Lluitem pel nostre futur: construïm una Mallorca lliure

Manifest de l’Esquerra Independentista amb motiu de la Diada Nacional del 31 de desembre del 2022

Lluitem pel nostre futur: construïm una Mallorca lliure

Estam a punt de tancar un altre any, i el sistema capitalista a nivell mundial es troba immers en un episodi d’agreujament de la seva crisis estructural que arrossega des de 2008. Una crisi general, expressada en forma de crisi energètica, d’inflació i pujada de preus descontrolada, i on la lluita pel control geoestratègic i de recursos es du a terme mitjançant la provocació de guerres imperialistes. Tot això, acompanyat d’un auge del feixisme a nivell internacional, i de l’augment de la violència i l’opressió contra les dones, com a instruments necessaris per assegurar la dominació del sistema capitalista. I aquesta dinàmica, que no canvia des de 2008, té un impacte directe en les condicions de vida de la classe treballadora, que no han fet més que empitjorar. 

L’estat espanyol, al marge del color del govern de torn, és un instrument de les elits econòmiques espanyoles i està el servei del procés d’estabilització del capitalisme occidental davant la seva crisi. En la seva versió social-liberal, la careta-ficció de “l’escut-social” del PSOE desapareixerà en el moment que la UE decideixi apretar l’accelarador de les reformes antipopulars. En la seva versió conservadora-feixisititzant, una eventual dretanització del govern accelerarà els processos (ja actius) d’atac contra la classe treballadora, els pobles i les dones. L’estat espanyol no és reformable, ni ho ha sigut mai, i l’única sortida per la classe treballdora de Mallorca, i d’arreu dels Països Catalans, és el trencament amb totes les estructures de dominació (estats espanyol i francès, UE, OTAN).

A Mallorca, amb el final de la pandèmia ha arribat un reforçament encara major del monocultiu turístic, amb tot el que això implica a nivell de precarietat social i laboral, destrucció del territori i submissió als interessos del capital d’aquest sector. Aquesta expansió i aprofundiment del monocultiu l’han liderat els que van prometre que iniciarien un canvi de model: el govern autonòmic del PSIB-MÉS-Podem. La seva submissió a Madrid i als interessos del lobby hoteler deixen clar que no són cap alternativa, ni per representar els interessos de les classes populars de Mallorca, ni per fer front a l’amenaça cada vegada més perillosa de la dreta i l’extrema dreta espanyolista.

L’Esquerra Independentista tenim clar que només des de la conquesta de la sobirania, en totes les seves vessants, podem construir un futur digne pel poble de Mallorca. Per a fer-ho, seguirem reforçant la proposta política de la Unitat Popular, l’única capaç d’agregar tota la classe treballadora en una sola estratègia i un programa de mesures per garantir una vida que valgui la pena ser viscuda, que posi les dones treballadores de tots els orígens al centre i que garanteixi una via emancipatòria contra totes les opressions. Sense la Unitat Popular no hi haurà independència. Sense una majoria de les classes populars organitzades al voltant d’un programa polític d’independència nacional, sobirania econòmica i poder popular, no hi ha força suficient per doblegar l’estat. Necessitem seguir creixent i incorporant nous agents que l’enriqueixin. Alhora, seguir reivindicant uns Països Catalans independents, socialistes i feministes com l’únic projecte polític que pot fer realitat totes les aspiracions populars.

Seguim apostant per construir trinxeres on el poder popular pugui aflorar i plantar cara, des del municipalisme, el feminisme, la lluita per l’habitatge, el sindicalisme, l’antifeixisme i l’ecologisme. Conscients que el camí serà llarg i ple d’obstacles, fem una crida general a l’organització i a la creació d’alternatives al Moviment Popular: feminista, obrer, ecologista, cultural, etc. Sense estructures populars fortes, arrelades i vinculades a la lluita política, no hi haurà transformació social possible. Amb la consciència clara que només lluitant tenim futur.

Lluitem pel nostre futur, construïm una Mallorca lliure!

Compartir: