[Sant Andreu] Butlletí n. 24 – Per canviar-ho tot d'arrel

Butlletí andreuenc n. 24 – Juliol 2013

Per canviar-ho tot d’arrel

Del propi cos al país que volem construir. De la llibertat sexual a la llibertat nacional, des de la consciència de classe, de la classe treballadora. Juliol ha posat damunt la taula la necessitat d’aprofitar la independència per canviar-ho tot: no només l’estatus polític d’una part de país, sinó la construcció d’una nova societat de treballadors i treballadores lliures dins dels Països Catalans. La base hi és assentada, ens cal ara posar-hi fil a l’agulla.

Vam començar juliol amb la ressaca positiva de la manifestació del 28 de juny. La diada per l’alliberament LGTI (lèsbic, gai, transexual i intersexual) va tornar a evidenciar la necessitat de donar la importància que requereix aquesta lluita per aconseguir una societat de persones completament lliures. I l’Esquerra Independentista, després de la sempre necessària i sana autocrítica, va participar-hi activament, sent-ne el bloc més nombrós. Aquest fet no va passar desapercebut, i cal dir que no només van ser les diverses manifestacions que van tenir lloc als Països Catalans, el que ho va posar de relleu, sinó també els nombrosos actes arreu del país.

Un d’aquests actes va ser, precisament, a Nou Barris, organitzat per la nostra assemblea. El divendres 5 de juliol, i sota el títol ‘La lluita LGBT a l’actualitat‘, el Casal Popular Tres Voltes Rebel va acollir les ponències de membres del Brot Bord i del FAGC (Front d’Alliberament Gai de Catalunya). Ambdues ponències van servir per explicar els principals focus de lluita actuals d’ambdós col·lectius. La xerrada, que va donar lloc a un viu debat, va servir també, tal i com va dir una de les assistents, per conèixer de primera mà una realitat massa sovint amagada: la repressió que, a diferents nivells, pateixen les persones que trenquen amb la uniformitat sexual, aquelles que esdevenen dissidents sexuals envers l’heteropatriarcat normatiu.

I també Nou Barris va ser l’epicentre de la proposta independentista a mitjan mes de juliol. El dimarts 16, precisament en un dels focus de la lluita popular recent, el CAP de la Guineueta, la campanya ‘Independència per canviar-ho tot‘ va fer la roda de premsa per donar-se a conèixer. Amb parlaments de diverses lluites que s’estan donant ara mateix arreu dels Països Catalans, les diverses intervencions van anar en la línia que ha de ser el poble qui encapçali el procés independentista, i arreu de tota la nació.

La voluntat de la campanya és retornar al poble un procés que ens ha de servir per alliberar-nos en tots els sentits, és a dir, no només del jou espanyol, sinó també del francès, així com de les institucions capitalistes -entitats bancàries i partits que hi fan el joc- per tal de construir un nou país. Retornar el procés al poble, que és qui, des del carrer, ha empès ara i des de sempre, no pas els partits polítics.

En aquest sentit, es vol situar la independència no com un fi en si mateix sinó un mitjà, el camí necessari per aconseguir construir uns Països Catalans amb plena sobirania: nacional, social i econòmica. Defensa dels drets col·lectius i dels serveis públics, respecte pel territori, dret al propi cos i llibertat sexual absoluta, subjugació de l’economia al servei de les classes populars: són només alguns exemples pels quals ha de servir un procés independentista netament popular. La subordinació a la legislació vigent, a les institucions actuals i al poder econòmic d’empreses com La Caixa, vertaderes propietàries del país, no pot portar sinó a un altre cul de sac, a la renúncia permanent i a una traïció només equiparable als pactes de la Transició espanyola de finals dels 1970.

El tret de sortida de la campanya es va fer a València, el 20 de juliol, davant més de 200 persones, i amb presència d’organitzacions internacionals d’arreu d’Europa. Tant a Sant Andreu com a Nou Barris ja s’han impulsat comitès de campanya per treballar-la als respectius territoris. Reunits el 26 i el 29 de juliol, respectivament, i conformats per agents de l’Esquerra Independentista local (Endavant, Arran Sant Andreu, CUP Sant Andreu, CUP Nou Barris) i del moviment popular (Trobada Alternativa de Nou Barris), així com per persones a títol individual, van recollir el testimoni per tal d’aconseguir el màxim de participació en la manifestació que culminarà la campanya. Aquesta tindrà lloc el dissabte 19 d’octubre, a Barcelona.

I mentre tot això succeïa, la Festa Major Reivindicativa seguia escalfant motors per a la 10a edició. Entre assemblees que ja comencen a perfilar el calendari, la FMR va organitzar una tarda lúdica amb jocs de tot tipus i per a tots els públics. Ja ho diu la dita: lluita sí, festa també!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Juliol 2013. Assemblea Sant Andreu – Nou Barris d’Endavant (OSAN)

endavantstap9b@gmail.com| http://www.endavant.org | http://www.endavantstap9.org

Compartir: