Autodeterminació, igualtat, treball, terra, pau i pa. Centenari de la Revolució Russa.

Enguany es compleixen cent anys de la Revolució Russa. Una fita històrica que ha marcat profundament l’esdevenir dels pobles del món. Des d’Endavant OSAN volem commemorar aquest centenari tot fent una reflexió crítica sobre la vigència del programa revolucionari d’Octubre. És per això que el lema amb què commemorem aquest centenari és “Autodeterminació, igualtat, treball, terra, pau i pa”. Tots aquests elements són els que la Revolució d’Octubre va voler fer efectius, fent que passessin de ser drets declarats a ser drets reals i palpables per al conjunt de la població. Cent anys després, la batalla per conquerir tots i cadascun d’aquests drets continua oberta a tot el món, i als Països Catalans també.

El cartell commemoratiu és obra del dissenyador Diego Muñoz (@milvietnams). En ell hi apareix representat el veritable subjecte de la revolució: el poble. Les tres imatges que hi apareixen simbolitzen els tres moments de la revolució. Les protestes de masses que porten a l’enderrocament del tsar, simbolitzades per les dones de la factoria Putilov. La presa del poder, simbolitzada en l’acció dels guàrdies rojos. I la transformació revolucionària, simbolitzada en l’accés de la pagesia a la terra i de les dones treballadores a la igualtat de drets.

Així mateix, en els propers dies publicarem un número especial de la Tanyada amb articles que analitzaran la vigència del programa revolucionari d’Octubre i l’impacte que aquesta revolució va tenir als Països Catalans.

L’acte central d’aquesta commemoració serà el proper divendres 17 de novembre a les 19h a Barcelona. El lloc, la sal d’actes del CADCI (Rambla de Santa Mònica 10), és un lloc carregat de simbolisme, ja que va ser allà on diversos militants del Partit Català Proletari i del Partit Comunista de Catalunya van caure lluitant per defensar l’Estat Català proclamat per Lluís Companys el 6 d’octubre de 1934. En aquest acte hi intervindrà la portaveu nacional d’Endavant, Isabel Vallet, i comptarem també amb la intervenció de Neil Davidson. Davidson és un historiador i escriptor escocès, que ha publicat diverses obres sobre la sociologia de les revolucions. És militant de RISE i un dels impulsors de RS21, un espai de debat i reflexió marxista a internet.

XARXES_Revolució_Russa