La Delegació del Govern vol prohibir les tímides mesures de normalització del Decret d’usos del valencià

La Delegació del Govern espanyol al País Valencià ha promogut un recurs de prohibició d’algunes mesures del decret 61/2017 d’usos del valencià a l’administració pública, aprovat el passat mes de maig pel govern autonòmic.

En concret, es vol suspendre el fet d’adreçar-se a la resta d’autonomies dels Països Catalans en valencià, la preferència de contractació d’empreses que en allò que siga objecte de la contractació facen us del valencià, i el requisit de coneixement del valencià per part dels funcionaris.

Per a dur a terme aquest atac, el Govern espanyol s’ha aprofitat de les escletxes i debilitats dels governs autonòmics en matèria lingüística. D’una banda, l’ambigüitat en el reconeixement de la unitat de la llengua permet al govern espanyol al·legar que com que el valencià només és oficial al País Valencià, no es poden fer comunicació en aquesta llengua a cap altra comunitat autònoma. De l’altra, la cessió davant del discurs sobre les llibertats lingüístiques -que, com la llibertat de mercat, és una fal·làcia que afavoreix el fort contra el feble- és camp abonat per a la pràctica no poder exigir el valencià com a requisit en la majoria d’ocasions.

És per això que cal estendre la consciència que cada passa enrere en la defensa de la llengua, per molt que es presente com un moviment tàctic, és una escletxa que més tard o més prompte aprofitarà l’Estat espanyol per a continuar asfixiant el valencià.

D’altra banda, cal assenyalar l’actitud de Juan Carlos Moragues Ferrer, delegat del Govern espanyol al País Valencià, com la d’un botifler amb clares mostres d’autoodi cap a la seua pròpia llengua. Moragues Ferrer s’ha distingit per una política antivalenciana contra qualsevol presència del valencià al carrer ocupant el lloc que li correspon, el de la llengua pròpia del nostre país.

L’Estat espanyol és un estat que vol fer desaparèixer la nostra llengua per a poder-nos subjugar nacionalment de forma definitiva. Pe tant, el futur del valencià no passa per l’Estat espanyol i les seves autonomies, sinó per la conquesta de drets i sobiranies, per l’exercici de l’autodeterminació i per la construcció d’un Estat independent per al conjunt dels Països Catalans.

cartell