[Sant Andreu] Butlletí n. 46 – Assalts anticapitalistes des del carrer

Butlletí andreuenc n. 46 – Juliol 2015

Assalts anticapitalistes des del carrer

Setanta-nou anys després, i aquí no ha canviat res. Seguim plantant cara al feixisme al carrer. Avui, però, en lloc d’assaltar les casernes, assaltem les institucions per combatre-les i destruir-les des de dins, mentre fora seguim construint moviment popular: la nostra veritable força, el carrer.

Per això, a principis de mes sortíem al carrer per cridar ben fort que volem la llibertat del Sergi, perquè ser antifeixista no és cap delicte, ans al contrari: és un deure. Una setmana després, en Sergi rebia la notificació de l’ingrés a presó. La petició d’indult ha aturat momentàniament aquest ingrés, però les mostres de suport no s’aturen, i s’estenen arreu dels Països Catalans.

Just aquell mateix dijous 9, la PAH aconseguia que la ILP sobre mesures urgents per fer front a l’emergència d’habitatge i la pobresa energètica es debatés al Parlament del Principat. El debat arribava després d’una intensa campanya de recollida de signatures, a principis d’any. El PTAC va ser un dels col·lectius col·laboradors, tot fent parades setmanals durant tres mesos a plaça Comerç i recollint més de 1.300 signatures. Finalment, dues setmanes després, el 23 de juliol, la ILP era aprovada per la totalitat del Parlament, que també va aprovar mesures contra els CIE, la vergonya dels Centre d’Internament d’Estrangers, presons encobertes per a persones a qui una falta administrativa se’ls torna en delicte pel sol fet de consider-les il·legals.

Entremig, la lluita institucional amb un clar enfocament rupturista seguia construint-se passa a passa, com les formiguetes que treballen poc a poc. El dissabte 4, la CUP Capgirem Barcelona feia una assemblea oberta de ciutat que tindria continuïtat tres setmanes després, tot posant-se les piles per encarar el nou curs. I és que ja el dimarts 29 es constituirien els districtes, n’Ivan Altimira va ser l’encarregat de fer el discurs de la candidatura rupturista a Sant Andreu.

Just l’endemà, la CUP-Crida Constituent feia públics els resultats de les votacions de les primàries per les eleccions del 27S al Parlament del Principat. Al poble, el Casal Independentista El Noi Baliarda havia estat punt de votació per qui hagués de fer-ho presencialment. La llista, encapçalada per Antonio Baños, tindrà la militant d’Endavant (OSAN) Anna Gabriel com a número 2 per Barcelona.

Precisament, tant ell i ella com el número 3, l’economista i pastisser Josep Manel Busqueta, havien estat algunes de les protagonistes de l’acte polític organitzat per Endavant (OSAN) del Barcelonès una setmana abans, amb el títol Lluita institucional, unitat popular i veritable ruptura als Països Catalans. L’acte, que va aplegar més de 150 persones, va comptar també amb la presència de les alcaldesses Montse Venturós (Berga) i Aleix Auber (Capellades), així com el regidor per Barcelona i conductor d’autobusos Josep Garganté. Totes les ponències van anar encaminades a la crítica implacable del poder institucional establert i a la creació de les nostres pròpies institucions, populars.

I és que sabem que és al carrer on es guanyen les lluites. I on es pateix la repressió: parlant de busos i lluita, el dissabte 18, Stop Pujades feia una botifarrada popular a Sant Andreu per tal de fer diners per fer front a la repressió que estan patint algunes de les activistes que van formar part de l’exitosa lluita de l’any passat, que va aconseguir una rebaixa mínima del preu del bitllet, per contra del sempre augment de preu anual.

Que la lluita comporta repressió també ho estan veient i patint a la #ResistènciaMovistar. A finals de mes, van fer públic un comunicat on denunciaven un “precoupant i intolerable augment de la repressió després de la vaga indefinida”. I tot això, mentre Telefónica no para de guanyar milers de milons d’euros.

El proper curs, doncs, tocarà tornar al carrer amb Movistar i totes les vaguistes en lluita per una vida digna. I ho farem, també, de la mà del PTAC, que acaba el segon any d’existència fent una valoració crítica i tota una declaració d’intencions: A poc a poc però amb bona lletra. Només amb humilitat i honestedat es pot créixer i anar consolidant projectes populars!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Juliol 2015. Assemblea de Sant Andreu d’Endavant (OSAN)

endavantstandreu@gmail.com | http://www.endavant.org | http://www.endavantstap9.org

Compartir: