Endavant Sant Andreu denuncia la posició d’ERC

ERC es troba actualment negociant per donar suport a la formació d’un govern de coalició entre el PSOE i Podemos a l’estat espanyol. És una negociació que ja des de l’inici ha partit de posicions que ni tan sols s’acosten a les demandes que la majoria del poble català fa més de 2 anys que expressa reiteradament.

La formació de govern entre tots dos partits espanyols pateix greus deficiències en el pla social, ja que ni tan sols es qüestiona revertir les múltiples agressions, que en qüestions tan vitals com treball, sanitat o habitatge massacren contínuament a la classe treballadora. En aquest sentit, tampoc no creiem que es pretengui donar resposta a les qüestions que en el pla nacional es plantegen des del moviment sobiranista i que afecten de retruc el conjunt de la nostra nació.

Creiem que l’independentisme ha de denunciar de manera rotunda les posicions que ERC defensa en aquesta negociació, com el fet de donar suport a un govern a Espanya sense els mínims exigibles, que són un referèndum d’autodeterminació i una llei d’amnistia per a tots els presos polítics i exiliats. Donar suport a un govern espanyol, hereu del règim del 78, sense aquests mínims hauria de ser impensable, implantejable i imperdonable en cas que es dugui a terme. L’avenç popular que necessitem per millorar les nostres condicions de vida com a classe treballadora no vindrà de la consolidació del règim, sinó, ben al contrari, de la seva inestabilitat.

Des d’Endavant Sant Andreu ens hem proposat no deixar de recordar a ERC la lliçó que hem après els darrers anys i mesos. Igual que ja vam demostrar l’1-O i el 3-O del 2017, s’ha avançat més durant un mes de mobilitzacions massives i populars per la independència, aquest octubre de 2019, que en set anys de procés sobiranista controlat des de dalt. Cal continuar amb les mobilitzacions per a la consecució dels objectius populars: és quan desbordem des dels carrers que avancem en clau rupturista.

L’estat espanyol és irreformable i no hi ha negociació possible. Però ERC negocia prebendes com a partit que vol fer-nos passar com a beneficioses per al poble. Així mateix, l’autodeterminació no és negociable sota cap escenari. L’autodeterminació és una revolució democràtica i ho és des de la seva defensa fins a la seva consecució.

Celebrem i agraïm que les accions realitzades hagin tingut el ressò desitjat. Com sempre hem dit, ni la repressió pot ser l’excusa per evitar la crítica política, ni la crítica política pot ser l’excusa per inhibir-se de la mobilització antirepressiva. Nosaltres ens solidaritzem amb totes les preses polítiques sense mirar-los el carnet del partit, però sí que observem amb atenció l’acció dels partits polítics: ERC forma part d’un govern amb JxC que exerceix una repressió brutal que fins i tot arriba a demanar presó preventiva per a l’independentisme popular.

Avui comença la seva legislatura; la nostra lluita continua, als espais feministes, per una sanitat de qualitat per a tots, en defensa d’un habitatge digne, per a la construcció de la unitat popular als Països Catalans. No hi ha dreceres cap a la llibertat, la lluita és l’únic camí.

Sant Andreu de Palomar, 3 de desembre de 2019

Compartir: