Als hiverns rojos creixen brots de llavors

Butlletí andreuenc n. 01 (2a època) – Gener 2022

Als hiverns rojos creixen brots de llavors

Llaurem, plantem, reguem: arrelem i revifem en la lluita per a fer florir projectes i conflictes! I no ho fem soles: torna la Tanyada, i ho fa també al poble. I vosaltres, la voleu?

A ca nostra, l’any comença amb la Diada que clou el traç complet de la nostra nació, els Països Catalans: el 31 de desembre, la Diada de Mallorca. I com cada any, hi vam ser, fent costat a les nostres companyes illenques, al conjunt del moviment i a la unitat popular mallorquines.

A aquesta Diada hi arribàvem amb la ressaca organitzativa i lúdico-política de la Festa Major Reivindicativa: després d’un any sense, el 2021 vam poder celebrar-ne la 17a edició. De fet, el primer acte d’enguany el vam organitzar a finals de novembre: acompanyats d’en Màrius Serra i n’Oriol Comas, i de la mà de la camarada Queralt Badia d’Horta-Guinardó, vam presentar la campanya ‘Per Nadal, #LlegimEnCatalà‘. Ara ja podem dir que va ser un èxit: prop de 1000 punts de llibre repartits durant més d’un mes, amb 7 llibreries participants i la col·laboració de l’ANC de Sant Andreu i del Casal Independentista El Noi Baliarda. Poc després de la FMR, participàvem a la manifestació en defensa de l’escola en català, el 18 de desembre; i un mes després, el 15 de gener, celebràvem l’acte de lliurament de premis amb la participació de l’editor de Saldonar, Francesc Gil-Lluch, i l’escriptora Maria Ferotge.

Ambdós actes es van fer al Casal i van ser, a més, els primers en celebrar-se al nou local. Sí, en Baliarda està d’estrena! El nou projecte del Casal arrela al c. Malats, 65, i ho fa amb la intenció de convertir-se en un centre neuràlgic d’activitat política, cultural i lúdica, sempre des de la participació i implicació de sòcies i gent propera: l’autogestió n’és la clau. Per això, i malgrat que el local encara està en obres, el Casal ha reprès amb força les seves activitats. En el marc de la FMR va organitzar un sopar popular i una ruta històrica: ambdues propostes van ser un èxit total! Avançat el mes de gener, va celebrar la seva assemblea general anual i, ja el darrer cap de setmana, va fer la primera sortida de la renovada secció excursionista: una vintena de persones van pujar al Montcau i la Mola en un dia esplèndid i una jornada fantàstica! I ja preparen noves activitats, no us ho perdeu!

Malauradament, però, no tothom té un sostre. Per això, la lluita per un habitatge digne és una de les nostres prioritats: fem front a especuladors, combatem els desnonaments, donem suport a les okupacions. Un dels focus d’aquesta lluita al poble es troba a Llenguadoc, 74. Durant aquest mes de gener, es van okupar la resta de pisos de l’immoble. El dia que es va fer públic, els Mossos d’Esquadra van reprimir solidàries que donaven suport a l’acció: 30 persones van ser identificades per suposat incompliment de la normativa Covid (una d’elles, militant nostra). I això no ha estat l’única acció del moviment per l’habitatge al poble, que ha fet agitació i denúncia en les pintades contra Càritas. A això s’hi suma la feina silenciosa, invisible i constant del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu, que també va fer crida solidària amb la vaga d’amarradors del port.

A aquesta lluita també hi vam donar suport amb una pancarta a pl. Comerç, conjuntament amb les companyes del SEPC de Sant Andreu; els amarradors van guanyar la lluita i, com no pot ser d’altra manera, ens n’alegrem enormement: quan les vagues es guanyen, nosaltres també hi guanyem! També vam fer pintades a les botigues de Naturgy i Endesa per denunciar l’encariment del preu de llum. Nosaltres ho tenim clar: la llum és un dret, nacionalitzem les elèctriques!

I perquè sabem que feixisme i retallades de drets van de la mà, el dissabte 29 vam sortir al carrer per partida doble. Al matí, fent costat a les companyes d’Horta-Guinardó i Gràcia, al 2n Aplec Antifeixista. I a la tarda, assistint a la manifestació contra la reforma laboral, a Barcelona.

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Gener 2022. Assemblea local d’Endavant (OSAN) Sant Andreu

santandreu@endavant.org | www.twitter.com/endavantstap | http://www.endavant.org

Compartir: