Del roig al blau, classe contra classe

Butlletí andreuenc n. 16 (2a època) – Maig 2023

Del roig al blau, classe contra classe

Que el nostre vot ha de ser diari ho sabem de fa temps: des de sempre que la classe treballadora tenim memòria, històrica i present. I aquest mes de maig ens ho ha recordat com mai.

El primer dia de mes vam recordar el nostre dia, el dia internacional de la classe treballadora. I ho vam fer evidenciant una de tantes absurditats del sistema capitalista: si no vivim com fa 100 anys, per què treballem les mateixes hores que aleshores? Les treballadores dels Països Catalans hem d’unir-nos per poder guanyar el futur i el present, per poder construir el socialisme.

I això vol dir saber integrar totes les lluites i tota la diversitat de què ens componem la classe treballadora i les classes populars per avançar i colpejar unides. Vol dir, per exemple, plantar cara a la LGTBIfòbia que ens divideix, ens ataca i ens agredeix per ser com som: i vol dir fer-ho amb orgull, organització i lluita!

Vol dir defensar les nostres cases de màfies, especuladors i policia; i de feixistes, clar. I el que val per a les cases val també per tots els espais alliberats que construeixen comunitat: tot el nostre suport al Jardí de la Julieta!

Integrar la diversitat de la classe treballadora i les classes populars vol dir també cohesionar-la a través de l’única llengua amb potencial revolucionari, el català, capaç de fer trontollar els fonaments legals del capitalisme a ca nostra: els estats espanyol i francès i la Unió Europea. Contra l’empresa Veritas i contra tota discriminació: compartim la llengua, unim la classe!

No oblidem que el capitalisme no té cap interès en la diversitat lingüística com tampoc el té en la supervivència del planeta. Combatre la sequera vol dir combatre el capitalisme. I per combatre el capitalisme ens cal lluita, sens dubte, però també debat i formació: la nostra assemblea comarcal continua impulsant formacions obertes a tothom, mentre que, en clau nacional, l’organització ha publicat ja el tercer número de la Tanyada centrat, precisament, en una prioritat ineludible: salvem el planeta, destruïm el capitalisme.

I en aquest per tots els mitjans que regeix la nostra anàlisi i lluita polítiques, aquest mes de maig també hem pres part de la contesa electoral de les eleccions municipals. L’esquerra independentista apostàvem per tornar a presentar una candidatura amb l’eina de la CUP per dur la nostra veu, la de les lluites populars i la del conjunt de la nostra classe a l’Ajuntament de Barcelona. La nostra assemblea local va fer feina en el si de la candidatura del districte. Hi vam ser a l’inici de la campanya i en diferents encartellades i paradetes. Vam ser-hi en la darrera encartellada i en l’acte final de campanya. I hi vam ser, clar, en l’acte central de la CUP, que va tenir lloc a Sant Andreu.

Com a organització, Endavant (OSAN) vam demanar obertament i clara el vot per la CUP arreu dels Països Catalans on presentava candidatura. El fet de no haver aconseguit representació a Barcelona es pot deure a diversos factors, però si una cosa ens ha de quedar molt clara és que el nostre vot és cada dia i que la nostra millor campanya electoral és la lluita diària a tots els fronts.

I, malauradament, vam tornar a constatar que la lluita feminista ha de continuar sent prioritària i transversal: un nou feminicidi ens va recordar que els feminicidis continuen sent una insofrible xacra als Països Catalans. La integració de totes les lluites per a colpejar juntes passa per la construcció i el desplegament d’un programa feminista d’unitat popular: per a guanyar-ho tot!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Maig 2023. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: