Endavant dóna suport a l’acció de Prou Sal!

Els nuclis del Bages i del Baix Llobregat participen de l’acció descentralitzada convocada per l’entitat ecologista

Responent a la crida descentralitzada convocada per Prou Sal!, els nuclis dels Bages i del Baix Llobregat han dut l’acció a Manresa i Sant Feliu de Llobregat. L’acció estava convocada per exigir el compliment de la sentència judicial que mana a ICL-Iberpotash parar d’abocar al Cogulló el proper 30 de juny. Desenes d’entitats, col·lectius i organitzacions van respondre solidàriament a la crida de Prou Sal! Per a Endavant, l’acció va en la línia política de la campanya Sobiranies, Drets i Autodeterminació.

Els nuclis comarcals del Bages i del Baix Llobregat d’Endavant (OSAN) van respondre a la crida descentralitzada feta pel col·lectiu Prou Sal! A Sant Feliu, l’acció va ser impulsada per part del Moviment Ecologista Santfeliuenc i BDS Catalunya. Prou Sal! denuncia que han passat gairebé 4 anys des de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 16/07/2013 que entre altres coses fixava la data final del 30 de juny pels abocaments de residus a la immensa muntanya del Cogulló de Sallent, però que l’empresa ICL-Iberpotash no ha fet res per complir-la. De fet, ICL, lluny d’actuar d’acord al que li dictava la llei i preveure-ho, utilitza els treballadors pressionant-los amb la por a la pèrdua dels llocs de treball, per continuar abocant residus i encara tenir la pocavergonya de dir que fan una mineria sostenible.

Prou Sal! denuncia que l’únic fet sostenible pel medi ambient, respecte als llocs de treball i als drets humans, és deixar d’abocar al runam, restaurar-lo i que la mina sigui gestionada per una entitat no vinculada a crims de guerra. És ICL amb les seves pràctiques empresarials qui més fa perillar els llocs de treball.

L’Administració tampoc està fent res: tant els ajuntaments com la Generalitat s’han inhibit i amb la seva permissivitat han fet que ara estiguem davant un problema de dimensions enormes. Els aqüífers de la zona salinitzats, el riu Llobregat que abasteix d’aigua l’Àrea Metropolitana de Barcelona, salinitzat i per potabilitzar l’aigua s’han hagut de fer grans instal·lacions que paguem els usuaris. La Directiva Europea Marc de l’Aigua diu: Qui contamina que pagui. Doncs aquest no és el cas de ICL.

Per a Endavant, la gestió del runam i l’incompliment de la sentència judicial evidencien la necessitat de situar els interessos ecològics i mediambientals per davant del lucre empresarial privat. Així mateix, les administracions s’esdevenen titelles al servei de grans multinacionals, perdent així l’escassa sobirania de què ja disposen. És per això que entenem que la lluita del col·lectiu Prou Sal! s’escau políticament en la línia de la campanya Sobiranies, Drets i Autodeterminació.

Més informació: twitter i web de Prou Sal!