[Sant Andreu] Butlletí n. 55 – De classe i poble conscients i solidaris

Butlletí andreuenc n. 55 – Maig 2016

De classe i poble conscients i solidaris

Pel maig, lluites a raig. De classe, feminista i arrelada al poble. Com qui teixeix la malla popular que ha de vestir les passes del demà.

L’inici de més és el Primer de Maig i en la seva memòria sortíem al carrer, matí i tarda. Al matí, convocades per la COS en una manifestació que cada cop esdevé més nombrosa i activa. I a la tarda, l’Esquerra Independentista ens mobilitzàvem per al triple alliberament, nacional i social de gènere, on Endavant apostàvem clarament per un socialisme feminista per la independència dels Països Catalans. En l’acte polític final, davant de la seu de la comissió europea, la denúncia de l’Europa fortalesa i el seu paper contra les refugiades va ocupar un paper central.

No debades, una setmana més tard, l’Esquerra Independentista del Barcelonès organitzàvem un acte al Casal Noi Baliarda de Sant Andreu per abordar el tema més enllà de la perspectiva humanitària. L’acte “Refugiades, més enllà de l’emergència” va abordar la situació des de diferents perspectives històriques i polítiques per veure’n la responsabilitat europea i superar el caràcter assistencialista de moltes respostes: els estats europeus hi tenen una responsabilitat directa i cal que nosaltres ens mobilitzem de forma contundent en aquest sentit.

I és que l’anàlisi teòrica contrastada amb la pràctica és necessària en tots els àmbits polítics, més encara en la lluita feminista. Per això, aquest mes de maig vam acabar la formació comarcal inicial feminista, quan van tenir lloc la quarta i la cinquena sessions. Aviat en penjarem els vídeos al web.

Entremig, més carrers i places, com sempre: el dissabte 7 de maig sortíem al carrer #SensePor en la manifestació de la CUP per apostar clarament per la desobediència i la ruptura cap a la independència. Una marea rosa es desplaçava de pl. Universitat a pl. Sant Jaume clamant en aquest sentit. I un parell de setmanes més tard, el 24 de maig, donàvem suport a l’acte i concentració de la campanya ‘L’Estat acusa, la Generalitat s’acarnissa’. Aquesta coordinadora agrupa diversos col·lectius antirepressius en la denúncia contra la Generalitat per la seva participació com a acusació en casos contra lluites socials.

Tot i mobilitzar-nos molt a Barcelona, aquest mes l’hem tingut farcit d’activitats al poble. L’espai alliberat el mes d’abril, la Cinètika, n’ha començat a allotjar moltes. Aquest mes, l’hem visitat pel Festival de Cinema Anarquista de Barcelona i per al cicle d’economia crítica que hi han desenvolupat. Per l’Ateneu Harmonia hi vam passar i compartir quan va acollir la segona edició de la fira de llibre i idees radicals ‘Literal’.

Precisament, davant de l’Ateneu Harmonia es van celebrar, per primer cop, les Festes de Primavera, que enguany arribaven a la 9a edició. Divendres 20, el Casal va ser un dels llocs de pas del cercatasques, mentre que a l’endemà dissabte faria parada informativa per donar-se a conèixer en la mostra d’entitats, on també hi participaria el PTAC. En aquest marc, el PTAC va aprofitar per donar a conèixer l’assemblea oberta que farà el dilluns 13 de juny. I al migdia, el Grup de Suport 29M organitzava la cinquena paella solidària antirepressiva, acte més que consolidat en el marc de les festes. Al vespre-nit, Sant Andreu Anticapitalista organitzava un concert de DJ’s per amenitzar la vetllada i fer autogestió econòmica.

A finals de mes, la solidaritat ens portava a Gràcia durant tota una setmana de mobilitzacions. El desallotjament del Banc Expropiat i la brutal i violenta repressió dels Mossos d’Esquadra van mobilitzar barris, pobles i viles en defensa d’un espai comunitari i combatiu com era el Banc. Des del dilluns 23, dia del desallotjament i fins el diumenge 29, milers de persones ens vam manifestar en defensa del Banc Expropiat i del qüestionament social i polític que fa.

Entremig, el 28 de maig va fer una assemblea oberta a la plaça Orfila per valorar el primer any al districte i a l’ajuntament. A la mateixa hora, els legionarios es manifestaven impunement amb simbologia i militants feixistes pels carrers d’una Barcelona que no ha canviat pas massa.

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Maig 2016. Assemblea d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

endavantstandreu@gmail.com | http://www.endavant.org

Compartir: