40 anys de l’ocupació de Sa Dragonera

Avui, dia 7 de juliol, fa 40 anys que els col·lectius llibertaris mallorquins Terra i Llibertat i Talaiot Corcat ocuparen Sa Dragonera per tal d’evitar el macroprojecte urbanístic planejat per l’empresa propietària, Pamesa, i aprovat per la Comissió Provincial d’Urbanisme. Una cinquantena de persones decidiren, aquell estiu del 1977, passar nits i dies a l’illot en condicions precàries per tal de defensar el territori verge de la barbàrie de l’especulació urbanística.

Durant i després d’aquells 10 dies d’ocupació hi va haver un intens cicle de protestes i lluites judicials en què hi estàren fortament implicats altres col·lectius mallorquins, entre els quals destaca el GOB. Cal tenir en compte però, que va ser l’acte de desobediència valent i decidit de les ocupants el que actuà com a epicentre de l’acció, el que remogué consciències a tota la societat mallorquina (i inclús a fora) i el que, per tant, creà una enorme pressió popular sobre el govern i sobre Pamesa.

Des d’Endavant creim fermament que no es pot entendre la victòria final d’aquesta lluita ecologista clau en la història de Mallorca sense l’acció directa determinada de les que, tot i el record de la més brutal repressió del franquisme, no tengueren por de desobeir la llei i arriscar la seva integritat per defensar Sa Dragonera d’aquell demencial projecte urbanístic.

DEFINITIU_dragonera