Sobre l'editorial de Vilaweb "Per què la CUP va optar per la decisió irreversible?"

Davant les informacions que el periodista Vicent Partal dóna a la seva editorial de Vilaweb d’avui, ens veiem en l’obligació de rebatre tot el seguit d’insinuacions i afirmacions que s’hi fan:
1. Per molt que alguns periodistes hagin volgut presentar-ho així, Endavant no representa “la meitat de la CUP” ni és l’organització que la dirigeix. Endavant és una organització política independentista que duu a terme la seva activitat en molts fronts i arreu dels Països Catalans. Pel que fa a la CUP, Endavant participa en el seu impuls des de 2002. Endavant es representa a sí mateixa i a ningú més. Dir que Endavant representa “la meitat de la CUP” és una manca de respecte a tota la militància de la CUP que no és militant d’Endavant, això és, més del 90% de la militància de la CUP.
2. Diu Vicent Partal que “servint-se de la composició de l’òrgan que acabaria decidint i passant per damunt de l’assemblea, Endavant i els seus aliats van decretar que la decisió que calia adoptar era la més irrevocable de totes dues”. Per molt que alguns mitjans hagin repetit el mantra que el Consell Polític – GAP és un òrgan controlat per les organitzacions de la Crida Constituent, la realitat és una altra. Mentre que les territorials de la CUP aporten uns 1800 militants, la militància de les altres organitzacions que no té doble militància a la CUP s’enfila a més de 800. En canvi al Consell Polític – GAP, les territorials de la CUP tenen 57 vots i les organitzacions de la Crida Constituent en tenen 11. No discutim en cap cas la idoneïtat que les territorials de la CUP tinguin aquesta representativitat al CP-GAP; simplement constatem que quan es diu que aquest òrgan dóna més rellevança a les organitzacions de la Crida Constituent, s’està faltant a la veritat.
3. El document que s’ha filtat aquests dies a la premsa, i que Vilaweb enllaça a l’editorial, no és un document d’Endavant. És un dels dos documents elaborats pel Secretariat Nacional de la CUP per a sotmetre a votació en el passat Consell Polític – GAP. Aquest document va rebre certament el vot favorable de la nostra organització, juntament amb 35 vots més. Tota l’estratègia que s’hi descriu està pensada per a conquerir la independència en el termini de temps més curt possible. No en va el document es titula “10 abstencions per avançar cap a la independència per canviar-ho tot”.  Filtrar-ne parts soltes, com fa l’editorial de Vilaweb -tot i enllaçar el document complet-, per deixar entendre que l’objectiu de la CUP és renunciar a la independència en favor d’un govern autonòmic d’esquerres, és manipular. Som conscients que l’estratègia del masisme per destruir l’esquerra independentista passa per afirmar que una part d’aquesta ha deixat de ser independentista. De la mateixa manera, també som conscients que per aquests sectors qualsevol proposta per avançar en l’assoliment de la majoria social (procés constituent popular, referèndum unilateral) serà una traïció al costat de la proposta d’arribar a la independència deixant-ho tot en mans d’Artur Mas. La nostra obligació, però, és buscar els camins que creiem més adequats per assolir la majoria social que permeti dur a terme la ruptura independentista en el termini més curt de temps possible.
4. Així mateix, l’objectiu d'”articular una candidatura popular i de base que pugui articular el conjunt de l’esquerra catalana” que s’expressa al document és el mateix objectiu amb el qual es va constituir la CUP-Crida Constituent. És el mateix objectiu pel qual es va interpel·lar el Procés Constituent i les candidatures municipalistes. I la praxi d’aquest darrer any demostra que l’esquerra independentista i la CUP són poc amigues dels pactes per dalt i dels pactes que no incorporen el trencament amb l’estat com a base política irrenunciable.
5. Finalment, volem fer notar que mentre mitjans de comunicació com La Vanguardia, El Món o Nació Digital s’han posat en contacte amb nosaltres per a contrastar de primera mà informacions sobre la nostra organització, Vilaweb no ho ha fet en cap ocasió, malgrat que el nostre nom ha aparegut a les seves notícies i opinions en múltiples ocasions en aquests darrers dos mesos.
Països Catalans, 7 de gener de 2016

Compartir: