Endavant Ponent critica que l’Ajuntament de Castelldans animi als veïns a denunciar qualsevol possible ocupació

Davant del ban difós per l’Ajuntament de Castelldans, a través del qual convida a denunciar possibles ocupacions d’habitatges:

1. Lamentem el to alarmista utilitzat per l’Ajuntament. En el ban, l’Ajuntament convida a les veïnes a fer de policia de balcó animant a denunciar davant els Mossos d’Esquadra afirmant que “les primeres 24 hores són crucials per fer-los fora. Passades les 24 hores treure’ls és molt difícil”. En qualsevol cas es requereix un ordre judicial per accedir a l’interior d’un habitatge i per a procedir al seu desallotjament. Alhora, moltes d’aquestes persones no disposen de permís de residència i treball i, per tant, una simple identificació policial pot conduir a un procediment sancionador d’estrangeria que pot acabar, fins i tot, amb la deportació.

2. Recordem el context d’aquestes ocupacions: manca d’alternatives habitacionals i misèria. Entenem necessari recordar que moltes d’aquestes ocupacions es produeixen per part de persones migrants que es desplacen per treballar durant la recollida de fruita en la campanya d’estiu. L’ocupació sovint és el seu últim recurs per disposar d’un habitatge temporal davant la negativa dels propietaris a llogar-los-hi, de la negativa o impossibilitat de pagesos per oferir-los allotjament, o de la inexistència d’albergs municipals, denunciada per col·lectius com la Plataforma Fruita amb justícia social davant la inacció institucional.

3. Defensem el dret a l’habitatge universal com a dret fonamental bàsic i lamentem que en plena de crisi sanitària i pocs dies abans de l’inici de la campanya de recollida de fruita, només es s’abordi la falta d’habitatge per part d’un col·lectiu vulnerable utilitzant la via punitiva, enlloc de buscar recursos habitacionals per mitjà de serveis socials o qualsevol altre recurs públic.

Lleida, 13 de maig de 2020

Compartir: