Les mateixes lluites per a un nou curs… fins a la victòria!

Butlletí andreuenc n. 22 (2a època) – Desembre 2023


Les mateixes lluites per a un nou curs… fins a la victòria!

Antifeixistes sempre vol dir ser-ho també per festa major. Internacionalistes vol dir tenir clar la contribució que hem de fer des de la nostra terra. Festa sí, lluita també vol dir teoria i pràctica en el dia a dia. I fins a guanyar!

El genocidi contra Palestina ha continuat cruent i dolorós aquest mes de desembre. A Sant Andreu, hem seguit, també, les concentracions solidàries de cada dijous amb el poble palestí i la seva lluita i resistència. I ho hem fet també a Barcelona: davant del consolat de l’Estat racista, imperialista i colonial d’Israel o amb la manifestació unitària de Barcelona. I ho hem fet i ho farem amb motiu del Dia Internacional de Solidaritat amb Palestina i més enllà, perquè no és només la neteja ètnica, el que cal denunciar: cal que Palestina sigui lliure del riu fins a la mar!

Tot això ho fèiem amb una nova edició de la Festa Major Reivindicativa, la dinovena!, amb motiu de la festa major de Sant Andreu de Palomar: dinou anys de festa i lluita al nostre ADN. I un nou any on participàvem en una multitud d’activitats: presents a la taula rodona sobre ecologisme; a la ruta històrica del Casal Independentista El Noi Baliarda; o als jocs de taula d’aquesta llar i aixopluc de l’Esquerra Independentista de Sant Andreu: el sopar popular que va acollir en va ser una bona mostra. I vam ser presents, també, en la denúncia que l’EI del poble vam fer per la presència d’un partit polític feixista a la programació de la festa major. Perquè volem unes festes populars, cap espai als feixistes i tot el suport a les colles de diables! Cremem el feixisme!

Just després de festa major, les lluites reprenien tot el protagonisme. Així, donàvem suport a la vaga de sanitat del 12 i 13 de desembre i, tot seguit, a la vaga feminista a secundària, convocada pel SEPC. I és que els abusos i assetjaments són a la base de l’iceberg de les violències masclistes que culminen en els feminicidis, que continuen sent una insofrible xacra als Països Catalans. Les violències masclistes, però també i sobretot la violència estructural patriarcal i capitalista contra les dones, especialment les treballadores, és el que ens fa reivindicar cada dia els nostres drets i organitzar-nos i lluitar-hi: ja ens activem amb la vista posada al pròxim 8M!

No debades, debat, organització i propostes són feina diària i constant, i també ho és l’agitació. Aquest mes hem omplert els carrers de Sant Andreu de cartells en solidaritat amb Palestina, per la vaga de sanitat o convocant a la Diada de Mallorca. I és que desembre té dues dates que ens recorden la territorialitat sencera dels Països Catalans: el 31D, quan se celebra la Diada de Mallorcamalgrat que PP i Vox la vulguin eliminar— i el 21 de desembre, quan hi ha l’aniversari de les Normes de Castelló, que certifiquen la unitat de la llengua catalana. Enguany, aquesta la manifestació reivindicativa va tenir lloc el dissabte 16. Els atacs a la llengua arreu dels Països Catalans ens recorden més que mai la territorialitat completa de la nació, la unitat de la llengua i la necessitat d’articular-hi respostes polítiques en aquest sentit: som Països Catalans antifeixistes! I si a Palma aprofiten la Diada per estrenar l’Ateneu Popular La Fonera, la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans ens recorda que, per Nadal, cada ovella al seu casal! A Sant Andreu, el Noi Baliarda va tornar a acollir el ja tradicional Quinto de Sant Esteve que va tornar a ser un èxit de participació!

Acabem l’any o, més ben dit, en comencem un de nou que serà, com sempre, escenari de lluites pels nostres drets i la nostra emancipació. I de les experiències i aprenentatges viscuts en fem propostes per al que vindrà: De l’escletxa a la disputa. Per una nova etapa en la lluita per l’habitatge és el plantejament en la lluita per tenir sostre i contra el capitalisme. Perquè, com diem a la Tanyada n. 4, ho tenim ben clar: arriba Un nou curs de lluites. Benvingut sigui i fins a la victòria sempre!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Desembre 2023. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: