Crònica de les Jornades pel Socialisme de Sants

Passar de la virtualitat al paper, posar tinta als píxels. És així com EspaiFàbrica.cat decideix publicar un llibre de reflexió política, d’anàlisi, al servei del moviment anticapitalista. En aquest primer exemplar s’hi tracten, mitjançant articles temàtics, alguns dels fronts de lluita dels nostres dies.

Aprofitant la publicació, el nucli de Sants d’Endavant OSAN, organitza les jornades “Maig pel Socialisme”, on mitjançant tres xerrades donen veu als articulistes. A la primera xerrada, membres de l’Espai fàbrica van fer esboçar el procés del llibre, per desprès donar pas a Pau Llonch, activista de la PAHC de Sabadell, que escriu un article sobre les virtuts i riscos de la lluita de la PAH, amb afirmacions polèmiques que inciten al debat, quan diu que “No és una estafa, sinó una crisi”, contràriament al lema que ha omplert tants discursos, doncs, la fallida del sistema no ha estat una mala gestió per part de polítics i banquers, sinó que forma part de les contradiccions del sistema. L’estafa, també hi és, però, la base n’és la crisi. A la
primera sessió Gerardo Pissarelo, no hi va poder assistir, per motius personals.

Ja a la segona xerrada, el model sanitari i els processos privatitzadors van posar sobre la taula de la mà d’Albano Dante de la revista Cafè amb llet, i l’economista Àngels Castells, afirmant que el 30% del pressupost català ha quedar fora del control de la societat, a passat a mans privades, on l’auto contractació de serveis, i l’opacitat formen part d’una operació calculada de retirada de drets socials i enriquiment privat. La darrera xerrada, va quedar alterada en horari per l’#EfecteCanVies, va fer que en mig d’una setmana d’agitació i mobilització al carrer, decidíssim avançar una hora i mitja la xerrada d’un dia per l’altre; d’això se´n va ressentir una mica l’assistència. Malgrat els contratemps, la diputada de la CUP i militant d’Endavant Isabel Vallet, jurista de formació, ens va explicar el nou paradigma de la repressió, partint de l’evolució de les teories dels vidres trencats o de la llei californiana que en base a tres faltes lleus empresonin a gent. L’evolució del sistema punitiu encaminat a la multa, que fa invisible la repressió, i tot el sistema penal com a mecanisme intern del capitalisme per a perpetuar-lo, penalitzant la pobresa, apartant de la societat aquelles que no són productius.

La xerrada va acabar 10 minuts abans de les 21h, temps just per afegir-nos al quart dia de cassolada al barri per recordar que #CanViesNoEsToca.

Compartir: