"Llavors de llibertat" es presenta a Sants

En David i en Josep, són dos ex militants de Maulets que tenen una forta vinculació amb el barri, i alhora son dos de les persones que han impulsat el documental “Llavors de llibertat”, un documental que retroba dues generacions, la nostra amb la generació oblidada, mitjançant el fil conductor de l’històric militant independentista Josep de Calassanç, en “Cala”. En Josep, per a la presentació del documental al barri de Sants, va obrir l’acte als diversos agents polítics de l’esquerra independentista, essent finalment un acte organitzat entre el Casal Independentista de Sants “Jaume Compte”, la CAL, la CUP local i el nucli local d’Endavant.
L’acte, va començar amb la intervenció de Pep Ribes, membre de la CAL i amic d’en Cala, que ens va apropar la figura del militant independentista a qui va conèixer quan el Correllengua va instaurar el seu final de camí anual a la diada del 7 de novembre.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Acte seguit els seus autors, en David i en Josep, van explicar els motius i procés d’elaboració del documental, de poc més d’una hora de durada, que gaudeix d’un bon treball documental i de recreació, i una banda sonora fruit del treball conjunt entre personatges com Marcel Caselles, el Belda o en Titot, entre d’altres.
El visionat del documental, ens dibuixa la dificultat amb la que aquells militants van començar a fer camí, clandestinitat política i armada, detencions, tortura, presó, i refugi a la Catalunya Nord, on transcorre la major part del documental. Testimonis de familiar, de militants dels anys 60 i 70, les noves amistats que fa en Cala un cop creua la frontera, son els narradors d’una història que viscudes en pròpia pell, prenen la força de l’esperit original d’en Cala, fugir del mite i construir els Països Catalans lluitant.
Al cloure l’acte, algunes preguntes dels assistents i aportacions personals van acabar de situar en Cala com a persona que va entendre la defensa dels drets socials i la cultura catalana com a eina d’alliberament, i l’alliberament com a eina al servei de la cultura i els drets socials.
*Imatge del Tió de Nadal de l’any 2011 al barri de Sants, pocs dies després de saber la mort d’en Cala.
Compartir: