Endavant organitza una jornada de debat sobre lluita institucional el proper dissabte 11 de març

Des d’Endavant OSAN hem organitzat una jornada de debat oberta a totes per parlar sobre la construcció d’un moviment popular de construcció nacional, de transformació social i de combat feminista i abordar alguns dels que entenem que són alguns dels debats de fons que, ara més que mai, l’esquerra independentista, i tot l’espai polític i social de la unitat popular. La jornada de debat serà el dissabte 11 de març al llarg de tot el matí, a L’Escorxador de Vilafranca del Penedès.

Aquest 2017 farà ja 10 anys de la primera irrupció important de la CUP a alguns ajuntaments dels Països Catalans. Durant aquests anys no hem deixat de reflexionar sobre quina tasca estàvem duent a terme. Ara, però, és moment de tornar a repensar la nostra activitat institucional. Moltes de les anteriors reflexions eren fetes en un moment d’agudització i creixement de les mobilitzacions i protestes en clau nacional i social. Ara ens toca preguntar-nos com fer tasca institucional en un moment de reflux de les mobilitzacions i de constatació d’un elevat nivell d’institucionalització, però també de gran descrèdit de l’estat espanyol i la Unió Europea.

Com combinem la lluita institucional amb la construcció i l’articulació de moviment i poder popular autònom de les institucions? Com abordem la dialèctica entre allò comunitari i allò públic per construir sobiranies? Com construïm, als Països Catalans, una alternativa d’esquerres al capitalisme patriarcal? Quin és el paper de les institucions en la lluita per la independència nacional?

Hem organitzat, una jornada de debat amb múltiples ponents, estructurada en tres xerrades, cadascuna de les quals pensada perquè pugui haver-hi el temps i l’espai per poder tenir un debat de qualitat entre totes les assistents.

PROGRAMA

9:45H Presentació

10:00H La lluita als ajuntaments. Una eina transformadora?

Explicació
Pretenem aprofundir en el coneixement sobre les condicions necessàries que cal generar per a què la lluita institucional als ajuntaments reverteixi en la construcció d’un contrapoder popular organitzat i fort, de manera que ens permetin establir línies d’acció orientades a un avenç global en tots els àmbit de lluita.

Ponents
Laia Estrada (regidora de la CUP a Tarragona)
Xavier Pellicer (membre del Moviment Popular de Sabadell i de la Crida per Sabadell)
Montserrat Venturós (alcaldessa de la CUP a Berga)

11:30H Què poden esperar els moviments populars de les institucions?

Explicació
Debatrem sobre les limitacions derivades d’un aparell institucional burgès concebut per frenar, anular o cooptar les potencialitats transformadores de les lluites populars. Des d’aquesta perspectiva, cal plantejar-nos com els moviments socials i populars es plantegen la consecució dels seus objectius mitjançant l’acció institucional, per tal d’evitar riscos com el clientelisme i la desmobilització.

Ponents
Anna Gabriel (diputada de la CUP-CC al Parlament de Catalunya)
Maria Rovira (regidora de la CUP-Capgirem Barcelona)
Bernat Sorinas (membre de la PAHC del Bages)

13:00H Els Països Catalans davant la crisi política de l’estat espanyol

Explicació
Els diferents mapes polítics i parlamentaris derivats de les actuals legislatures representen un repte per a l’esquerra independentista a l’hora d’intervenir-hi en clau revolucionària i d’alliberament nacional. A redós dels anomenats “governs de canvi” i de les “majories sobiranistes”, s’han construït unes realitats i imaginaris amb capacitat de reconduir el nostre moviment cap a estratègies de pacte i reforma contràries als interessos de classe del poble treballador català. Analitzarem críticament aquestes realitats i debatrem sobre la necessitat de construir una agenda pròpia de lluita.

Ponents
Isabel Vallet (militant d’Endavant OSAN)
Lluc Gayà (militant d’Endavant OSAN)
Carles Riera (diputat de la CUP-CC al Parlament de Catalunya)

14:30H Dinar Popular

Si voleu participar de les jornades us heu d’inscriure en el següent formulari: