31D | Per una Mallorca antifeixista i en català, som Països Catalans

Manifest de l’Esquerra Independentista en motiu de la Diada de Mallorca:

El context polític institucional, marcat pels darrers resultats electorals en clau municipal i autonòmica, torna a situar en el poder el PP amb el suport de l’extrema dreta de VOX, després de vuit anys de suposat govern progressista de PSIB-Podem-Més. El govern del PP ha començat a aplicar mesures que marquen el perfil clar del programa espanyolista: atacs sistemàtics a la llengua i la cultura pròpies de Mallorca amb la segregació lingüística a les escoles i l’arraconament del català a tot el sector públic, amb l’eliminació del requisit de coneixement de la llengua pròpia de Mallorca i també l’eliminació de l’Oficina de Drets Lingüístics i, per contra, la constitució de l’«Oficina de Libertad Lingüística», una autèntica eina al servei de l’espanyolisme d’extrema dreta i de la persecució de la llengua catalana i el catalanisme a les Balears; el programa del masclisme, amb l’eliminació de les polítiques d’igualtat, de reconeixement de la violència masclista i de la diversitat sexual i de gènere; i el programa del capitalisme, amb més monocultiu turístic, més barra lliure als especuladors, més privatitzacions i més destrucció del territori. Aquest és el programa del govern per a Mallorca.

Aquest govern arriba després de vuit anys de governs progressistes liderats pel PSOE en què s’ha pogut demostrar que aquest no ha desenvolupat propostes realment alternatives al que han estat els governs dels últims 40 anys a Mallorca i les Balears. Els dos governs d’Armengol han estat incapaços de fer front als principals reptes socials i culturals de les classes populars mallorquines, l’empobriment continuat, el treball precari, el retrocés del català, uns serveis públics insuficients, la pèrdua continuada de territori lliure d’urbanització i la dependència cada vegada major de recursos de fora de Mallorca com l’aigua, l’energia i el combustible. Per si no fos poc, aquests governs, tot i integrar Podem i Més, han estat incapaços d’aplicar ni tan sols els consensos mínims que van permetre el 2015 fer fora del govern JR Bauzá i el PP amb les majors mobilitzacions de la història de l’illa. Aquest ha estat un camp abonat per a la dretanització, la recuperació del PP i el fort creixement i radicalització de l’extrema dreta.

Ens situam en un clar context de retrocés en la nostra identitat nacional com a poble, que té múltiples cares: el retrocés de la llengua i l’avanç de l’espanyolització, l’augment de la reacció masclista a les conquestes del feminisme, una nova acceleració del monocultiu turístic després de la pandèmia, la crisi climàtica, etc. Per tot això, necessitam un moviment popular fort i organitzat, per fer front als reptes que tenim com a poble. És necessari creure en les nostres pròpies forces per alçar un mur popular contra totes les agressions al nostre poble i per avançar cap a la conquesta de la sobirania plena en tots els àmbits.

L’Esquerra Independentista ens toca fer front a aquesta conjuntura difícil, en què l’antifeixisme i la lluita pel català esdevenen pedres angulars per demostrar que l’estat espanyol és irreformable i que l’única alternativa possible passa per una ruptura política amb l’estat, una ruptura des dels Països Catalans construïda des de les lluites socials i polítiques. Contra l’onada reaccionària, contra els atacs a Mallorca i a la resta dels Països Catalans, respondrem lluitant!

Per una Mallorca antifeixista i en català, som Països Catalans

Compartir: