Cròniques de la Vaga General als Països Catalans

Les manifestacions i mobilitzacions de la vaga general d'aquest 14 de novembre han tingut un seguiment elevat arreu dels Països Catalans. També ha anat en creixement el ressò de les convocatòries anticapitalistes, que a pràcticament tot arreu estaven conformades per l'esquerra independentista, sindicats alternatius com la CGT i la CNT i diversos moviments socials, especialment el de les plataformes contra els desnonaments. Aquesta augment de les mobilitzacions anticapitalistes és una mostra de la força social que van prenent les alternatives al sistema.

 

 

  • Tarragona

Comunicat d'Endavant (OSAN) Tarragona arran de les actuacions policials en al jornada de vaga del 14N

Crònica de la jornada dels companys i companyes de Poble Viu:

18h Manifestació multitudinària: Aquesta tarda unes 20.000 persones han sortit al carrer a Tarragona amb motiu de la vaga general (30.000 manifestants segons els organitzadors, 18.000 per la Guàrdia Urbana i 10.000 pels Mossos d’Esquadra). La pancarta de capçalera que obria la marxa portava  el lema ‘No paguem el seu deute amb els nostres drets’. La manifestació ha sortit des de la Rambla Vella i ha recorregut el centre de la ciutat fins a arribar a la plaça Imperial, sense que s’hagin registrat incidents.

17h Roda de premsa a Tarragona: El sindicats CGT i USTEC juntament amb l’Esquerra Independentista del Camp han realitzat una roda de premsa a la plaça de la Font de Tarragona per denunciar les càrregues policials d’aquest matí, on la CUP ha demanat aquest mateixa tarda la dimissió del conseller Felip Puig.

16:30 h Accions contundents a Torredembarra: Inutilitzats tots el caixers del centre i l’estació de RENFE . Segons fonts presencials tots els caixers del centre de Torredembarra es troben inutilitzats i l’estació de RENFE rodalies es troba, també, fora de servei. D’altra banda els centres comercial Eroski, Carrefour, Fraga i Dia no han pogut obrir al públic per l’actuació dels piquets. Al voltant de 300 manifestants han entrat al consistori i l’alcalde ha sortit a tota presa per evitar trobar-se amb els piquets. Els manifestants també han ocupat la seu central del Caixa Torredembarra.

14:40h 4 imputacions a Tarragona i piquets arreu del Camp. A  les 11h, el piquet unitari de Tarragona  ha sortit des de la plaça Imperial amb unes 300 persones, i s’ha dirigit cap al centres comercials Opencor i Corte Inglés. Cap a les 12h, els antiavalots dels Mossos d’Esquadra han carregat davant del Corte Inglés. Hi ha hagut diversos ferits per cops de porra de diversa consideració, corredisses i crits de “terroristes”, “assassins”…. Ha estat en aquesta carrega quan els Mossos d’Esquadra han ferit un menor d’edat (13 anys) al cap. Un dels familiars del nen ha destacat que els agents que han participat en aquest operatiu no anaven identificats, i que emprendran accions legals per l’agressió. Després de les càrregues a la plaça Generalitat s’han identificat i detingut a quatre persones, que han sigut posades en llibertat, han estat imputats per presumptes delictes de danys i estan citats a declarar aquesta tarda a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Campclar. El sindicats CGT i USTEC juntament amb l’Esquerra Indenpendentista del Camp han convocat una roda de premsa a les 17h a la plaça de la Font de Tarragona per denunciar les càrregues policials d’aquest matí a Tarragona.

Al Priorat, a les 11h del matí unes 160 persones s’han aplegat en un piquet unitari pels carrers de Falset exigint justícia social. Han sortit de la plaça de la Quartera, han passat pel CAP i han anat fins davant de l’escola Antoni Vilanova.

Paral·lament, també a les 11h, a Valls s’ha convocat una altra concentració de suport a la vaga general a la plaça del Blat. On tot s’ha desenvolupant amb total normalitat, i més d’un centenar de persones hi han assistit. Han fet lectura del manifest a favor de la vaga general davant l’ajuntament i han cridat a participar a la manifestació d’aquesta tarda a Tarragona. Prèviament un piquet s’ha concentrat a les oficines del OTG, han passat pel mercat i han tallat la Font de la Manxa.

A Reus, a les 12h, 4000 persones han participat de la manifestació a la plaça del Mercadal. Després que el piquet unitari recorres sense incidents els carrers de la ciutat. El moment de més tensió amb els Mossos s’ha viscut a la plaça de la Pastoreta, quan s’han desplegat els antiavalots i semblava que hi hauria una càrrega. Finalment, però, no hi hagut enfrontament i el grup s’ha desviat cap al centre. Durant el piquet han passat pel Mercat Central, aquest estava tancat quan el centenar de sindicalistes han arribat allà, i pels supermercats Carrefour i Lidl, que es trobaven tancats i custodiats pels agents policials.

11:00h Dos ferits, identificacions i tres retencions.- Han continuat el piquets del matí amb força normalitat, amb algunes identificacions. S’han tallat els accessos principals a a Tarragona, així com la plaça Imperial i entrades als polígons industrials propers.

No s’han complert els serveis mínims a l’EMT, la majoria dels treballadors han fet vaga a les empreses del Polígon Nord i als serveis ferroviaris el 90% dels treballadors que no cobrien serveis mínims també han secundat l’esmentada vaga. D’altra banda, els sindicats han tallat la Plaça Imperial Tàrraco que continua tallada al trànsit a aquesta hora. Tot i que no hi ha hagut incidents remarcats, aquest matí a primera hora ha estat atropellada una afiliada a UGT que ha estat traslladat a l’Hospital Universitari Joan XXIII i es troba en observació, a l’espera de ser operada. Posteriorment, cap a les 9h, un altre conductor s’ha saltat el piquet informatiu del Polígon de Constantí ferint a un membre dels Sindicats d’Estudiants en un peu pel que també ha estat traslladat a l’Hospital Joan XXIII.

A més a més, al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili han estat retinguts i identificats quatre membres d’un piquet informatiu, dos d’ells menors, tres del SEPC i un d’Arran. Ja els han deixat sortir de la universitat. A partir de les 11h està previst un piquet central a la plaça Imperial.

A Reus, els piquets han impedit la sortida dels busos urbans i ara mateix es troben al Carrefour, a l’espera del piquet central, previst per les 12h a la plaça Mercadal. Molts efectius de la policia autonòmica ja els esperaven, després que el mateix piquet fes fora dos secretes infiltrats del seu grup.

08:00h Els piquets del matí tallen els accessos i els transports.- Entre les cinc i les set del matí han iniciat el recorregut urbà els piquets de Reus i de Tarragona. L’objectiu principal: aturar la circulació d’autobusos sense respectar els serveis mínims que des dels sindicats combatius es consideren injustos. Per fer-ho, a Reus s’han tallat les circumval·lacions amb crema de pneumàtics i, a Tarragona, els accessos al polígon sud, que acull l’EMT. Ha estat llavors quan un cotxe dels Mossos d’Esquadra ha accelerat i ha gasejat un piquet de centenars de persones. Mentrestant, també hi ha piquets al sector químic i s’està provant de tallar de manera intermitent la T-11 i l’avinguda Roma, és a dir, la carretera que connecta Tarragona amb València.

01:00h Primers instants de la Vaga.- A Tarragona, tal com ja va passar en la darrera Vaga General, un grup de persones en forma de piquet s’han dirigit a l’Opencor, un establiment situat a
la plaça Imperial Tàrraco que pretenia seguir obrint més enllà de mitjanit. També altres establiments han acollit els piquets, i alguns d’ells ja han tancat a causa de la seva presència. Durant la nit hi haurà diverses accions i serà ja amb els piquets de primera hora del matí quan la Vaga comenci a prendre cos a Tarragona. Al migdia hi ha convocats piquets centrals a les 11h a la plaça Imperial de Tarragona, també a la mateixa hora a la plaça de la Quartera de Falset, a les 12h a la plaça del Blat de Valls i a la plaça del Mercadal de Reus, amb el bloc anticapitalista.

00:00h Tancades a Roda de Berà i a Valls.- Des de la mateixa nit, mestres i membres de la comunitat educativa s’han tancat a l’Institut de Roda de Berà, al Baix Gaià. També a Valls s’hi han tancat una dotzena de membres de la CUP contra el segrest dels ajuntaments per part dels mercats. Tot plegat serveix de prèvia a una Vaga General que es preveu moguda.

pobleviu.cat

 

  • Girona

A Girona, la vaga general del 14 de novembre ha resultat una de les jornades de lluita més multitudinàries i combaties dels últims temps, i ha representat un pas més en la consolidació de l'espai polític anticapitalista i combatiu a la ciutat. El caràcter massiu i combatiu de les convocatòries i el discurs netament anticapitalista d'aquestes, posa d'evidència l'emergència d'un espai que creix i es fa fort a l'esquerra de la burocràcia sindical dels sindicats majoritaris.

Més enllà de l'aturada de l'activitat econòmica, molt alta en indústria i transports local i en menor mesura en comerços locals, les mobilitzacions a la ciutat han tingut un seguiment massiu semblant al del passat 29 de març.
Sota el lema "Pel repartiment del treball i la riquesa. Vaga General anticapitalista!" Al Carrer! ha organitzat una jornada de vaga farcida de piquets, accions i convocatòries. L'espai de recent constitució Al Carrer (Xarxa de lluita per la Transformació Social al Gironès), format per ASSACS, Assemblea Antiautoritària, Assemblea Popular, CGT, Endavant (OSAN), SEPC, L'Ortiga i persones a títol individual, ha permès aglutinar part de l'esquerra anticapitalista de la ciutat i tota aquella gent que cada vegada més s'hi sent vinculada.

La jornada de vaga ha començat amb talls de carretera amb pneumàtics a la variant de l'N-II i amb barricades que barraven el pas als accessos del campus de la UdG del barri vell, mentre a l'altre punta de la ciutat diversa gent s'ha anat concentrant en un piquet davant de les obres del TAV.

A mig matí ha engegat en un piquet itinerant que ha recorregut la ciutat tot fent talls intermitents de trànsit, informant de les convocatòries i de la necessitat d'un pla de lluites més enllà de les vagues aïllades, convergint amb els piquets de treballadores socials i de les estudiants de la Udg.

A les 12 del migdia, just quan s'acabava la marxa organitzada per CCOO i UGT formada per uns dos-cents assistents, s'ha iniciat la manifestació anticapitalista, que ha reunit a unes 2.000 persones i que durant dues hores ha recorregut els carrers de la ciutat.
Durant el recorregut s'han llegit diversos textos sobre la vaga de fam dels treballadors de Telefònica, els desnonaments, la crisi alimentària i la repressió als moviments socials, i s'ha cridat a continuar la lluita més enllà de la jornada de vaga. El recorregut també ha servit per assenyalar alguns dels culpables de l'actual situació de crisi, com entitats bancàries, ett's i seus de grans empreses, que s'han empaperat i pintat.

Al acabar el recorregut, i en resposta a les declaracions de la setmana passada del president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que exigia a les treballadores gironines "d'acostumar-se a treballar més i cobrar menys", part dels manifestants ha intentat accedir a l'interior de l'edifici. Davant dels intents d'impedir l'entrada dels agents dels mossos d'esquadra que custodiaven l'entrada i l'arribada de furgonetes d'antiavalots, s'han viscut moments de tensió que han acabat amb diversos manifestants contusionats, i amb cinc mossos d'esquadra que han presentat comunicat mèdic de lesions de diversa consideració. L'entrada de la Cambra ha quedat tacada de pintura, amb els vidres tencats i amb pintades de "culpables"i “lladres”
A la manifestació del vespre unes 4.000 persones s'han agrupat, tal i com va passar a la darrera Vaga, en un bloc anticapitalista crític amb l'actitud de les cúpules sindicals de CCOO i UGT, exigint un pla de continuïtat en les lluites. Durant tot el recorregut s'han sentit consignes contra la dictadura del capital, contra la reforma laboral i les retallades, exigint que la crisi la paguin els rics, així com constants crides a una vaga general indefinida.

 

El bloc, que s'ha desviat del recorregut oficial, ha acabat amb diversos parlaments i amb la lectura del manifest, que rebutjava el saqueig europeu anomenat rescat, condemnava la política de retallades socials i reformes laborals, i animava a tothom a fer que la lluita del 14n tingués la continuïtat necessària per aturar les agressions a la classe treballadora.
En el moment en que es donava per desconvocat l'acte, arribava la capçalera de la resta de la manifestació, encapçalada pels dirigents de CCOO I UGT, que han sigut rebuts amb crits unànimes de "ja n'hi ha prou de pactar, ara és hora de lluitar!", davant els gestos d'aprovació d'alguns dels afiliats i militants de base d'aquests sindicats.

alcarrer.org

 

  • Anoia

A l'Anoia el comitè de vaga va crear el Bloc Unitari Anticapitalista, integrat per l'EI ( Endavant, Arran, CUP, COS i els SEPC), la CGT, la CNT, la cooperativa integral Ca La FOU, el Centre Social Delícies i la PAH-Anoia.

Durant el matí és va fer un piquet unitari i feminista que va recórrer en centre d'Igualada i on es van fer diverses accions. El piquet feminista va realitzar una acció al Mercat Municipal de la Masuca. Es van tancar diversos comerços i és va fer un tall a l'avinguda del Rec, on a partir d'avui comença el REC 2.0, setmana consumista per excel·lència a la cuitat d'Igualada i on diverses multinacionals treuen les botigues al carrer a les diferents fàbriques que havien estat les adoberies d'Igualada.
El piquet va estar en tot moment vigilat per una forta presència policial que va filmar en tot moment les accions que s'anaven fent. Tot i això no hi va haver cap identificació.

Per la tarda va haver la manifestació que convocaven els sindicats majoritaris i a la qual el Bloc Unitari Anticapitalista també va convocar. Unes 4.000 persones van assistir hi. Vam
fer un bloc propi que va aplegar molta més gent que el dels sindicats grocs. El nostre bloc va ser en tot moment combatiu i es van fer diverses accions.

Valoracions:
Valorem molt positivament el piquet i la resposta dels diversos col·lectius de la comarca. Com a nota negativa dir que no es va sumar molta gent que no estava ja organitzada.
Valorem molt positivament aquesta manifestació, l'éxit de participació pel que fa al bloc anticapitalista, que esdevé un punt d'inflexió i novetat pel que fa a la mobilitazció des d'un punt de vista de la lluita anticapitalista.
Potser l'aspecte negatiu de la jornada va ser que no vam ser capaces de visualitzar la COS com al sindicat referent la l'EI.

 

  • Alacant

A Alacant, la vaga general del 14 de novembre va resultar una jornada històrica de mobilització i lluita obreres. També per al conjunt de l’Esquerra Independentista, que amb disciplina i combativitat desplegà una gran activitat tant en els dies previs com en la jornada de Vaga. En efecte, en els dies previs a la Vaga General s’encartellà tota la comarca de l’Alacantí i les comarques veïnes del Baix Vinalopó, el Vinalopó Mitja i la Foia de Castalla; més de 1000 cartells, 5 pancartes i 20 murals es distribuïren per totes les poblacions. A més a més, s’organitzà una xarrada a Agost i es participà en les marxes populars per la vaga a Alacant, on es van distribuir 500 dossiers informatius editats per Endavant.

El 14 de novembre, l’Esquerra Independentista aconseguí conformar un nombrós piquet; militants d’Endavant, Arran, Sepc i la Cos, així com simpatitzants, es desplaçaren a Correus, Masatusa i la Universitat d’Alacant, on exerciren la seua tasca informativa. A les 10:00, s’hi sumaren a la marxa que des de la Universitat es va desplaçar fins al centre de la ciutat, on aplegaren passades les 12:00 del migdia. Al llarg dels piquets, la marxa i la manifestació de la vesprada es distribuïren més de 1000 pamflets i es realitzà una important tasca d’agitació.

A la vesprada, Endavant, Arran i la Sepc foren capaces de convocar un considerable i combatiu bloc darrere una pancarta que cridava el lema unitari de l’Esquerra Independentista al llarg i ample dels Països Catalans: “contra la dictadura dels mercats, vaga general”. Malgrat el cansament per la dura feina desplegada al llarg de tot el dia, les manifestants no pararen de cridar consignes combatives com ara “som la força, som el treball, vaga vaga vaga general”, “unitat popular contra el capital” “li diuen crisi, i és capitalisme” o “lluita, ruptura, independència, la història s’escriu amb desobediència”.

D’altra banda, els piquets violents patrono-policials van assetjar especialment als militants independentistes al llarg de tota la jornada. La policia secreta va seguir durant tota la nit i el matí el piquet i a les 4:00 de la matinada, i mentre es dirigien a les cotxeres dels transports urbans de Masatusa, 1 militant d’Endavant i 2 militants d’Arran varen ser agredits per la Policia Nacional. Quan es dirigien al seu cotxe, una furgoneta d’antiavalots es va aturar i, porra en mà, va colpejar els 3 militants mentre els anunciava que “esto es para que sepáis aquí quién manda”. La justícia poètica va comparèixer hores més tard, quan un Policia
Nacional motoritzat va tenir un seriós accident de trànsit.

 

  • Cardedeu

La convocatòria de Vaga del 14N del Comitè de Cardedeu a la Plaça Sant Joan va esdevenir una de les mobilitzacions més importants ocorregudes a Cardedeu en els últims temps. Unes cinc-centes persones es van aplegar i van recórrer diferents carrers del centre de la vila i el barri dels Estalvis. La pancarta de capçalera amb el lema “Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer”  era portada per representants de diferents lluites com poden ser la PAH, els professionals dels Serveis Socials o el professorat. L’ambient va ser reivindicatiu amb càntics al llarg del recorregut, enganxades d’adhesius a entitats bancàries i una traca final a la seu de CiU després de la lectura del manifest.

 

  • Barcelona


Gràcia

La vaga general ha tingut un gran ressò als barris graciencs amb nombrosos actes i una alta participació de treballadors i treballadores.

Concentració davant de l'ajuntament
Una quarantena de veïnes i veïns de Gràcia es van congregar a la plaça de la Vila poc després de les set de la tarda del dimarts secundant la convocatòria de suport a la vaga general davant dels ajuntaments dels Països Catalans feta avui per la Candidatura d’Unitat Popular-Alternativa d’esquerres..
A l’acte, la gracienca Isabel Vallet (4arta cap de llista per la demarcació de Barcelona) ha fet una crida a participar a la convocatòria de vaga denunciant especialment el deute amb el qual “els bancs i els mercats han segrestat la democràcia i estant suprimint els drets socials i els serveis públics”, igualment ha fet una crítica a la inoperància de les institucions públiques i els seus responsables polítics per fer front a la crisi pensant en el poble i no en els interessos d’una minoria privilegiada. Ha explicat que la CUP-AE reclama una moratòria immediata del pagament del deute i la realització d’una audítoria popular del deute per determinar quin és il·legítim, i que no es pagui.
Per acabar l’acte dos militants han penjat una pancarta al balcó de la casa de la vila amb el lema “és l’hora del poble” i en suport a la vaga general que comença avui a la mitjanit, a més d’una estelada.

Piquet nocturn
Cap a la mitjanit més de 300 persones es van congregar a la plaça de la Vila de Gràcia per donar inici a la jornada de vaga del 14 de Novembre. El so d’un coet marcà l’inici de l’aturada. El piquet recorregué els carrers de la vila garantint el dret a vaga dels i les treballadores del sector de l’oci nocturn, trobant-se amb escassos casos d’establiments oberts. L’únic incident es produí al bar Gracia Latina, al carrer de l’Or, on l’energumen del propietari amenaçà els manifestants amb un ganivet, sense que calgués lamentar però cap més incidència.
El piquet acabà a les dues de la matinada, fent una crida a participar durant el dia d’avui a la vaga i a les mobilitzacions convocades, com el piquet del matí, a les 8h, la concentració i xiulada de les 12h, també a la plaça de la Vila, i la manifestació unitària convocada a la tarda a les 18h als Jardinets de Gràcia amb Diagonal.

Piquet central i Manifestació anticapitalista
Després del piquet nocturn aquest dimecres 14 de novembre la vaga general tenia a Gràcia com a punt d’atenció el piquet central que ha començat a les 8 a la plaça de la Vila. Centenars de persones han recorregut els carrers per a garantir el dret a vaga dels i les treballadores, sovint coaccionats per forçar-los a treballar contra la seva voluntat en una jornada de vaga. Pocs han estat els e
stabliments oberts, ja que la gran majoria de comerços han tancat en suport a la vaga general. A la Vila de Gràcia, el seguiment es podia calcular al voltant del 90%, mentre que als barris de Vallcarca, Camp d’en Grassot i Salut era inferior, si bé igualment majoritari. Com a dada destacable, en aquesta vaga ha tancat el Mercat de l’Abaceria, per primera vegada completament, així com el mercat de l’Estrella. Només al de la Llibertat algun paradista esquirol ha volgut obrir.
Al carrer Escorial els treballadors de Parcs i Jardins de Barcelona s’han afegit al Piquet Gracienc, que després de recórrer la Travessera de Dalt, Lesseps i Grtan de Gràcia, ha vist com també s’hi afegia un piquet de sanitat i ensenyament, a l’alçada de Fontana. El grup resultant, de prop de 500 persones, ha arribat a la plaça de la Vila, on s’ha fet una cassolada en què han pres part nombrosos veïns i veïnes de Gràcia, i un membre del comitè de vaga ha llegit des d’un balcó un manifest que exposava els motius de la vaga, remarcant que els drets socials dels que gaudim han estat aconseguits amb les lluites i les vagues, i que si els perdem, serà perquè no haurem lluitat per mantenir-los. Després, centenars de persones s’han dirigit a la seu de CDC del carrer Còrsega per denunciar les retallades del govern autonòmic.
A la tarda, l’esquerra independentista es reunia a la plaça del Raspall per dirigir-se a la manifestació unitària convocada per tota l’esquerra alternativa, moviments socials i sindicalisme combatiu a les sis de la tarda als Jardinets de Gràcia.

graciaviva.cat

Ciutat Vella

Contra els robatoris als drets socials, expropiem el capitalisme patriarcal!

Més de 200 persones van constituir ahir un piquet feminista per la vaga general del 14N, que va recórrer els carrers de Ciutat Vella. El piquet va començar a la Rambla del Raval i es va encaminar a un supermercat del barri St. Antoni, on es van expropiar aliments de primera necessitat per a dones precàries, migrants sense papers, aturades, treballadores domèstiques,
mestresses, jubilades…. El piquet va tancar una seu del Departament de Benestar Social i també va decorar tot el recorregut amb davantals a estàtues per visibilitzar els treballs domèstics i de cures sobre els quals se sustenta el treball productiu.
A la manifestació alternativa de les 18h de la tarda a Jardinets, es va fer un block feminista amb el lema "Jo faig vaga, però no computo", per a dones, lesbianes i trans, que va baixar pel carrer Bruc fins a Via Laietana, reivindicant les lluites feministes i anticapitalistes.


Clot – Camp de l’Arpa

A les 8h del matí una cinquantena de veïns i veïnes es van reunir a la Plaça del mercat del Clot – Camp de l’Arpa en resposta a la crida feta per l’Assemblea Social del barri. Es va creure necessari començar la jornada de lluita amb una petita assemblea amb la participació de les persones que conformarien el piquet, per tal de clarificar tant la ruta com la intensitat del piquet. Cal subratllar que el barri té tres veïns encausats fruit de la passada Vaga General del 29 de Març i amb aquesta petita reunió informativa es pretenia posar en pràctica les conclusions de les diverses valoracions fetes, tant per consensuar la dinàmica matinal com per evitar caure en els mateixos errors del passat.

Es va iniciar la ruta pel barri i tal com s’havia acordat el piquet del Clot – Camp de l’Arpa va iniciar la seva marxa carrer Rogent amunt, fent soroll i aturant-se davant aquells petits comerços i empreses que estaven obertes. El piquet dialogava amb els i les treballadores dels locals i els recomanava tancar i sumar-se al piquet i a la lluita per tal que la pressió contra les retallades i les privatitzacions fora més efectiva i així, demostrar que la classe treballadora també sap estar unida en la defensa dels seus drets.

Sobre les 10h del matí el piquet clotenc es va dirigir, decidit, cap el Casal Nazi Tramuntana. Quan anava pel carrer Mallorca apunt de girar pel carrer Independència, els i les veïnes que participaven del piquet es van aturar per arrencar un plafó de campanya electoral de Plataforma per Catalunya (PxC) i entre aplaudiments van dibuixar sobre el plafó un punt de mira assenyalant la cara del feixista Josep Anglada. D’aquesta manera, el piquet va pujar cap al local Nazi i entre petards i crits es va dipositar el plafó a la seva porta. El piquet del Clot-Camp de l’Arpa denunciava així la presència de feixisme al barri i la connivència del mateix Ajuntament, que permet que aquests continuïn reunint-s’hi.

El piquet va continuar per Camp de l’Arpa, aturant-se davant de CAPs i escoles per recordar que el poble continuarà ferm en la defensa de la sanitat i l’educació públiques. Sobre les 11:30h el piquet va baixar per tallar la Gran Via. De camí, però, va assenyalar immobiliàries, bancs, caixes i el Mercadona, per denunciar tant els rescats privats amb diners públics com els continus desnonaments, especialment el del 25 de juliol del 2010 al carrer Andrade. Després del tall, el piquet va baixar fins al centre comercial Glòries per saludar i compartir uns minuts amb els piquets d’empreses allà concentrats.

Per acabar, els i les veïnes es van dirigir altre cop a la Plaça del Mercat on va decidir dissoldre’s en assemblea. Abans de marxar, però, alguns veïns i veïnes van quedar per trobar-se a la manifestació anticapitalista de les 18h a Jardinets de Gràcia.

 
Poblenou

El dia 14 de Novembre es va viure una jornada de lluita intensa al Poblenou durant la vaga general. Organitzat des d’un Comitè de Vaga unitari format per treballadores, veïnes, membres de l'assemblea social i estudiants, el dia va començar molt d'hora i a les 7h del matí un grup de persones van tallar la ronda del litoral per evidenciar la excepcionalitat del moment i la importància del dia.

A les 8:30h va començar el piquet informatiu que es va dirigir cap a l'IES Icària per donar suport als joves estudiants que hi havien restat tota la nit. A continuació el piquet es va dirigir al districte 22@ on es va donar suport als estudiants del campus de Ca l'Aranyó de la Universitat Pompeu Fabra i a diferents comitès d'empresa, com Alstom Ecotècnia i Indra, que s'organitzaven per defensar el dret a la vaga per totes les persones treballadores. També es va anar al campus de la Ciutadella de la Pompeu Fabra amb el mateix propòsit.

A les 11:30h va començar una manifestació organitzada conjuntament amb el sector educatiu i AMPAs del barri en lluita per una educació pública i de qualitat i contra les retallades. Aquesta es va desenvolupar amb total normalitat i dins d'un clima festiu però alhora reivindicatiu. Moltes nenes i nens van poder escriure sobre l'asfalt de la Rambla del Poblenou els seus anhels i desitjos relacionats amb la seva educació i el seu futur. La manifestació va acabar amb un parlament a on es demanava continuar amb la lluita per evitar més retallades en serveis públics i drets laborals.

Finalment a les 16:30h va sortir una columna del barri cap a la manifestació unitària convocada pels sindicats alternatiu
s i combatiu.

Sants

Des del comitè de vaga de Sants (conformat per les organitzacions, col·lectius i assemblees situades en l'espai de la Unitat Popular) es va convocar a les 08:00 a la plaça de Sants per fer un piquet pels carrers del barri.

El piquet que va sortir amb una mica de retard va recòrrer els carrers durant més de tres hores. En aquest espai de temps es tancaven els pocs (poquíssims!) comerços que es trobaven oberts. Segons alguns mitjans gens sospitosos de ser afins, com La Vanguardia, es marcava el seguiment de la vaga al comerç de Sants en un alt percentatge.

Aquest trajecte va fer diferents aturades simbòliques. La primera d'elles a la seu del Grup Teno; empresa del sector del lleure que va acomiadar dos companyes del Camp de Tarrogona (Josep Maria i Mireia) per promoure la participació en la vaga general del 29 de març. Desprès d'una petita explicació del cas, la seu va acabar plena d'adhesius i pintades.

 Desprès d'aquesta aturada el piquet va aturar-se també a una de les botigues de Movistar com a mostra de solidaritat amb les companyes en vaga de fam en solidaritat amb una altra companya acomiadada. A continuació, a les 12:00, a la plaça de Sants, el piquet s'afegia a la cassolada convocada per la Marea Groga en solidaritat amb l'educació pública i de qualitat.

Un cop picades les cassoles durant més de mitja hora les més de 300 persones que hi havia concentrades en aquell moment van començar una manifestació fins la plaça Espanya.

Arribades a la plaça Espanya la gent començava a dinar, poc a poc anaven afegint-se els piquets de la resta de barris del districte així com el de municipis propers com el de l'Hospitalet de Llobregat. Desprès de dinar i d'un descans ben guanyat tothom va dirigir-se cap a la manifestació anticapitalista contrària als sindicats grocs (CCOO i UGT) que tindria lloc a les 18:00 a Jardinets de Gràcia.

 

Eixample, barris de la Sagrada Familia i el Fort Pienc

 Una vegada més, els barris de Sagrada Família i del Fort Pienc s'han organitzat i coordinat per portar la vaga general als nostres barris i convertir-la realment en una vaga social. El Comitè de Vaga de l'Eixample Dreta (@vagaeixampled) està format per diferents col·lectius del barri, entre els que cal destacar els nuclis d'Arran, tant el de Sagrada Família com el del Fort Pienc, l'Assemblea de Drets Socials de l'Eixample, el casal de joves Xiroc o el nucli d'Endavant Eixample. Després d'una setmana de forta activitat convocant a la jornada de vaga va arribar el gran dia.

00:00 Cercavila nocturn
La vaga a l'Eixample va començar amb una cassolada nocturna convocada a la mitjanit, com ja s’havia fet al 29M. Aquesta vegada, la concentració és va realitzar davant de la seu del districte i hi van participar veïns i veïnes dels diferents barris del districte.
Tot i que inicialment només hi havia prevista una cassolada, la forta presència policial —en aquell moment ja hi havia quatre furgones de la Brimo per a poc més de 100 persones— va fer que les veïnes tallessin el carrer Aragó i comencessin una cercavila pel barri. En aquell moment ja es va poder contemplar l'èxit de la convocatòria en veure que històrics locals, com la Floristeria Navarro (obre les 24 hores), estaven tancats. La cercavila va passar pels principals eixos de comunicació dels barris, com són la Diagonal, carrer Aragó o Passeig Sant Joan, i es va desconvocar a la cruïlla de Diagonal amb Aragó, punt central de la xarxa viària a l'Eixample.
Comença la jornada de vaga
A primeres hores del dia, diferents grups inicien l'activitat de vaga social als barris, centrant-se sobretot en les comunicacions i en les entitats financeres. Els barris de l'Eixample, que estan més preparats per als turistes que per a les veïnes, veuen com, en sortir el sol, les diferents estacions de metro i el sistema de semàfors del barri han deixat de funcionar, al mateix temps que la gran majoria d'entitats financeres han estat assenyalades com a culpables de la crisi que estem vivint i de les dotzenes de desnonaments que es realitzen cada dia als Països Catalans.

Passades les vuit del matí a la plaça del Fort Pienc, un centenar de persones es troben concentrades per iniciar la cercavila. Una traca valenciana desperta el barri i el piquet comença a caminar amb crits de “Vaga social i vaga general”. A bon ritme, anem avançant entre càntics i trons, expressant la nostra ràbia contra seus bancàries i immobiliàries.
La primera parada que fa el piquet és a la seu d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) per mostrar el rebuig clar i contundent dels veïns i veïnes a les retallades i les polítiques del govern del messies Mas. La seu va ser tancada i senyalada com a culpable de la crisi actual i de la repressió que vivim des de fa mesos als nostres barris. El piquet avança i es troba amb diferents grups de treballadores que fan el seu piquet davant les empreses, com és el cas de la plantilla d'Endesa.
Al llarg del recorregut rebem la solidaritat de veïnes i veïns que colpegen les cassoles des dels seus balcons i ens intercanviem salutacions i aplaudiments al mateix temps que es van incorporant noves piqueteres.
Al pas del piquet per l'estació d'Arc de Triomf ja s'observa el fort dispositiu policial per reprimir la llibertat dels vaguistes però tot i així s'entra a l'estació de metro i rodalies per denunciar l'elevat preu del transport públic i les condicions laborals de les nostres companyes en aquestes empreses privatitzades, com en el cas de l'acomiadament d'Andreu Cabo. Aquesta acció es repetirà al llarg del recorregut, denunciant aquesta situació a les estacions de metro de Tetuan, Verdaguer i Sagrada Família. Al mateix temps que es provoquen diferents sabotatges als pocs autobusos que circulen pels barris, provocant la finalització del servei.
Les companyes i solidàries enfilem pel passeig de Sant Joan quan s’incorporen quatre Brigades Mòbils dels Mossos d’Esquadra i un contingent de municipals. El piquet avança a pas ferm i sense por, repartint informació diversa i explicant els detalls sobre la convocatòria a vianants i vehicles. El piquet també assenyala els culpables de la crisi i de la dotzena de desnonaments diaris com el de la nostra veïna, la Fe, o l'imminent desallotjament del casal La Resposta. Al llarg del recorregut se senyalen les principals entitats financeres, com ara La Caixa, Caixa Catalunya, BBVA… i diferents immobiliàries que destrossen els nostres barris.
El piquet arriba a la Sagrada Família, on es talla el carrer de la Marina per iniciar la trobada de lluites. En aquest moment s’incorporen professores i famílies de les escoles dels barris, així com un grup de percussió ocupant tot el carrer. Els petits dibuixen amb guixos unes tisores gegants tatxades al terra a ritme de batucada. Amb una gran massa de gent al voltant, comparteixen l’esmorzar i les seves experiències i, de manera implícita, desobeeixen el poder i recuperen l’espai públic per a la gent del barri. Com diu la cita: “La llibertat és quan arrenca l’alba d’un dia de Vaga General”.
Especial il·lusió fa l'arribada de la columna de l'AMPA de l'escola dels Encants reclamant una escola de veritat per al barri, actualment encara en barracons. Posen de manifest, una vegada més la falta d'equipament que pateixen els barris del Fort Pienc i la Sagrada Família. Per tothom és recordada la promesa electoral de l'IES Angeleta Ferrer, que avui en dia encara és només una il·lusió.

L’anècdota del matí: sis policies de paisà aturen i identifiquen diverses companyes mentre es dirigeixen cap al punt de trobada, amb tela de pancarta i pintures plàstiques perquè els més petits puguin escriure i dibuixar les seves consignes. La policia confisca el material per als infants, algú ho entén? Expressar-se suposa un delicte i s’ha de prohibir i reprimir?
Tot i que inicialment no hi ha planejada cap mobilització, e
l sentiment d'impotència davant la injustícia, reforçat per la consternació davant la confiscació dels materials per la quitxalla (que entorpia el bon funcionament de les accions planificades) impulsa la necessitat de mares, pares i infants d'emprendre alguna acció per fer veure el seu descontentament.
Encapçalades per alguns membres del comitè de vaga, les manifestants decideixen tallar el trànsit amb una cercavila pels carrers principals del barri. En aquest moments ja arriba gairebé al mig miler el nombre de persones al piquet.
Poques vegades s'ha vist una determinació tan poderosa per part de persones tan joves: el millor exemple, quan una nena de poc més de cinc anys pren la paraula amb el megàfon al crit de "Contra l'Europa del capital, vaga general". El cercavila acaba a la cruïlla dels carrers Sardenya, Diagonal i Aragó, provocant llargues cues en totes les vies tallades. Al cap de pocs minuts es produeix un altre moment ben emotiu pels barris: de manera espontània, una vintena de taxistes que estan participant de la vaga s'ajunten al piquet del comitè de l'Eixample; la confluència de lluites és real i entre botzines i una forta emoció l'Eixample se n’adona que ha perdut la por. Poc a poc, el cercavila segueix el seu recorregut fins arribar de nou al parc de la Sagrada Família, on és desconvocada.
És per això que des d’Endavant Eixample, com segurament en el conjunt de veïns i veïnes de Sagrada Família i del Fort Pienc, estem especialment orgulloses i il·lusionades d'aquesta jornada de vaga, una jornada de lluita on l'Eixample ha perdut la por definitivament.

 

Sant Andreu

El piquet de Sant Andreu del 14N recull els fruits de la vaga general del 29M"

Piquets al matí
Com ja va passar a la vaga general del 29 de març passat, l'Assemblea Sant Andreu Indignat va llançar la convocatòria per crear el Comitè de Vaga de Sant Andreu. En aquest hi participava tant gent de l'Assemblea com de fora, tot impulsant la difusió prèvia de la vaga -cartells, fulls volants, etc.- així com la preparació de la jornada del 14 de novembre.

La jornada de vaga va començar dimecres a les 9h, la primera convocatòria del piquet, a Can Fabra. Mentre s'aplegava la gent, s'hi penjava una pacarta -que va romandre tot el matí, com a mínim- i algunes patrulles de la Guàrdia Urbana vigilaven la gent des de la distància. Finalment, amb prop d'una trentena de persones va començar el piquet, que durant aquest primer recorregut va arribar a aplegar 75 persones.

En aquesta primera convocatòria, el piquet va pujar per les vies principals de Sant Andreu -Psg. Onze de Setembre, Psg. Fabra i Puig, Av. Meridiana-. A l'alçada de l'Hipercor, on aquest cop no s'hi va aturar, s'hi va sumar el piquet de CCOO que hi feia presència. A aquelles hores, ja era notòria la presència de nombrosos policies de paisà que seguien el piquet 'indignat' de ben a prop. El piquet tallava la circulació dels carrils direcció sud i n'impedia la dels direcció nord.

En arribar a Felip II, el piquet va girar-hi i passejar pels carrers del Congrés, mentre que CCOO va seguir per Meridiana. Durant tot el recorregut, xiulets i càntics a la vaga general es feien ressonar pels carrers dels barris de Sant Andreu. En arribar a la cruïlla de Meridiana amb Fabra i Puig, el piquet va coincidir amb el de Nou Barris, moments d'emoció i aplaudiments mentre es tallava la important cruïlla d'entrada a Barcelona, sota la presència de més de deu furgonetes de la Brimo.

El piquet de Sant Andreu va tornar a Can Fabra a per la segona convocatòria, a les 11h. Força més gent s'hi va sumar, arribant a les 120 persones en sortir de la plaça. En aquest nou recorregut, la gent portava cartells de denúncia -de la crisi, dels sistema capitalista, etc.- que es van anar penjant als arbres. En passar per Pl. Orfila, el piquet va coincidir momentàniament amb la marea groga, donant-se suport mutu.

Posteriorment, va seguir per carrers de Sant Andreu, començant per Torras i Bages, desviant-se per passar pel Mercadona. Així, si bé tot el matí va ser més tranquil que el 29M, també es van llençar petards, abaixar algunes persianes i tirar escombraries dins entitats bancàries. En aquest sentit, els resultats del piquet del 29M eren palpables: el C/Gran de Sant Andreu estava pràcticament tancat -i els comerços esquirols abaixaven la persiana quan veien venir el piquet-, i alguns dels comerços més conflictius el 29M restaven tancats, fins i tot amb el cartell de vaga enganxat a la persiana; cal destacar que dos d'aquests són franquícies de cadenes comercials.

Amb prop de 200 persones va acabar el piquet a la confluència del C/Gran amb Onze de Setembre-Fabra i Puig, on hi va haver micro obert. Durant gairebé dues hores, la gent hi va romandre tot expressant la seva opinió. Aquest cop, el piquet va acabar sense repressió per part de la policia, malgrat algun incident aïllat amb un esquirol i la nombrosa presència d'agents de paisà, fortament escridassats i obligats a marxar quan s'apropaven.

Columnes a la tarda
A dos quarts de quatre de la tarda hi havia la convocatòria al mateix lloc on va acabar el piquet del matí. Amb una mica de retard, va arribar la columna de Santa Coloma -encapçalada per una pancarta del col·lectiu creat recentament ARA- i es va inicar la ruta cap a Barcelona. A Fabra i Puig amb Meridiana s'ajuntaven ambdues columnes amb la de Nou Barris i es tornava a ocupar la Meridana en tots els carrils. A l'alçada del C/Espronceda s'esperava la columna de l'Assemblea de Muntanya, que se sumava a la marxa.

En arribar al C/Mallorca, les assemblees de Sant Andreu, Santa Coloma, Muntanya i part de la Nou Barris van agafar aquest carrer per dirigir-se cap a la manifestació unitària anticapitalista, convocada a les 18h a Jardinets de Gràcia. Una part de la gent de Nou Barris va seguir per Meridiana per baixar a la convocatòria de CCOO i UGT.

La marxa del C/Mallorca va ser notòriament molt més nombrosa i seguia amb els càntics anticapitalistes, mentre feia de piquet als comerços oberts. També es van treure cartells electorals de PxC, prop del Casal Tramuntana, entre aplaudiments de les assistents. En arribar a la Diagonal, la marxa va confluir amb la columna de Poblenou i va seguir fins arribar a Jardinets, on una gran multitud ja esperava l'inici de la manifestació.

 

Manifestació Anticapitalista a Barcelona

Una vegada més, el moviment anticapitalista de Barcelona va sortir al carrer unitàriament en la jornada de vaga general del passat 14N a Barcelona. A més de l'Esquerra Independentista (Arran, SEPC, CUP i Endavant, amb el sindicat COS al capdavant), a Jardinets de Gràcia també convocava el moviment sindical alternatiu i combatiu (CGT, CNT-AIT, IAC,…) i les Assemblees de Barri o la Coordinadora sociolaboral del 15M.

El bloc de l'Esquerra Independentista va sortir de la Plaça del Raspall, que va arribar a Jardinets per Bailen i Diagonal sota el lema “Contra la dictadura dels mercats. Lluita Anticapitalista”. En tot moment el piquet va ser seguit per un fort control policial que en més d'un m
oment va amenaçar en dispersar el piquet, especialment en una aturada on es denunciava el poder financer de La Caixa i els desnonaments que s'estan produint.

Una vegada a Jardinets i amb un cert retard, la manifestació, sota el lema “Aturem l'Europa del capital. No devem, no paguem” va començar el seu recorregut. L'assistència a la manifestació, com en tots aquest casos, provoca un ball de xifres significatiu, però la majoria d'ells parlen d’entre 40.000 i 50.000 persones. El que sí que és significatiu és que, tot just la capçalera arribava a Via Laietana, la cua de la manifestació encara no havia sortit, gairebé 3 quilòmetres més lluny.

La manifestació va començar amb tota normalitat, però en pocs segons, i per decisió policial, el recorregut va ser modificat totalment. El moviment anticapitalista tenia previst baixar per Pau Claris, però els mossos el tenien blindat, per tant tota la manifestació no va deixar de ser un joc per trobar un recorregut alternatiu, com ja va passar el darrer 1 de maig, fins a poder reconduir la manifestació fins a Via Laietana.

Al llarg de tot el recorregut, l'Esquerra Independentista, com ja havia estat fent durant tot el dia, va seguir senyalant els que ens han portat a aquesta crisi, els que desnonen les nostres famílies i volen que paguem el deute del capitalisme. Pintades i ous de pintura van caure sobre sucursals bancàries o immobiliàries, entre altres.

Un cop la manifestació passava per Via Laietana, es va produir el primer incident destacable de la manifestació. La Brimo va decidir trencar part de la manifestació aïllant el bloc de la CNT —els varen obligar a seguir per Ronda Sant Pere en lloc de permetre'ls baixar per Via Laietana, com estava previst. La resta de blocs, incloent-hi el de l'Esquerra Independentista, va poder baixar per Via Laietana fins a la seu de Foment, on es va desconvocar la manifestació.

La seu de Foment estava fortament blindada pels Mossos d'Esquadra, igual que l'Avinguda de la Catedral i l'avinguda Francesc Cambó. Tot i que la manifestació s'havia desconvocat, milers de persones romanien a Via Laietana. Algunes, perquè seguien arribant amb la manifestació, que venia plena de gent des de més enllà de la Pl. Urquinaona; d'altres, perquè la indignació que patim per la crisi i les retallades els impedia marxar i no mostrar el seu rebuig a un de les màximes cares visibles d'aquesta explotació, la patronal catalana.

Tanmateix, la gran multitud no feia res més que protestar amb la seva presència, consignes i banderes. Algunes confusions van portar a alguna corredissa sense que aquestes tinguessin justificació, car no hi havia càrregues. Al cap d'una estona, però, van començar a cremar dos cotxes de la policia espanyola, aparcats sense protecció al costat de la Jefatura de Via Laietana, i una sucursal bancària. La majoria de la gent va començar a córrer pels carrers del Born i els Mossos d'Esquadra van començar les càrregues i les detencions indiscriminades.
 
D'entre totes les persones ferides, cal destacar que una dona ha perdut la visió de l'ull esquerre per una bala de goma. De manera surrealista, Puig nega que se n'haguessin disparat, quan se'n tenen imatges en foto i vídeo. La negació de la realitat forma part de la mateix estratègia de terror en què la policia no només carrega brutalment, sinó que centenars de policies 'de paisà' s'infiltren en manifestacions, creant confusió i intentant atemorir les manifestants.

 

  • La Safor

Des de les 6 del matí, els membres del Bloc Anticapitalista (format per la CGT, la COS, el STEPV, Arran, Endavant-OSAN, l’Assemblea d’Estudiants de l’EPSG, el PCPV i  persones a nivell individual) van fer piquets per diversos punts de la ciutat: estació de trens, on el trànsit ferroviari va ser interromput durant mitja hora fins al desallotjament, per part de la policia; a la EPSG, on el seguiment de la vaga va ser pràcticament total; al centre històric (on es va repartir informació a comerços, bancs i supermercats) a l'ajuntament, a correus; i  finalment, al centre comercial La Vital, on  també es va repartir informació malgrat identificacions i intimidacions de la policia.

Tal i com es va anunciar als diferents mitjans de comunicació, a les 12 es va iniciar la manifestació des de la porta de l'Hospital Francesc de Borja, amb un recorregut pel Passeig de les Germanies, carrers Major i Joan Andrés, sense cap mena d'incidents. En finalitzar el recorregut, a  la plaça de l’ajuntament, es va llegir el manifest unitari del Bloc Anticapitalista i es va fer una crida a la participació en les mobilitzacions i manifestacions de la vesprada a València. La participació, entre manifestants i gent concentrada a l'ajuntament que esperava l’arribada de la manifestació, va ser d’unes 1000 personses. Raó per la qual els membres del Bloc Anticapitalista consideren que s’ha demostrat que a la ciutat i a la comarca hi ha molta gent disposada a lluitar per una alternativa al sistema capitalista i per un sindicalisme combatiu que trenque la dinàmica pactista de CCOO i UGT.

Finalment, el Bloc Anticapitalista de la Safor va agrair el treball realitzat per mitjans de comunicació  com Mel de Romer i L'Accent en la narració i retransmissió tots els esdeveniments ocorreguts a Gandia, al llarg del matí de la vaga. També, es va fer un agraïment especial a L'Associació Cultural el Rebrot que va  acompanyar la manifestació, durant tot el recorregut, amb dolçaina i albaes.

 

  • Mallorca

Prop de 600 persones formaren part dels piquets informatius del matí i més de 10.000 de la manifestació de la tarda.
Diverses càrregues policials,  dues persones detingudes i alguns ferits són la nota negativa de la jornada.
A les diferents convocatòries hi havia agents infiltrats de la policia secreta vestida de paisà.
 

Des de primera hora del matí diversos piquets descentralitzats formats per organitzacions i col·lectius pertanyents al “Comitè pro Vaga anticapitalista”, format per Endavant, SEPC, Arran, CGT, CNT, Col·lectiu Arrels, Revolta Global, En lluita, entre d’altres, van recórrer els carrers de Palma informant a comerciants i treballadors de la jornada de vaga que s’estava duent a terme.

Les 12 del migdia era l’hora en la que s’havia convocat el piquet unitari anticapitalista a la plaça de la Porta Pintada de la capital Balear. En el moment de sortir en direcció a les principals artèries comercials de la ciutat unes 400 persones formaven el seguici, però a mesura que el recorregut avançava se n’hi anaven afegint i al final es calcula que ja n’eren prop de 600.

La comitiva va avançar pels carrers de Sant Miquel, plaça Major, Sindicat i fins a la Porta de Sant Antoni amb la intenció de creuar fins a les Avingudes per tal de tornar al punt de sortida. Un cop arribats a la Porta de Sant Antoni una cinquantena d’agents de la policia espanyola barrava els pas dels manifestants obligant-los a modificar el recorregut que enfil&
agrave; fins a Josep Anselm Clavé sortint, finalment, a les Avingudes, davant de El Corte Inglés. A les portes del centre comercial, i amb la intenció d’entrar-hi per informar a les treballadores, un altre cordó policial ho va impedir. La marxa va seguir caminant pacíficament una mitja hora pel mateix carrer,  fent parada davant de la seu de ‘La Caixa’ on els manifestants van corejar lemes contra aquesta entitat bancària per denunciar la seva culpabilitat en l’actual situació econòmica i la política que estan efectuant en matèria de desnonaments.

El piquet arribava de nou a la plaça de la Porta Pintada quan un nombrós grup d’agents de les policies locals i espanyola varen tornar a impedir-los el pas. Aquesta vegada, però, propinant empentes i cops a alguns assistents. La resistència dels manifestants va ser contestada per la policia espanyola amb porrades que van ferir a diversos manifestants i la detenció d’un militant d’Endavant Mallorca, Marcel, i d’un de la CGT, Robert. Hi varen haver moments de molta confusió, corredisses i molta indignació per part dels manifestants. Un cop asserenats els ànims el piquet va seguir amb el propòsit d’informar a tots els començos que encara eren oberts, però al baixar pel carrer  dels Oms tots eren tancats i es van decidir a desconvocar el piquet i emplaçar a tothom a les 18:30h a la mateixa plaça per a la manifestació.

Manifestació:

Eren dos quarts de sis de la tarda (17:30h) quan dues columnes de piquets anticapitalistes provinents de diversos punts de Ciutat entraven a la plaça de la Porta Pintada. Es van afegir a les més de 1000 persones que en aquella hora ja es reunia a la plaça disposada a participar de la manifestació. Puntualment sortia la marxa anticapitalista que aplegava més de 10.000 persones segons fonts de l’organització i de la delegació del Govern Espanyol. Durant el recorregut fins a la plaça de la Reina, punt en el qual acabava la manifestació, les milers de persones van corejar tot tipus de consignes contra el capitalisme, contra els bancs i contra els governs autonòmic i central. Cada pocs metres també es podien sentir càntics de suport a les dues persones que havien estat detingudes durant el piquet del matí i que seguien a les dependències policials de l’Escorxador.

En arribar a la plaça de la Reina dues membres del comitè pro vaga van llegir el manifest, el qual recordà una vegada més qui són els culpables de la crisis, qui són les precàries i perquè. També van voler encoratjar a tothom a seguir lluitant i a organitzar-se més enllà de la vaga general . Un cop acabada la lectura es va desplegar una pancarta demanant la llibertat de les persones detingudes i es convidava a desplaçar-se fins a la comissaria de policia a concentrar-se per les detingudes.

Concentració de suport a les detingudes:

Fins la comissaria de l’Escorxador s’hi varen desplaçar prop de 300 persones. Quan ja hi eren a prop, una vegada més, agents uniformats de la policia espanyola els van impedir el pas deixant el grup partit en dos i no deixant que ningú pogués arribar a les portes de l’edifici. La situació tornava a ser molt tensa. Espontàniament els manifestants, en senyal de protesta pel tracte que estaven rebent, es va agenollar davant de la policia i posant-se les mans darrera del clatell van seguir protestant una bona estona contra la repressió. Tot seguit es va decidir desconvocar la concentració per evitar possibles noves càrregues. Poc després s’informava que les detingudes passaven a disposició judicial en aquells moments. En qüestió de minuts un centenar de persones es concentraven ara a les portes dels jutjats de Via Alemanya esperant que les detingudes fossin alliberades. Cap a les deu del vespre sortien totes dues entre abraçades, aplaudiments i crits de familiars i amics.

+ informació a contrainfo.cat
Vídeo de la concentració de suport als detinguts

 

Instant en el qual es produïa la detenció de Marcel Pich. Foto: Enric Borràs

 

Els manifestant varen retreure l'actitud de la policia que seguia carregant tot i haver-hi persones ferides a terra. Foto: Enric Borràs

 

 

 

Compartir: