70 anys de la Nakba a Palestina

El 15 de maig de 1948 és l’inici de la #Nakba, la Catàstrofe palestina que va suposar l’expulsió de més 700.000 persones de casa seva. La creació de l’Estat d’Israel n’és la causa única. Des d’un inici, el desenvolupament d’Israel va lligat a la desaparició de Palestina. El moviment sionista brandava una consigna falsa sobre la qual construir la seva realitat: “una terra sense poble per a un poble sense terra”. També des d’un inici han mentit per construir el relat. Les forces paramilitars, abans, i l’exèrcit, ara, s’encarreguen de l’expulsió.

Cal recordar que a la Palestina històrica, hi convivia població palestina cristiana, musulmana i jueva. Palestina és el territori que comprèn les actuals zones de Gaza, Cisjordània i els territoris del 48, o “Estat d’#Israel” (sense comptar els Alts del Golan, Síria ocupada). L’expulsió de la població palestina, d’aleshores ençà, té múltiples formes: de l’assassinat selectiu a la creació de lleis ad hoc que impedeixen la subsistència o la permanència al territori, passant per demolicions de cases, colonitzacions, guerres o massacres.

La “”solució”” dels dos estats no és viable des del moment en què Israel viola sistemàticament els drets humans, el dret internacional i els acords internacionals, i la comunitat internacional és incapaç de fer res. A més, no recull les demandes #BDS de la població.

La crida al Boicot, Desinversions i Sancions a Israel té 3 objectius clars:
1) Fi de l’ocupació i colonització de totes les terres àrabs i desmantellament del Mur
2) Reconeixement dels drets fonamentals dels ciutadans àrab-palestins d’Israel per a la plena igualtat
3) Respectar, protegir i promoure els drets dels refugiats palestins al retorn a les seves llars i recuperació de les seves propietats, tal i com recull la resolució 194 de Nacions Unides.

A més, cal tenir en compte que l’Estat d’Israel, dins de les seves fronteres, practica una segregació racista extrema amb més de 25 lleis que distingeixen drets entre ciutadania i nacionalitat. Al conjunt dels territoris ocupats, a més, hi practica un apartheid criminal. És precisament la situació de racisme extrem el que va dur la població palestina a impulsar el #BDS, eina de lluita contra la Sud Àfrica de l’apartheid. Expertes sudafricanes veuen encara pitjor l’apartheid israelià, perquè no només busca la segregació sinó també l’aniquilament.

Com a poble oprimit que també lluita per la seva independència i sobirania nacionals, el nostre deure internacionalista és acompanyar el poble palestí en la seva lluita per l’autodeterminació: tot el suport a la seva lluita i resistència a Palestina; màxim impuls al BDS a ca nostra. Ocupació militar, colonització, apartheid, expulsió de les seves terres, assassinats diaris, guerres i massacres. L’existència d’#Israel és contra l’existència de #Palestina, una amenaça geopolítica a la regió i una agressió ètica a la vida.

Pels drets humans, per justícia, pel dret al retorn dels milions de refugiades, per la terra, per la llibertat, tot el suport a la lluita i resistència palestines!
#BDS #Nakba70 #FreePalestine 🇵🇸

Comunicat d’Ítaca, organització internacionalista dels Països Catalans: Israel, la Nakba contra Palestina continua. Activem el BDS

Compartir: