Amb les lluites, aprenent i ensenyant vida

Butlletí andreuenc n. 20 (2a època) – Octubre 2023

Amb les lluites, aprenent i ensenyant vida

De València a Gaza, passant per Amposta, Reus, Barcelona i Sant Andreu de Palomar. Octubre ens deixa un recorregut que també ho és per la memòria històrica recent i de fa algunes dècades. Començàvem el mes com l’havíem acabat: a la Trobada de Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans. Amposta va acollir la III Trobada de formació i debat, amb més de 200 dones participants.

Lo Sénia no és frontera i per això, una setmana després, la cita ineludible era a València, per la diada nacional del 9 d’octubre. Perquè si els Països Catalans som un poble en lluita, és perquè «No acceptem les seues divisions administratives. No veiem cap enemic ni al nord ni al sud. Contra el blaverisme que alimenta la dreta i també contra el que ha integrat l’esquerra socialdemòcrata. Contra el feixisme espanyolista. Ni un pas enrere. Lluitem sense renúncies!». Dies abans, a Barcelona, havíem escalfat motors per ubicar la importància de la diada.

Poc després, l’altra cita ineludible era la convocatòria antifeixista del 12 d’octubre. La destrucció de l’Estat espanyol és una condició indispensable per a la llibertat dels Països Catalans. Justament, la lluita antifeixista i la repressió de l’Estat han centrat l’Informe 210 d’Alerta Solidària: La repressió contra la lluita antifeixista. Malauradament, aquest mes, l’organització antirepressiva de l’Esquerra Independentista ha tingut molta feina: també va organitzar les convocatòries en suport a 6 persones del nostre moviment encausades per la mobilització del 1r de maig del 2017. Avui en dia, les lluites obreres tenen diverses cares i una de les més potents és la lluita per l’habitatge digne. Així, mentre el Jardí de la Julieta es reivindica davant de l’antic espai, amb repressió inclosa, el Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu atura un desnonament a Badalona i té lloc un nou cas d’intent d’expulsió de veïnes andreuenques de tota la vida.

I és que ni falsa transició s’escapa del relat dominat pels feixistes contra les llibertats obreres i nacionals. Enguany, hem commemorat els 45 anys de la caiguda en combat de l’andreuenc, patriota i comunista català Jordi Martínez de Foix i Llorenç. El millor homenatge, la victòria! Aquell mateix dia, militància d’Endavant (OSAN) d’arreu dels Països Catalans ens trobàvem a Reus per a celebrar la Mesa de Dones i la Conferència Nacional, cap a la pròxima Assemblea Nacional. Les referències internacionalistes són indispensables en la nostra lluita.

Però si un referent internacional i internacionalista ha centrat aquest mes d’octubre i, segurament, les setmanes que vindran, és Palestina. El genocidi sense pal·liatius que està cometent l’Estat criminal, colonial i racista d’Israel és un atemptat contra tota dignitat humana. Ja no és només l’apartheid militaritzat que fa més de 75 anys que dura: és la guerra de neteja ètnica contra tota persona palestina. Per això, ens vam mobilitzar d’urgència, a Barcelona, i vam tornar-hi, de manera unitària, per denunciar aquest genocidi. L’ofensiva total contra Gaza, quan Israel ja havia assassinat més de 7.000 persones en tres setmanes, constata que Palestina es troba en la cruïlla entre la vida i la mort. La classe treballadora dels Països Catalans tenim un deure i una responsabilitat: aturar la barbàrie i fomentar el boicot a Israel! Per això, el Casal s’ha adherit a manifestos que exigeixen aturar el genocidi a Gaza i el punt final al comerç d’armes amb Israel.

I encara més tasques que hem de fer: plantar cara a l’espionatge d’Estat: així ho vam fer al poble. Cal recordar que, en el cas de Sant Andreu, el policia va utilitzar la violència masclista per infiltrar-se als moviments populars. Estem parlant d’un Estat, l’espanyol, que no té cap problema en servir-se d’una violència estructural que acaba emparant els assassinats de dones: aquest mes d’octubre hem tingut la confirmació d’una dona assassinada pel simple fet de ser-ho. Els feminicidis continuen sent una insofrible xacra als Països Catalans.

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Octubre 2023. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: