos sexuals durant els anys 60 i 70 per part d’un membre de la cúria actual de la diòcesi de Lleida. El Jutjat no ha apreciat delicte en els fets i el Bisbat ha retirat la denúncia.

Endavant-OSAN i Alerta Solidària volem compartir les següents valoracions:

  • La investigació dels Mossos és clarament política i evidencia que registren informació i seguiment de la participació política de les nostres militants. En ella s’hi relacionen els militants entre sí a través d’observacions policials fetes altres dies, de fotografies d’actes polítics publicades a les xarxes socials i els vinculen a un mateix “cercle” polític, del qual afirmen “creure” que podria ser l’origen de les cartes (i les pintades) malgrat la recerca dactilar no ho pot determinar.
  • Mentre ens acusen i investiguen, els abusos segueixen impunes. Els esforços per investigar-nos contrasten amb la passivitat de Mossos i Justícia per investigar els abusos denunciats a les cartes. També de la pròpia Església, que en veure que fem públic el contingut del cas, acaba retirant la denúncia.
  • Vam fer les pintades i ens refermem en els motius. Com hem reconegut al Jutjat i públicament, vam fer l’acció. Volíem denunciar que, com també exposen aquestes cartes, la institucionalització de la pederàstia i els abusos sexuals dins de les congregacions i centres educatius religiosos és una realitat emparada, també per les administracions polítiques i judicials. Precisament avui fa un mes es feia públic que l‘Església espanyola no crearà cap comissió independent per investigar els abusos.
Compartir: