[Sant Andreu] Butlletí n. 31 – De la disfressa a la caputxa

Butlletí andreuenc n. 31 – Març 2014

De la disfressa a la caputxa

Març començava alegrement. El calendari ens oferia, enguany, el carnestoltes com a primer plat del mes. Però el mes, com el teatre, com la vida, ens guardava la màscara de la tristesa de la repressió per acabar març. Malgrat tot, però, ens hi negarem amb el somriure de la solidaritat.

El primer cap de setmana de març, el Grup de Suport 29M aprofitava una data festiva al calendari per seguir difonent el cas. Dissabte a la nit, una boja festa de disfresses al CSO La Gordíssima posava al centre la transgressió i la disbauxa com a forma d’estendre la solidaritat, tot recaptant diners per la campanya. I diumenge, encara amb el record de la nit anterior, una comparsa d’una dotzena de persones difonia el cas enmig de la rua d’una manera ben simpàtica i original. Dues persones disfressades de persianes encapçalaven una desena de solidàries, vestides amb la samarreta del Grup de Suport, banderoles del cas i una bola de pres encadenat, tot repartint fulls volants.

Però són temps de lluites a diari, i especialment el març ens recorda una lluita ben personal, l’antipatriarcal, la lluita feminista. Així, l’Esquerra Independentista de Sant Andreu (Endavant, Arran, CUP) organitzava la segona taula rodona en motiu del 8 de març, dia internacional de la dona treballadora. L’acte, que volia posar de relleu la situació de les dones sindicalistes en la seva doble condició de dones i treballadores, va esdevenir un fructífer intercanvi de visions, vivències i experiències entre lluitadores de la COS, SindiLlar i CGT.

Tot just dos dies després tenia lloc la mobilització del 8 de març a Barcelona, una mobilització que va aplegar milers de persones per plantar cara a l’ofensiva patriarco-capitalista contra les dones treballadores i les seves condicions de vida. I és que al retrocés brutal que suposa la contrareforma de l’avortament, cal sumar-hi totes les lleis i retallades que suposen més precarietat de la dona dins el món laboral i també dins el sistema reproductiu, on sempre se l’ha condemnat a sobreviure. Tot, reblat pel terrorisme masclista dels assassinats que no cessen.

Va ser justament el dia 8 quan va tenir lloc la 8a calçotada organitzada per l’Harmonia. Ja en la recta final del concurs per aconseguir la gestió del casal de barri de la Fabra i Coats, és a dir, l’anhelat Ateneu Popular i Cultural, la calçotada va tornar a aplegar 400 persones en un ambient festiu i de companyonia.

I és que els espais físics, els casals i ateneus, són punts de trobada imprescindibles arreu, però sobretot als pobles com Sant Andreu. Prova d’això en són, per exemple, la vida que ja està prenent el Casal Independentista El Noi Baliarda, amb l’arrencada de diversos tallers o la posada en marxa del grup excursionista. I també, evidentment, el CSO La Gordíssima, que està d’enhorabona en saber que ha aturat el desallotjament. Felicitats! Fet i fet, cal emmarcar aquesta victòria en una setmana de triomfs que van suposar les resistències i arrelaments als barris de l’Ateneu Flor de Maig, al Poblenou, i del CSA Can Vies, a Sants. Després del desallotjament del CSO Otra Carboneria, cal posar defensar els encara amenaçats Banc Expropiat de Gràcia i Ateneu Popular de l’Eixample.

Com constants cal ser, també, en la lluita per un transport realment públic. La lluita per uns preus populars i contra els augments desorbitats segueix incansable, aconseguint que dimecres sigui dia de lluita arreu de l’AMB. I la lluita molesta, com ho demostra que el darrer dimecres de març, tres andreuenques (2 militants nostres) foren identificades al poble acusades d’haver participat al bloqueig dels ferrocarrils de plaça Catalunya. Tanmateix, però, la lluita continuarà. I ho farà des de tots els fronts, també el municipalista. Així, el 29 de març va tenir lloc la primera Trobada Popular Municipalista, impulsada per la CUP de Barcelona de cara a teixit estratègies i aliances per construir una candidatura més àmplia per les municipals de 2015.

Una candidatura que, sens dubte, haurà de provenir del carrer i de la desobediència, com la manifestació que va tenir lloc aquella mateixa tarda, tot plantant cara a la llei mordassa, la reforma del codi penal i la contrareforma de l’avortament. Però sobretot, i també, per solidaritzar-se amb les encausades per voler aturar el Parlament, el 15 de juny de 2011, que van començar a ser jutjades el 31 de març. Perquè nosaltres també hi vam ser i ho tornaríem a fer, solidaritat i desobediència!

La lluita és l’únic camí!

Sant Andreu de Palomar, Març 2014. Assemblea Sant Andreu – Nou Barris d’Endavant (OSAN)

endavantstap9b@gmail.com| http://www.endavant.org | http://www.endavantstap9.org

Compartir: