Comunicat de la campanya pel dret a l’avortament al Principat d’Andorra

Des dels Col·lectius Feministes del Principat d’Andorra i de l’Alt Urgell, juntament amb organitzacions polítiques compromeses amb la lluita feminista, volem denunciar públicament la situació de greu vulneració del dret fonamental de les dones a exercir el nostre dret al propi cos a Andorra, on l’avortament és IL·LEGAL sota qualsevol circumstància!

A Andorra l’avortament està prohibit fins i tot en els tres supòsits bàsics: en cas de violació, en cas de perill de vida per la mare i en cas de malformació del fetus, i per a qualsevol d’aquests motius les dones andorranes ens veiem obligades a marxar i avortar sota una altra legislació.

Denunciem aquesta greu situació de penalització i criminalització que respon a una motivació política, exercida per estructures de poder on regna un fonamentalisme religiós alimentat per lobbies econòmics, masclistes i conservadors que governen el país per mantenir un estat masclista i heteropatriarcal.

Sense cap dubte, assenyalem com a un dels majors responsables d’aquesta situació de masclisme aberrant al Copríncep del Principat d’Andorra i Bisbe de la Seu d’Urgell Joan Enric Vives.

Les dones de classe baixa quedem doblement discriminades si no ens podem permetre l’avortament fora del país per falta de recursos econòmics i social, i ens veiem obligades a ser mares sota qualsevol circumstància, independentment de si se li pot oferir o no una vida digna a les nostres filles.

Entenem per tant, la lluita per la despenalització de l’avortament com una lluita de classes, on cal que les dones ens organitzem i lluitem per combatre el patriarcat i el capitalisme salvatge que ens considera com a propietats de l’església i dels estats. Som subjectes a lleis que determinen les nostres vides i que ens impedeixen decidir sobre els nostres cossos, infantilitzant-nos i privant-nos d’autonomia física i sanitària.

Davant d’aquesta greu situació de vulneració sistemàtica dels nostres drets sexuals i reproductius, emplacem al conjunt de les dones a prendre la sororitat com a eina indispensable de la lluita feminista i fem una crida a que ens organitzem, conjuntament amb les organitzacions feministes, partits polítics i sindicats, a favor de l’educació sexual i pel dret a l’avortament.

És per aquest motiu que els col·lectius feministes del Principat d’Andorra i de l’Alt Urgell, juntament amb organitzacions polítiques compromeses amb la lluita feminista, exigim la despenalització immediata de l’avortament a Andorra i que el Govern d’Andorra deixi de sotmetre’s a les amenaces del Bisbat d’Urgell, per a què ni bisbes ni governs masclistes no tinguin cap mena de dret sobre els nostres cossos i la nostra vida, ni a Andorra, ni als Països Catalans ni enlloc!

No ens aturarem fins que l’avortament sigui lliure, gratuït i garantit a la sanitat pública!

Compartir: