Clam contra el Pla Bolonya i la repressió cap al moviment estudiantil

mani 26m bcn
 Manifestació a Barcelona
valc
 Estudiants al rectorat de la Universitat de València

Més de 20.000 persones, segons els organitzadors, es van manifestar el dijous 26 de març a Barcelona en protesta per la repressió del govern autonòmic contra els estudiants durant la setmana passada, i en contra de la imposició del Pla Bolonya per a la privatització i mercantilització de la Universitat pública catalana.

Estudiants, professors, treballadors i ciutadans van sumar-se a la convocatòria dl Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i la Coordinadora d'Assemblees d'Estudiants . La manifestació va burlar el gran desplegament i ocupació policíaca dels carrers del centre, preparats per a impedir el dret a la manifestació després d'una intensa campanya de criminalització i mentides dels mitjans del règim, per manifestar-se per l'Eixample i Sants. La policia així, es va quedar tancant la Rambla i tots els accessos a la plaça Sant Jaume, aïllant el Palau de la Generalitat i els seus ocupants de les reivindacions de milers i milers de persones en defensa de l'ensenyament públic català i contra l'autoritarisme del govern.

A València, un miler d’estudiants es mobilitzaren  en solidaritat amb els estudiants pels fets ocorreguts a Barcelona els passats 18 i 19 de març, ocupant breument el rectorat.

També hi hagué mobilitzacions a Tarragona, lleida i Girona, que aplegaren centenars de persones. Al llarg del dia, es feu una jornada de vaga que paralitzà l'activitat en nombroses facultats i centres.

Gran manifestació a Barcelona

La marxa de Barcelona, encapçalada per una pancarta amb el lema "Bolonya s'aplica a cops de porra", sorprengué els resposables de la policia autonòmica, que havien preparat unenorme desplegament policíac per barrar el pas als carrers del centre, i es dirigí cap a l'Eixample i Sants.

mani bcn 26mEls manifestants pujaren per Aribau, enlloc de baixar capa  Pelai, i es dirigiren al barri de Sants. Durant el recorregut, al carrer Calàbria passaren per la seu d'ERC, on reclamaren la dimissió de Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empreses, gran defensor de la privatització de l'ensenyament i deñs desallotajments i la repressió de la setmana passada. La manifestació acabà a la Plaça osca de Sants, on un professor, una representant els estudiant i un sindicalista feren els parlaments.

Les autoritats, que havien intentat impedir  la manifestació, mostraren el seu desconcert, intransigència i incapacitat una vegada més, l'Ajuntament de Barcelona, encara va tenir la barra de criticar després el canvi de recorregut que havia frustrat les seves intencions autoritàries. Igualment s'ha sabut que els darrers dies diversos mitjans van publicar diverses informacions i fotografies falses enviades pels mossos per a criminalitzar els estudiants i justificar les seves actuacions repressives, fins i tot ahir mateix en el seu deliri repressiu i autoritari van arribar a impedir que periodistes accedissin a un hotel cèntric des d'on poder fer fotos de la massiva manifestació.

Mobilització a València

El mateix dijous, a València, prop d’un miler de persones, convocades pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es van concentrar a les portes de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València en solidaritat amb els fets ocorreguts a Barcelona els passats 18 i 19 de març.

La mobilització demanava la depuració de responsabilitats per les actuacions policials contra els manifestants, tant des de les comunitats universitàries, com dels governs autonòmics. i que s’ature la criminalització cap als estudiants crítics envers l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (Procés de Bolonya), i que s’ature també la repressió cap a aquests.

La concentració ha derivat en un tall de l’Avinguda Blasco Ibáñez i un recorregut de les manifestants d’uns 500 metres, fins l’edifici de Rectorat de la Universitat de València. En la porta de l’edifici s’ha llegit el manifest de la mobilització i, amés s’ha llegit el manifest de suport a Tomàs Sayes, estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona en vaga de fam des del passat 23 de febrer que fou hospitalitzat ahir degut al seu estat de salut. Seguidament, les estudiants han optat per entrar en l’edifici de Rectorat de la Universitat de València, fins que minuts després s’ha decidit donar per acabada la mobilització.

Denuncien la repressió a seus d'ICV i ERC

Per altra banda, en els darrers dies diverses seus d'ICV han estat pintades amb lemes com "repressors" o "Bolonya a cops de porra" a Barcelona, Sabadell, Sant Cugat, Berga, Vilafranca del Penedès i Girona. A Igualada a les seus d'ERC  i ICV han aparegut pintades.

[+] http://www.sepc.cat/

Compartir: