[Castelló de la Plana] Manifestació per TV3 (18/02/12)

 

 

El 18 de febrer els carrers de Castelló han tornat a omplir-se per reclamar que es pose fi a una retallada a la llibertat d'expressió i d'informació que va començar quan les desproporcionades multes a ACPV promogudes per Francisco Camps van obligar a tallar la senyal de les cadenes de la CCRTV, després de 26 any d'emissió quasi ininterrompuda.

Com sempre, ball de xifres entre els organitzadors –que comptabilitzaven 15.000 manifestants– i la Policia Local, que en veia, per contra, només 3.000. Qui tinga ulls a la cara no podrà negar, però, que la plaça Major, al final de la manifestació, era plena de gom a gom. I això passa ben poques vegades a la capital de la Plana.

 

  

 

La protesta l'encapçalava una pancarta amb el lema «Continuem sense senyal, però no sense veu. Volem TV3 al País Valencià» portada per representants d'entitats i institucions cíviques i culturals, des de l'IEC a l'AVL passant per ACPV, Castelló per la Llengua, SenseSenyal_CS… La segona pancarta, que reclamava la legalització de la senyal de TV3 en referència a la ILP Televisió sense fronteres, la portaven representants de partits polítics –del PSPV al PSAN– i els sindicats CCOO, UGT i Intersindical Valenciana. Per descomptat, també l'Esquerra Independentista de la Plana (EIP) hi ha fet presència, assenyalant que «L'estat espanyol retalla la llibertat d'expressió». Al final de la manifestació, Vicent Pitarch –lingüista de l'IEC– llegia un manifest en què es destacava que «Alberto Fabra té la solució a les seves mans. Demà mateix podríem recuperar TV3. No ens valen les excuses».

I és que els manifestants recorden el que el president sembla haver «oblidat» interessadament: que l'any passat es manifestava a favor de TV3, quan deia que «Por qué tenemos que poner barreras para que un pueblo no pueda ver la televisión que ve el otro? … No tiene ningún sentido». De fet, tant per la via d'un acord de reciprocitat, per l'aprovació de la ILP al Congrés o, fins i tot, revocant el procés contra ACPV, retirant les multes i permetent la reobertura dels repetidors, Fabra hi podria posar solució.

 

  

 

«Estem sense senyal, però no sense veu»

En aquest context, els promotors de la manifestació han decidit esperonar novament el poble valencià a fer-se sentir davant del Consell i el govern de l'Estat per exigir solucions. Amb aquest objectiu han impulsat durant el darrer mes una intensa campanya d'agitació i difusió a través de les xarxes socials. Així, l'activitat ininterrompuda a Facebook i Twitter culminava amb la piulada massiva del hashtag #fabravolemTV3, a les 21:37 del 17 de febrer –un any després del tall– i l'adhesió de més de 170 entitats i gairebé 1.500 particulars. La presència al carrer no ha estat menys atesa: a banda de la pujada al Bartolo –on hi ha el repetidor de televisió de les comarques castellonenques– del 12 de febrer, s'han fet encartellades massives, venda de banderoles i parades informatives.

D'aquesta manera s'ha aconseguit contrarestar els intents de desmobilització promoguts pel Consell, que per boca del vicepresident i portaveu José Ciscar anunciava el dia abans de la manifestació que es restabliria la senyal de TV3 sempre que es «respectessen» les «senyes d'identitat» del poble valencià, pur foc d'encenalls; i per l'Ajuntament, que va denegar el permís per instal·lar un escenari i un punt de llum a la Plaça Major, i que va ordenar a la brigada de neteja que llevés els adhesius i cartells de la convocatòria. La decisió i fermesa dels convocants, doncs, va neutralitzar les amenaces i va contribuir a mantenir viva, al sud, la reivindicació d'un espai català de comunicació.

 

 {youtube}ApQswuU_mTk{/youtube}

 

 

{youtube}W5ZFUxZNkWs{/youtube}

 

 

Assemblea comarcal de la Plana d'Endavant (OSAN)

Compartir: