Arrenca la campanya ‘Sobiranies, Drets i Autodeterminació’ a Mallorca amb tres accions que posen el turisme en el punt de mira

Les assemblees d’Endavant i Arran denuncien la massificació turística de l’illa amb sengles encartellades a la Conselleria de Turisme i Barceló Hotels i la penjada d’una pancarta gegant a la murada de la Seu.

Dimarts 25 de juliol s’ha donat el tret de sortida de la campanya Sobiranies, Drets i Autodeterminació a l’illa de Mallorca. Dues encartellades, a les seus de la Conselleria de Turisme i a Barceló Hotels, acompanyen el desplegament d’una pancarta gegant a la murada de davant de la seu, a Palma. La difusió pública de l’acció s’ha fet a les xarxes socials amb el lema ‘La massificació turística ens explota’. El llançament de la campanya, fet per Endavant i Arran, inclou també el web www.lamassificacioturisticaensexplota.org, que recollirà les accions que es duguin a terme així com les futures incorporacions de col·lectius i organitzacions.

Dimarts 25 de juliol, Endavant i Arran han donat el tret de sortida de la campanya Sobiranies, Drets i Autodeterminació a l’illa de Mallorca. Amb el lema ‘El turisme ens explota! Mallorca necessita sobiranies, drets i autodeterminació’, ambdues organitzacions de l’esquerra independentista han fet públic a les xarxes les accions de denúncia en què s’hi poden veure el desplegament d’una pancarta gegant a la murada de davant de la Seu, a Palma, així com sengles encartellades a la seu de la Conselleria de Turisme i de Barceló Hotels. D’aquesta manera, la campanya SDA els assenyala com a clars responsables de la massificació turística de l’illa. El llançament de la campanya inclou també la web lamassificacioturisticaensexplota.org, que recollirà les accions que es duguin a terme. La campanya treballa per sumar més col·lectius i organitzacions per desenvolupar-se arreu de l’illa.

La campanya SDA vol denunciar que Mallorca ha arribat a una situació límit on contrasten rècords de visitants, d’ocupació hotelera i beneficis empresarials amb rècords de precarietat laboral, manca d’accés a l’habitatge, saturació d’infraestructures i destrucció del territori. El monocultiu turístic no és nou però és ara quan ja fins i tot els nostres carrers i places, barris i pobles, esdevenen mercaderia. Volen una Mallorca convertida en un gran parc temàtic i la vida quotidiana del nostre poble se n’està ressentint.

Pensam que l’actual govern ha demostrat que li manca valentia política per posar un vertader fre a l’ofensiva de la indústria turística a tots els àmbits. Entenem que sense una voluntat de plantejar límits contundents, que serveixin de base per a un procés decreixement turístic i la construcció d’alternatives econòmiques, s’acaba jugant dins l’agenda del capital. La campanya Sobiranies, Drets, Autodeterminació tendrà a Mallorca una clara vessant contra la turistització de la nostra illa i les seves conseqüències. Fa 40 anys, l’ocupació de la Dragonera va demostrar que la desobediència i l’acció directa són imprescindibles.

Amb la campanya SDA, Endavant volem palesar que la crisi dels darrers anys ha demostrat els límits i la incapacitat de l’actual model polític i econòmic a l’hora de ser eines per a una major justícia social, llibertat nacional i igualtat de gènere. Des d’Endavant entenem que l’única via que tenim les classes populars dels Països Catalans per a poder construir un futur digne és fer nostre el poder polític i econòmic. Això passa per conquerir espais de sobirania sobre aquells aspectes que influeixen en la nostra vida i conquerir drets que garanteixin les condicions de vida de les classes populars. Tot plegat només pot ser possible en el marc d’un procés d’autodeterminació del nostre poble que trenqui amb l’arquitectura institucional dels estats espanyol i francès i la Unió Europea.