Crònica de l'acte de solidaritat amb el País Basc a Carcaixent

carcaixentEl passat dissabte dia 20 de Febrer sobre les 19'30 hores quasi mig centenar de persones vingudes de les comarques de la Ribera, el comtat, l'horta i d'altres s'arreplegaren a l'Ateneu popular "La Forca" de Carcaixent per participar a l'acte que organitzava Amics i Amigues d'Euskalherria i la organització independentista Endavant-OSAN amb la participació del col.lectiu de familiars de presos i preses basques Exerat, d'ex-presos i del moviment de solidaritat. La xarrada estava inclosa en la quarta setmana internacional de solidaritat amb Euskalherria impulsada per Askapena i realitzada en més de 20 països.

Després de fer una presentació de l'acte i de passar un vídeo que denunciava la brutalitat del sistema penitenciari sobre els presos polítics, Agurtzane Uriarte prengué la paraula i parlà sobre la política penitenciària sempre sotmesa a interesos partidaris, polítics i cojunturals. L'ex-presa explicà l'evolució del col.lectiu de preses i presos polítics bascos (EPPK ), la dispersió, les durísimes condicions en que es troben i com s'han endurit les penes ( les més dures d'europa), l'endarriment que patixen en quant a drets humans ( incomunicació i tortures ) i de la seua defensa judicial. Condicions que justifiquen l'objectiu dels estats espanyol i francés amb el col.lectiu, la seua aniquil.lació política.

El segón torn de paraula fou per a Josune Dorronsoro, familiar d'un pres i membre d'Exerat, que se centrà en els efectes directes de la dispersió sobre els presos i col.lectiu de familiars, com són l'aïllament del pres del seu entorn més proper com familiars i amics i de la seua realitat socio-política. Explicà com la dispersió és un càstic per presos i familiars que els ofega económicament, provoca accidents i desgast físic i psicológic. Parlà també de la situació dels presos amb malalties greus o terminals de problemes de salut i de la il.legal " Doctrina parrot " que no és altra cosa que una cadena perpétua encoberta.

Per últim, Gilen Aldazabal del moviment de solidaritat, denuncià la criminalització que patix el moviment de solidaritat amb les prese polítiques i els mateixos advocats defensors i va agraïr que els donarem veu per denúnciar la  brutal situació que patixen i el suport i la solidaritat que els donem en este tipus d'actes. Un torn de preguntes donà per finalitzar l'acte que s'allargà fins les 22 de la nit.

Compartir: